Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Sepsiszentgyörgyi önkormányzatFelemás béremelés

2019. február 11., hétfő, Közélet

Az idéntől kötelező minimálbér-emelések miatt átlag 13,3 százalékkal növekednek a munkabérek a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnál. A városházán és az alárendelt intézményeknél összesen 580-an dolgoznak, béralapjuk tavaly 28,4 millió lej volt, idén pedig 32,1 millió lej lesz – közölte Antal Árpád András polgármester a helyi tanács januári soros ülésén.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Az új bérek egy részét a kormány szabta meg: a szociális és a kulturális területeken alkalmazottak fizetése most azért emelkedik jelentősebb mértékben, mert két éve stagnál. Ahol az idén életbe lépett új törvény megengedi, ott az önkormányzat szabja meg a munkabéreket, és ott nem lesz növekedés, csak némi átrendezés: mivel ételjegyet is kötelező adni, a különféle beosztások szorzóit úgy módosították, hogy az emberek 2019-ben se kapjanak kevesebbet, mint 2018 decemberében. Az elöljáró közlése szerint a legkisebb béremelés 3,41, a legnagyobb 35,11 százalékos. A tervezetet a tanács egyöntetűen megszavazta.

Lapunk érdeklődésére – miszerint az új bérrács bizonyos esetekben a bérek csökkentését jelenti, hiszen az érintettek az ételjegyekkel fognak ugyanannyit kapni, mint tavaly ételjegyek nélkül – a polgármester kifejtette: az önkormányzat béralapja nőtt, és a még egészségesnek tekinthető 25–30 százalék helyett a város saját bevételeinek 40 százalékát teszi ki. Ha ezt a tételt tovább növelik, a fejlesztésektől vesznek el, ami már csak azért sem indokolt, mert jelenleg – a versenyszférához viszonyítva – „tisztességes” szinten vannak az önkormányzati munkabérek. Antal Árpád közölte: azoknak a fizetése nem változik, akik 2017-ben jelentős béremeléseket kaptak, vannak azonban olyanok is, akik 35 százalékkal is többet vihetnek majd haza.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint a Sepsi OSK bejut a Román Kupa döntőjébe?
eredmények
szavazatok száma 1117
szavazógép
2019-02-11: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Kifeslik a fércelgetés

Elkészült valahogy az állami költségvetési tervezet, és a hatalmon levők nyilatkozatai szerint ezen a héten el is fogadja a parlament. A kormány kerek három hónapot késett vele – a törvény szerint az előző év novemberének közepéig kell benyújtani a következő év pénzügyi-gazdasági menetét nagyrészt meghatározó törvényjavaslatot –, és amikor végre nekifogott a kidolgozásának, akkor is többször elhalasztotta a bemutatását. Miután pedig ez is megtörtént, kiderült, hogy – a 2016 óta uralgó kormánykoalíció által meghonosított rossz szokás szerint – senkivel sem tárgyaltak vagy tanácskoztak előre, és hatástanulmányokat sem végeztek a várható következményekről.
2019-02-11: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Építsünk szeretetre (Házasság hete)

A hegyi beszédet záró példázattal, a kősziklára és a homokra épített ház történetével világított rá az élet, a házasság, a közösségi lét jó megalapozásának fontosságára Péterfi Ágnes unitárius segédlelkész tegnap a Házasság hetét indító istentiszteleten. A sepsiszentgyörgyi unitárius templomban mától egy héten át várják a házaspárokat, akikkel estéről estére változatos előadások, beszélgetések, filmvetítések révén összpontosítanak majd a házasság és a család jelentette értékekre.