Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Spanyol nemzeti est a Vigadóban

2019. február 14., csütörtök, Magazin

Európa egyik legváltozatosabb államának, Spanyolországnak a délkeleti tájegységét, Valencia régiót ismerhették meg a kézdivásárhelyiek kedd este a Vigadó Művelődési Ház emeleti dísztermében lezajlott spanyol nemzeti esten, amelyre több mint hatvanan voltak kíváncsiak. A jelenlevők leszámolhattak a bikavaiadalokkal, a gyakori sziesztával kapcsolatos sztereotípiákkal, információkat tudhattak meg az egész évben tartó melegről vagy a sokak által ismert paso doble táncról.

  • Fotó: Virág István
    Fotó: Virág István

 A Zöld Nap Egyesület által szervezett nemzeti estre érkezett érdeklődőket Ráduly Attila, a civil szervezet elnöke köszöntötte, majd Carmen Gallardó és Miguel Paya, az Európai Önkéntes Szolgálat spanyol önkéntesei egy paso doble tánccal nyitották meg a rendezvényt. A bő egyórás, vetített képekkel, kisfilmekkel tarkított előadásban a spanyol önkéntesek előbb országuk történelméről szóltak röviden, majd Valencia térségét és szülővárosukat, Elchet mutatták be bővebben. Az önkéntesek külön kitértek az arab-mór megszállási időkre és a spanyol gyarmatokról is beszéltek. Az országot 800 éven át a mórok uralták, jelenlétüknek nyomai még ma is láthatók. Ezt követően Carmen a gasztronómiára, az ünnepekre és a fesztiválokra tért rá. Ugyanakkor hallhattuk azt is, hogyan beszélnek a katalánok, a baszkok és a spanyolok. Néhány bátor résztvevővel a Paquito El Chocolatero táncot próbálták ki. Az interkulturális esten Derzsi Katalin, a szervezet tagja tolmácsolt. A rendezvény a spanyol aioli megkóstolásával és az elchei tejberizs, vagyis az arroz con leche elfogyasztásával fejeződött be.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 296
szavazógép
2019-02-14: Magazin - :

Kilencven éve történt a Valentin-napi mészárlás

Kilencven éve, 1929. február 14-én történt az amerikai gengsztervilág egyik leghírhedtebb leszámolása Chicagóban: a Valentin-napi mészárlásként elhíresült tömeggyilkosság a szesztilalom erőszakos korszakának jelképévé vált.
2019-02-14: História - Puskás Attila:

Fegyverrel, sztrájkkal az önkény ellen

Számtalan történelmi helyzet igazolta már a tiltakozás eredményességét, amikor a sorsát a munkásság vette a kezébe. Nem volt ez másként 1918/19-ben sem, a román hadsereg és adminisztráció erőszakos megtelepedése idején Erdélyben. Annyira tökéletes volt a katonai ellenállás nélkül kiszolgáltatott Erdély „meghódítása” – természetesen a francia katonai vezetés biztatásával –, hogy menten beindulhatott a hűségeskük és botozások balkáni szokásrendje a magyarok ellen. Az ellenállás két legfontosabb társadalmi csoportját a Zsil-völgyi bányászok és Erdély magyar vasutasai adták. Követeléseikben nyomot hagy a magyar Tanácsköztársaság „levegője” is. Ne maradjon ismeretlen olvasóink számára ennek az ellenállásnak fontos dokumentuma.