Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Hírsaláta

2019. február 12., kedd, Belföld

VAN, AKI SZERINT ERETNEK A PÁPA. Nem illendő, hogy az ortodoxok és a „pápista eretneknek” egy templomban gyülekezzenek – véli Matei Vulcănescu görögkeleti lelkész, aki online petíciót kezdeményezett Ferenc pápa tervezett romániai látogatása ellen.

  • Fotó: Adevarul.ro
    Fotó: Adevarul.ro

A kezdeményezésről – amelyet már közel ötezren támogatnak aláírásukkal – a Mărturisirea ortodoxă nevű „teológiai és antiökumenikus” portál számol be. A petíció megfogalmazója szerint a pápának „nincs mit keresnie Romániában”, sőt, eretneknek számít, mivel nem az „egyetlen igaz vallás” (az ortodox) híve; látogatása pedig azért nem kívánatos, mert összezavarhatja a romániai ortodox hívőket, akik azt hihetik, hogy az ortodox és a római katolikus egy és ugyanaz az egyház. (Adevărul)

VÉLETLENÜL MEGLŐTTE ÉS NEM KÉRT BOCSÁNATOT. Nem kereste meg a rendőrség és nem kért bocsánatot annak a magyarói nőnek a családjától, akit életveszélyesen megsebesített egy rendőr, amikor egy menekülő gépkocsira akart lőni a Maros megyei településen pénteken. Az 59 éves vétlen áldozat, Lovász Hajnal kómában fekszik Kolozsváron (ahova a marosvásárhelyi kórházból szállították át), állapota súlyos, de vasárnap enyhén javulni látszott, és a tervek szerint lassan fel fogják ébreszteni. A lövést akkor kapta, amikor a rendőrök egy nagy sebességgel menekülő járművet akartak megállásra kényszeríteni lőfegyverrel, és egy visszapattanó golyó a nyakába fúródott. A szászrégeni ügyészség gondatlanságból elkövetett testi sértés és hatósági közeg bántalmazása miatt folytat eljárást az ügyben, egyelőre „in rem”, azaz gyanúsított nélkül. Folyamatban van egy ballisztikai szakértői vizsgálat, amely tisztázni fogja az eset pontos körülményeit, és a bizonyítékok függvényében az üggyel megbízott ügyész dönti majd el, hogy indul-e bűnvádi eljárás. (Székelyhon)

EGYRE LEJJEBB. A Szociáldemokrata Párt (SZDP) népszerűsége továbbra is leszálló ágban van: az IMAS közvélemény-kutató intézet legújabb felmérése szerint – amelyet a Mentsétek meg Romániát Szövetség (MRSZ) rendelt meg – idén januárban a választók alig egynegyede bízott meg a nagyobbik kormánypártban. Konkrétan az EP-választásokon 24,5, a (román) parlamenti választásokon pedig 25,3 százaléknyi szavazatot gyűjtene be az SZDP (két év alatt híveinek közel felét veszítette el), a legnagyobb ellenzéki párt, az NLP pedig 23,3, illetve 22,1 százaléknyit. A kisebbik kormánypárt, az LDSZ 12,8, illetve 13,4 százalékon áll – ez kimagaslóan jó eredmény számukra –, az MRSZ és a PLUS (Dacian Cioloş pártja) pedig összesen 19–20 százalékon. Az RMDSZ-nél meghökkentő adatokat közöltek: az EP-választásokon a voksok 5,7 százalékára számíthatnak, a jövő évben esedékes parlamenti választásokon azonban már jóval a bejutási küszöb alatt állnak, mindössze 4,4 százalékon. (g4media)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri meg az idei elnökválasztást?

eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2019-02-12: Belföld - :

Száznál több áldozat

107-re emelkedett az influenza halálos áldozatainak száma; a járvány továbbra is főleg az ország déli megyéit sújtja. Az egészségügyi hatóságok szerint nem feltétlenül súlyosabb a járvány a tavalyinál, de korábban érkezett.
2019-02-12: Sport - Tibodi Ferenc:

Kiestek, de megizzasztották a galaciakat (Teremlabdarúgás, Román Kupa)

Kikapott, kiesett, de megizzasztotta ellenfélét a másodosztályos KSE Futsal csapata, amely hétfőn délután 4–2-re veszített az I. ligás vendég Galaci United alakulatával szemben a teremlabdarúgó Román Kupa nyolcaddöntője utolsó mérkőzésén.