Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Még egyszer Illyefalvi Lőte Éváról

2019. február 6., szerda, Magazin

Kevesen hallottak róla, s talán még kevesebben tudják, hogy a szakmai körökben elismert, neves szobrászművész, Lőte Éva Illyefalváról származik. Ezért használta egész életében az Illyefalvi Lőte Éva nevet. Dacára annak, hogy Erdély fővárosában, Kolozsváron született és szülőhelyét is nagyon szerette, a névválasztással hangsúlyozni kívánta erős érzelmi kötődését Háromszékhez, Illyefalvához.

  • Anyaság
    Anyaság

Lőte Éva Kolozsváron született, 1906. december 30-án. Hatan voltak testvérek, édesapjuk, dr. Lőte József a kolozsvári, később a szegedi és a budapesti egyetemen volt az általános kórtan tanára, egy időben a Kolozsvári Magyar Királyi Ferenc József Tudomány Egyetem rektora. Apai nagyszülei, Lőte József és Dósa Eszter illyefalvi születésűek voltak, ezért Éva sokszor töltötte a vakációit Illyefalván a nagyszülőknél és azok rokonainál, így nagyon megszerette a falut.

Képzőművészeti tanulmányait a budapesti képzőművészeti iskolában, Orbán Antal és Lux Elek mesterek keze alatt végezte. Férjhez ment, választottja Temesszlatinai Brinzey György vezérkari őrnagy volt, aki részt vett a II. világháborúban. Öt gyermekük született. Éva a képzőművészeti iskolában kitűnt tehetségével. Részt vehetett az 1937-es Párizsi Nemzetközi Kiállításon, ahol aranyéremmel tüntették ki, majd az 1939-es New York-i Nemzetközi Kiállításon, ahol elnyerte a kiállítás diplomáját. Szobrászművészként magyar vallási és nemzeti témák megformálójaként vált ismertté és elismertté. Magyarországon készült jelentősebb alkotásai közé tartozik például a Hősi emlékmű a rákoskeresztúri Új Köztemetőben. Másik jelentős alkotása a szegedi Hősök kapujánál elhelyezett két, kétszeres életnagyságú katonaszobor. Jelentős kiváltságnak számított, hogy Aba Novák Vilmos, akit a kapu freskóinak megfestésére kértek fel, éppen Lőte Évát jelölte ki a szobrok elkészítésére. Aba Novák akkor már világhírű alkotó volt, a művészettörténészek szerint a 20. század legnagyobb magyar festője, aki 1936-ban elnyerte a Párizsi Világkiállítás, 1940-ben pedig a III. Velencei Biennálé Nagydíját. Amikor Picasso – aki a Világkiállítás képzőművészeti zsűrijének tagja volt – meglátta Aba Novák pannóit, így kiáltott fel: „Ki ez a barbár zseni?” Nos, ez a barbár zseni Lőte Évát tartotta a legalkalmasabb szobrászművésznek arra, hogy vele dolgozzon. Aba Novák pesti festő létére szerelmese volt a Székelyföldnek, sok képet festett Zsögödön, és jó barátja volt a csíkszeredai Nagy Imrének.

Lőte Éva máskor is dolgozott Aba Novákkal, többek közt a budapesti Városmajori Jézus Szíve-plébániatemplom díszítésénél, amely a 20. századi magyar egyházművészet kiemelkedő alkotása. Lőte Éva faragta a Vianney Szent Jánost ábrázoló vörösmárványból faragott domborművet, mely a hasonló anyagból készült oltárasztalon áll.

Lőte Éva több alkotásával is tisztelgett Erdély és a székelység nagyjai, így gróf Mikó Imre, „Erdély Széchenyije” előtt. A szegedi Dóm téren látható dombormű Erdély nagy fiának állít emléket gróf Mikó Imre domborműves portréjával készült emléktábláján. Az alkotást 1930. október 25-én helyezték el a szegedi Emlékcsarnok keleti szárnyán.
Jelentősek Lőte Éva vallásművészeti alkotásai is. Megemlíthetjük az 1938-as Keresztút dombormű-sorozatot a budapesti Pasaréti téri Páduai Szent Antal-plébániatemplomban. De vannak jelentős, nem vallási tárgyú, világi munkái is. Ide sorolhatjuk az 1937-ben készült Egészséges Férfi és Nő című alkotást, amely a Központi Rendelőintézet homlokzatát díszíti Szegeden, egyedüli art deco alkotásként a városban, vagy az 1938-ban készült Anyaságot, amely a budapesti Országos Társadalombiztosítási Intézet Visegrádi utcai rendelőjének földszinti előcsarnokában állt. Sajnos lebontották.

A II. Világháború után, 1946-ban Lőte Éva és férje, Brinzey György, aki vezérkari őrnagyként szolgált Horthy hadseregében, kénytelenek elmenekülni az országból. Emigrációjuk végső állomása Venezuela fővárosa, Caracas lesz. Lőte Éva, 1966. október 25-én bekövetkezett haláláig ott is folytatta művészi tevékenységét, s ma Venezuela legjelentősebb szobrászai között tartják számon.

Szerettem volna Lőte Éváról beszélgetni valakivel: rokonával, egykori ismerősével, ezért többször is kimentem Illyefalvára, ahol távoli rokonai még élnek. Sajnos, az útjaim eredménytelenek voltak. Illyefalván egyetlen ember tudott Lőte Éváról: Gáspár Babos Etele, az illyefalvi református lelkipásztor, aki kutatja a falu lakóinak családfáját. Tőle tudtam meg, hogy él Budapesten egy jó nevű színész, Lőte Attila, aki unokaöccse Lőte Évának, ő biztosan ismerte a művészt, amint arról egyik interjújában beszélt is. Őt azonban nagyon nehéz lesz megtalálnom, örülnék és hálás lennék érte, ha valaki ebben segíteni tudna.

Dranik Ferenc

Hozzászólások
Szavazás
Ön kire szavaz az elnökválasztás első fordulójában?eredmények
szavazatok száma 331
szavazógép
2019-02-06: Sport - :

2023-ig biztos a futam Azerbajdzsánban (Forma–1)

Három évvel meghosszabbították a Forma–1-es Azerbajdzsáni Nagydíj érvényben lévő szerződését, így Baku 2023-ig biztosan otthont adhat a futamnak.
2019-02-06: Magazin - :

Tizenegyezer euróért kelt el Brâncuşi két levele

Továbbra is Nicolae Grigorescu a legkeresettebb román festő. Az Artmark aukciós ház csütörtöki árverésén két munkája is 20 ezer euró fölötti áron kelt el. Szintén csütörtök este cserélt gazdát 11 ezer euróért, a kikiáltási ár kilencszereséért, két kézzel írott Brâncuşi-levél is – írja a news.ro.