Mi, hol, mikor

2019. február 8., péntek, Mi, hol, mikor?

Házasság heti rendezvények Háromszéken
Nyolcadik alkalommal rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával a Házasság hetét. A rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. Idén a mottó: Randevú egy életen át.

SEPSISZENTGYÖRGY. A programok helyszíne az unitárius templom tanácsterme, a részvétel díjtalan és a rendezvény ideje alatt gyermekfelügyeletet biztosítanak. Pénteken este kisorsolnak egy wellnesshétvégét azok között, akik az egész heti programon részt vesznek. * A programsorozat nyitó istentisztelettel kezdődik vasárnap 11 órakor. * Február 11-én, hétfőn 18 órától Lehet-e randevú egy életen át? – Balázs Réka és Papp Adolf családterapeuták előadása. * Február 12-én, kedden 18 órától filmvetítés: Teljesen idegenek (olasz vígjáték, 97 perc, 2016, rendező: Paolo Genovese; a filmet követő beszélgetés moderátora Péterfi Ágnes segédlelkész). * Február 13-án, szerdán Páratlan párok – őszintén a házasságról – beszélgetésvezető: Pál Tünde pasztorálpszichológus és Kovács István sepsiszentgyörgyi unitárius lelkész. Beszélgetés négy párral a házasságukról, a házasságot szétzilálni látszó, nehéz, embert próbáló pillanataikról, valamint a boldog, a felemelő, a házasságot megerősítő, új perspektívákat nyújtó tapasztalataikról, és arról is, hogy hogyan lehet randevúzni egy életen át. * Február 14-én, csütörtökön 18 órától kerekasztal-beszélgetés: bemutatkozik a Hármas Kötél Családközpont. Az est meghívottjai a Hármaskötél Családközpont csoportjait vezető szakemberek. * Február 15-én, pénteken 20 órától Randevú egy életen át – gyertyafényes vacsora. * Február 18-án, vasárnap 11 órától záró istentisztelet.

ERDŐVIDÉKEN az ökumenikus rendezvénysorozat február 10–17. között zajlik. * Vasárnap Baróton 10 órától biliárdverseny házaspároknak és pároknak a BVSC biliárdszakosztálya szervezésében (előzetesen jelentkezni vasárnap 9.30 óráig lehet Lázár Zoltánnál a 0746 900 944-es telefonon vagy a Vállalkozóközpontban); 18 órától nyitó istentisztelet a baptista templomban.

 

Dokumentumfilm
A sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközség József Lajos Közösségi Termében február 9-én, szombaton 19 órától a szerző jelenlétében bemutatják Novák Lajos Túszul ejtett hónapok című dokumentumfilmjét, amely B. Kovács András Kiskorúak halállistán című dokumentumkötetének témáját viszi tovább, és megszólaltat két tanút, akiket 1944-ben gyermektúszként hurcoltak el a besszarábiai frontra.

 

Tortoma önképzőkör és kiállításmegnyitó
Február 12-én, kedden 19 órakor a baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében egy korabeli képeslapokból összeállított kiállítás megnyitóját követően Propaganda-képeslapok a Nagy Háborúból címmel Lőrinczi Dénes történész, a Bod Péter Megyei Könyvtár könyvtárosa (Sepsiszentgyörgy) tart előadást. A kiállítás témájához kapcsolódó bakanóták eléneklésével közreműködik István Ildikó népdalénekes.

 

Színház
VÁROSI SZÍNHÁZ. Jordi Galcerán A Grönholm-módszer című darabját ma 19 órától játsszák Kézdivásárhelyen. Jegyár: 15 és 20 lej.
HAHOTA. A marosvásárhelyi Hahota Színtársulat Hülyeség nem akadály című zenés szilveszteri kabaréja Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében ma 17 és 20 órától tekinthető meg. Az előadásra minden jegy elkelt.
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Arisztophanész Lüszisztraté című műve alapján készült Lucy Strate, avagy a Kilencek Tanácsa című előadását február 11-én, hétfőn 19 órától a nagyteremben játsszák. Írta: Bélai Marcel és Sardar Tagirovsky; rendező: Sardar Tagirovsky. Az előadást 14 éven felüli nézőknek ajánlják. * Február 12-én, kedden 19 órától a kamarateremben Parti Nagy Lajos: Ibusár-megállóhely – Benedek Ágnes egyéni előadása. * Február 17-én, vasárnap 19 órától a Háromszék Táncstúdióban Andrzej Saramonowicz Tesztoszteron című darabja látható (rendező: Zakariás Zalán).
AZ M STUDIO, a Frenák Pál Társulat és a Trafó Kortárs Művészetek Háza koprodukciójában készült W_all című táncelőadást február 9-én Sepsiszentgyörgyön, 13-án és 14-én Budapesten a Trafó Kortárs Művészetek Házában játsszák.

 

Hitvilág
UNITÁRIUS ISTENTISZTELET lesz vasárnap 16 órától a kovásznai belvárosi református temp­lomban.
BETEGEK SZENTSÉGE. Február 11-e Lourdes-i Boldogasszony ünnepe, a betegek világnapja. Ezért 10-én, vasárnap Sepsiszent­györgyön a Krisztus Király-templomban a 10.30-as szentmise részeként a plébánia betegeinek és időseinek kiosztják a betegek szentségét. Kérik a hozzátartozókat, hogy amennyiben lehetséges, készítsék fel az időseket, betegeket és vigyék el a szentmisére. Aki segítséget kér a betegszállításhoz, jelezze, hogy megoldást találjanak.
ÖNKÉNTESEK NAPJA. A sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközségben szombaton 9 órától a tervezett program: 9-től teázás, kávézás; 9.30-tól zenés áhítat; 10 órától köszöntések; 10.15-től Pap Adolf és Opra Szende előadása az önkéntesség témájában; 11.45-től kiscsoportos foglalkozások (Pap Adolf, Opra Szende, Demeter Mária, Bogyor Izabella, Koppándi Júlia); 14.30-tól közös filmnézés a Művész moziban; 18 órától áhítat, vallomások, az önkéntesek napjának lezárása.

 

Zene
VILÁGZENE. A sepsiszentgyörgyi Szimplában ma 21 órától a magyarországi Ethnofil együttes lép fel.
KAMARAZENE. Kézdivásárhe­lyen és Sepsiszentgyörgyön lép fel a Tiberius vonósnégyes és Bartha Lajos brácsás. Koncertjükre Kézdivásárhelyen vasárnap 18 órától kerül sor az Erzsébet Teremben. n Február 11-én, hétfőn 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bástya-ház koncerttermében (Olt utca 6. szám) lépnek fel újra. Műsoron: Wolfgang Amadeus Mozart: KV 168 vonósnégyes, Felix Mendelssohn-Bartholdy: Op. 18, kétbrácsás kvintett és Johannes Brahms: Op. 88, kétbrácsás kvintett. Jegyek elővételben is kaphatók 10 lejért naponta 9–15 óráig. Telefon: 0267 373 651.

 

Kiállítás
KISÁLLAT-KIÁLLÍTÁS. Kézdivásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai és székelyudvarhelyi kisállattartók állítanak ki mától vasárnapig a kézdivásárhelyi sportcsarnokban. A ma 10 órakor kezdődő megnyitón beszédet mond Domokos József, az egyesület elnöke, Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere, dr. Herman Constantinescu, az egyesület titkára, dr. Dezső Dénes az állategészségügy részéről. A kiállított kisállatokat magyarországi és romániai zsűri bírálja el. A rendezvény ma 18 óráig, szombaton 9–19, vasárnap 9–13 óráig látogatható. Vasárnap tombolahúzás is lesz, amelyen kisállatokat nyerhetnek a szerencsés látogatók.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 11 órától Asterix: A varázsital titka magyarul és románul beszélő; 16.30-tól Egy kutya hazatér román felirattal; 16.30-tól Mia és a fehér oroszlán román felirattal; 18.30-tól Amit nem akarsz tudni a szüleidről román felirattal, 18.45-től Vihar előtt  magyarul beszélő; 20.30-tól Üveg román felirattal; 20.45-től Végtelen útvesztő román felirattal.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Esztelneken ma 9–17 óráig, Torján ma 8–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
MI TÖRTÉNIK EURÓPÁBAN? címmel ma 18 órától Kovásznán a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében Sógor Csaba és Winkler Gyula EP-képviselőkkel az Európában zajló folyamatokról beszélgetnek.
ELŐADÁS. A Honfoglalás előttől, az Európai Unió utánig előadássorozat részeként ma 18 órától dr. Szekeres Attila István: Románia címerének magyar alkotója, Keöpeczi Sebestyén József címmel tart előadást a csíkszeredai városháza gyűléstermében.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsi­szent­györgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társasági tánc.

 

Ügyelet
ÁRAMSZÜNET. Esztelneken ma 9–17 óráig, Torján ma 8–17 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
MI TÖRTÉNIK EURÓPÁBAN? címmel ma 18 órától Kovásznán a Városi Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében Sógor Csaba és Winkler Gyula EP-képviselőkkel az Európában zajló folyamatokról beszélgetnek.
ELŐADÁS. A Honfoglalás előttől, az Európai Unió utánig előadássorozat részeként ma 18 órától dr. Szekeres Attila István: Románia címerének magyar alkotója, Keöpeczi Sebestyén József címmel tart előadást a csíkszeredai városháza gyűléstermében.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsi­szent­györgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társasági tánc.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 693
szavazógép
2019-02-07: Belföld - :

Közvetít a tanügyminiszter (MOGYE-ügy)

Marosvásárhelyen készül tájékozódni az oktatási miniszter a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetemen (MOGYE) belül kialakult román-magyar feszültségekről.
2019-02-08: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Szívünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a bodosi születésű
miklósvári
MOLNÁR ZOLTÁN
életének 45. évében hirtelen elhunyt.
Temetése 2019. február 8-án 14 órakor lesz a bodosi ravatalozóháztól a helyi temetőben.
Részvétfogadás február 7-én 16 órától, valamint a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
4185/b