Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. február 1., péntek, Mi, hol, mikor?

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar társulat Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél (Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámája alapján) című előadását vasárnap 19 órától a nagyteremben láthatja a közönség.

Írta és rendezte: Radu Afrim. Helyet igényelni, jegyet váltani a központi jegyirodában, valamint az előadás napján egy órával a kezdés előtt lehet.
VÁROSI SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi magyar színház február 2-án, szombaton 19 órától Parti Nagy Lajos Ibusár című előadását játssza a Vigadó Művelődési Ház nagytermében. A szabadelőadás jegyárai: 25 lej felnőtteknek, 20 lej diákoknak és nyugdíjasoknak.

 

Zene
KAMARAZENE. Sepsiszentgyörgyön a Bástya-ház koncerttermében (Olt utca 6. szám) ma 18 órától fuvola- és kamarazene-hangversenyre kerül sor. Fellépnek a brassói Transilvania Egyetem zenetagozatos diákjai: Péter Ervin, Cristian Elciu, Mircea Anghel, Burján Emőke, Hajdú Zsuzsa, Kakasi Nóra, Kozma Noémi, László Berta Bianca, Georgiana Dedu, Diana Cristea, Kovács Hunor, Elena Păunescu. Irányító tanár: dr. Filip Ignác. Zongorán kísér: dr. Liliana Iacobescu és dr. Mihaela Pavel.
A MOZSIKÁCSKA CSAPAT ma 17 órától Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében tartja második, Kalamajka című lemezének bemutatóját.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Asterix: A varázsital titka – francia animációs családi film, 85 perc, románul és magyarul beszélő; 18.15-től Donyeci történetek – német–ukrán–francia–holland–román dráma, 110 perc, román felirattal; 18.30-tól Pillangó – amerikai életrajzi dráma, 133 perc, román felirattal; 20.30-tól Instant család – amerikai családi vígjáték, 119 perc, magyarul beszélő; 21-től Üveg – amerikai dráma, thriller, horror, 129 perc, román felirattal.

 

Képernyő
BRASSAI MAGYAR ADÁS. Lapszemle. Események-rendezvények. Napok hordaléka: Mesék szárnyán. A Diótörő Brassóban. Örvendjen az egész világ: Kodály-kiállítás. – az Erdély TV-ben ma 14.30-től, az RTT-n vasárnap 9 órától, hétfőn 8 órától és kedden 22 órától. Honlap: brassaimagyaradas.ro.

 

Táncház
Sepsiszentgyörgyön a táncház ma 20 órától kezdődik (és éjjel 1 óráig tart) egyórás tánc- és énektanítással. Küküllő menti táncokat tanítanak a házigazdák, Melles Endre és Ádám Júlia, újdonságként énektanítás is lesz Erőss Judit vezetésével. A táncházak új helyszíne a Háromszék Táncstúdió előadóterme, ahová – a balettpadló miatt – váltócipőt kell vinniük a résztvevőknek. A jó hír az, hogy ebben a fél évben ingyenes a részvétel (az ünnepi táncházak kivételével). Muzsikál a Heveder zenekar és a Folker együttes. Időpontok: feb­ruár 1. és 22.

 

Hitvilág
ÖKUMENIKUS IMAHÉT. Kézdivásárhelyen szombatig naponta 18 órára az egyházpalota alagsorában várják az érdeklődőket. Ma Vitus István református lelkipásztor (Ajtony), szombaton Beder Imre református lelkipásztor (Kézdivásárhely) hirdeti az igét. * Rétyen az alkalmak a Gyülekezeti Házban lesznek 18 órától. Ma igét hirdet Könczei Katinka beosztott református lelkipásztor a Moldvai Missziótól, szombaton Dénes Előd református lelkipásztor a epsiszentgyörgyi Vártemplomból.
ÖNKÉNTES TALÁLKOZÓ. Ma több helyszínen is tartanak találkozót a Mária Rádió önkénteseivel: Sepsiszentgyörgyön 15.30-tól a Krisztus Király-plébániatemplom kicsi hittantermében várják az érdeklődőket.
ELSŐSZOMBAT CSÍKSOMLYÓN. A kegytemplomban február 2-án, elsőszombaton tartják az ünnepélyes Mária-köszöntőt: 17 órától engesztelő imaóra lesz, 18 órától kezdődik a szentmise. A rózsafüzér-imádkozás után gyertyás körmenetben viszik a Szűzanya kegyszobrának másolatát a templom előtti téren.
LELKIGYAKORLAT A SZŰZANYA LELKÜLETÉRŐL, ÚTJÁRÓL. Ahol a Szűzanya megjelenik, a sivatag is kivirágzik! mottóval lelkigyakorlatos kilenced indul vasárnaptól a kézdivásárhelyi Boldog Özséb-templomban. Kilenc vasárnapon keresztül este hét órától szentmise lesz, majd katekézis, elmélkedések, megosztások, imák, végül szentségimádás. A lelkigyakorlat célja az Istenre való rácsodálkozás, valamint életünk formálása a Szűzanya lelkületén keresztül. Az imákat Hajlák Attila segédlelkész vezeti. Minden érdeklődőt várnak.
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD. A hosszú élet titka címmel Sepsiszentgyörgyön az unitárius egyházközségben a természetes alapanyagokból készült ételek, a színezett műételek kerülése, a mozgás fontossága – ezekről hallhatunk vasárnap 16 órától a Nőszövetség szeretetvendégségén. Forreiter Andrea életmódváltásról, annak előnyeiről mesél vetített képes előadás formájában.

 

Tortoma
Február 5-én, kedden 19 órakor Baróton az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében Turisztikai fejlesztési lehetőségek Háromszéken-Erdővidéken címmel Szabó István, a Kálnoky Alapítvány projektmenedzsere (Brassó–Miklósvár) tart vetített képes előadást. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

 

Megjelent
A KERESZTÉNY SZÓ, a romániai magyar katolikus értelmiség lapjának januári száma elsősorban a felekezetek és vallások közötti párbeszédre fókuszál. Ám olvashatunk ebben a hónapban is történelemről, irodalomról, nevelésről: Gánóczy Sándor teo­lógus tanulmánya (Keresztény antiszemiták? Egy világnézeti és teológiai állásfoglalás) rávilágít arra, hogy az antiszemitizmus  a keresztény ember számára bár teológiailag teljesen megalapozatlan mint jelenség, sajnos még mindig létezik, és ez állásfoglalásra kötelez. * Az istenkapcsolatnak nincs felekezete címmel Farmati Anna szociális testvérrel beszélget Bodó Márta az ökumenikus szentignáci lelkigyakorlatok dobogókői gyakorlatáról, tapasztalatairól. * Varga Berta József írása (Éljen az igazi karácsony. Betlehemes szimbolika kultúrökológiai összefüggésben) az ökokultúra és kultúrökológia fogalmával ismerteti meg az olvasót, majd ennek értelmében definiálja a civilizáció fogalmát és tanulmányozza a mai (keresztény) civilizáció útkereséseit. * Tankó Emőke Az érzelmi elhanyagoltság, az érzelmi intelligencia, az erkölcsi/vallásos fejlődés című írásának első része a címben jelzett fogalmak körülírása után az erkölcsi ítéletalkotás folyamatát vázolja. * A januári lapszámban olvasható többek között: Martin McGree: Határokat nem ismerő testvériség; Timothy Radcliff OP: Minden vagy semmi – a testvériség szimbóluma; Ambrus Arnold: Felső-háromszéki régiségek (2.)

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Ozsdolán szom­baton, hétfőn és kedden 8–17, óráig; Esztelneken a jövő hé­ten naponta 9–17 óráig; Torján jövő héten naponta 8–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
VEZETÉKBŐVÍTÉS. Értesítik a lakosságot, hogy 2018 végére befejeződött a víz- és szennyvízvezetékek bővítése Kézdisárfalván és Kézdiszászfaluban. A víz- és szenny­vízhálózatra való csatlakozásra vonatkozó kéréseket mától lehet letenni a Közüzemek Rt. kézdivásárhelyi székhelyén, a Budai Nagy Antal utca 1. szám alatt. Érdeklődni a 0267 364 454-es telefonszámon lehet.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszent­györgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társasági tánc. Telefon: 0722 233 774.
SÉTATÚRA. A Természetjárók Baráti Társasága sétatúrát szervez szombaton a Sepsiszentgyörgy környéki hegyekbe a következő útvonalon: Büdöskút, Marinka-puszta, Köves-oldal, Benedek-mező, Keresztény-tető (szalonnasütés), Kálma-hegy, Szalamája, Kéni-puszta, Pacé, Büdöskút. Távolság: 15 km. Indulás: 9 órakor a szemerjai Büdöskúttól. Túravezető: György Ignác.
PAJZÁN MESÉK FELNŐT­TEKNEK (+18). Aranymadár, aranyfészek címmel ízes székely mesemondás pajzán dalokkal fűszerezve farsangi mulatságokhoz, borkóstolókhoz vagy csak úgy, szombaton 21 órától a sepsiszentgyörgyi Zöld Kafkában. A pajzán népmesék, erotikus történetek forrásai: székely, bukovinai székely és vajdasági mesék. Mesélő: Szabó Enikő Metamorphoses meseterapeuta, mesemondó, énekel: Zayzon Ágnes.

 

Kirándulás Észak-Olaszországba
Olaszországi utat szervezek mikrobusszal március 16. és 24. között (9 nap, 8 éjszaka). Útvonal: Makó (Makovecz Imre hagymatikuma fürdőzési lehetőséggel), Zágráb (Szent István-katedrális, Szent Márk-templom, Összetört Szívek Múzeuma), Fiume, Pádua (Szent Antal- és Szent Jusztinia-bazilika, Scrovegni-kápolna), Firenze (dóm, óváros), Lucca (óváros), Párma (katedrális, megkóstoljuk a pármai sonkát és a híres parmezán sajtot), Carrara (katedrális, márványbánya), Milánó (dóm, óváros), Comói-tó (csónakázás a tavon), Verona (Szent Zénó-bazilika, Júlia terasza), Trieszt (San Giusto-katedrális, Miramare-kastély), Maribor (ferences templom), Veszprém (Európa kulturális fővárosa, 2023). Érdeklődni lehet a melkuhn2000@yahoo.com e-mail-címen vagy a 0741 926 776-os telefonszámon. (X)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 703
szavazógép
2019-02-01: Nemzet-nemzetiség - :

Csáky Zoltán: Nyomomban kék farkasok / 6. (Besúgók, ügynökök, informátorok - A „Costică” 2215. számú megfigyelési követési dosszié titkai)

Ez év tavaszán a kondukátor egy újabb őrült ötlettel állt elő. Bejelentette, hogy az országban 2000-ig végrehajtják az ún. településszisztematizálási tervet, amelynek során mintegy hét-nyolcezer falvat felszámolnak. Rá egy hónapra Budapesten százezres tömeg tüntetett a román falurombolás ellen.
2019-02-01: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, nagymama, anyós, rokon, a rétyi születésű
özv. DELNE RÁCHEL
84 éves korában
elhunyt.
Temetése 2019. február 2-án, szombaton 13 órakor lesz a málnási református templom ravatalozójából.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Pihenése legyen csendes, emléke áldott.
A gyászoló család
4310152