Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Kis elnöki bosszú

2019. február 8., péntek, Máról holnapra
Nagy D. István

Meglepetésnek nem mondható, formáját és tartalmát illetően viszont újdonságnak számít az a levél, amelyet Klaus Iohannis államfő küldött Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonynak, s amelyben most már kerek perec közli: szó sem lehet arról, hogy kinevezze Lia Olguța Vasilescut a fejlesztési és közigazgatási tárca élére. Vegye a fáradságot a miniszterelnök és jelöljön mást.

Iohannis lépése nem váratlan, elvégre sejteni lehetett, hogy három, tessék-lássék módon megindokolt elutasítás után, a negyedik alkalommal sem öleli majd kebelére Craiova korábbi polgármesterét, később a munkaügyi tárca „vaskezű” irányítóját. Az elnöki levél abban a tekintetben meglepő, hogy gyakorlatilag ráhúzza a vizes lepedőt a szociáldemokraták üdvöskéjére, akiről adott pillanatban már azt lehetett gondolni, hogy mindenhez is ért, és kockázat nélkül bevethető bármilyen területen. Az elnöki mondatok ezzel szemben pont az ellenkezőjét állapítják meg a hölgyről: képesítései és tapasztalatai köszönőviszonyban sincsenek azzal, amit az említett minisztériumban el kellene végeznie. Iohannis emlékeztet: Vasilescu a munkaügyi és szociális ügyek minisztériumát is átláthatatlanul vezette, ráadásul ellentmondásos nyilatkozatokkal, nem oda illő nyelvezettel borzolta a kedélyeket. Utóbbit akár úgy is értelmezhetnénk, hogy gyakorlatilag butaságokat hordott össze. Ha a béremeléssel (amely úgy gyarapodott, hogy közben csökkent) kapcsolatos gyöngyszemeire gondolunk, nincs okunk vitatkozni az államfővel. Iohannis ugyanakkor itt nem áll meg, és emlékezteti a kormányfőt, hogy tárcavezető-jelöltje a személyeskedésekben is kitett magáért, illetve az igazságszolgáltatás elleni hadjárata (nyomásgyakorlása) sem túl jó ajánlókártya erre a tisztségre.

Lia Olguța Vasilescu eddigi teljesítményét elnézve összességében még egyet is érthetnénk Iohannissal, ha verdiktumát nem az államfőválasztás és Románia EU-elnökségének évében, s nem a paloták közötti, már állandósult harc közepette hozta volna meg. Ezek tükrében ugyanis elsősorban bosszúszaga van az egésznek, a politikai tőkeszerzés mellett. Erre pedig Vasilescu már tegnap ráérzett. A kinevezett kormánytagok életrajzait nézegetve ugyanis könnyen találhatunk olyanokat, akiknek nem sok közük van ahhoz a területhez, amelyet rájuk bíztak – kapásból az energetikai, a környezetvédelmi és a turisztikai minisztert említhetnénk –, nyilatkozatok tekintetében pedig Viorica Dăncilă asszony máris túlteljesített, ami a dilettantizmust és a felkészületlenséget illeti. Iohannis ennek dacára az ő esetükben nem akadékoskodott.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1149
szavazógép
2019-02-08: Közélet - Kisgyörgy Zoltán:

Vigadalmak idején, medvékkel (Farsangi előzetes)

Erdővidék délnyugati sarkában pezseg az élet: farsangoltak-farsangolnak, egymást követik a kosaras bálok. A három magyar faluban – Bölönben és az Olton túli szomszéd településeken – nagyon ragaszkodnak a hagyományokhoz, és mindenütt akadt, akad egy-egy olyan fiatal vagy éppen középkorú férfiember, aki a szervezői szerepet felvállalja.
2019-02-08: Kármentő - Kuti János:

Több pénz az egészségügynek

A szociáldemokrata pártvezér szemet vetett a titkosszolgálatok költségvetésére, csökkenteni akarja a nekik szánt pénzt, és az onnan a megspórolt összegre D-vitamint akar venni a gyermekeknek.