Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Háromszék nem alkuszikEz történt 170 éve

2019. február 14., csütörtök, História

Február 8.
[Bem csapatai egyesültek az Aradról érkező Hrabowsky hadosztállyal.]

Február 9.
A Szabó (Ferdinánd) Nándor őrnagy parancsnoksága alatt levő, mintegy 2000 főt számláló háromszéki tábor megszállta az aldobolyi híd és Kökös közötti vonalat.
Gál Sándor 5 gyalogzászlóaljjal, 3 század lovassal és egy hatfontos üteggel elindult Csíkból, hogy csatlakozzék Bemhez.
[Bem a piski hídnál vereséget mért a császári csapatokra, amelyek Szászvárosba vonultak vissza.]

Február 10.
Kiss Sándor a 12. honvédzászlóaljjal, két zászlóalj székely lándzsással és négy század lovassal elindult, hogy csatlakozzék Bemhez. A háromszéki táborból egy század gyalogost küldtek a csapatok után, amely Hidvégen keresztül Szászmagyarósra vonult.
[Bem Szászsebes felé vonult. Alkenyérnél egy rövid összecsapás után vissza­vonulásra kényszerítette a császáriak utóvédjét.
Kolozsváron Csányi László kormánybiztos szózatot intézett a Székely nemzethez.]

Február 11.
A háromszéki gyalogosszázad átvonult Miklósvárra.
[Bem Lámkeréknél foglalt állást, míg poggyászát és sebesültjeit kerülő utakon Balázsfalvára küldte. Miután észlelte a császári erők visszavonulását, Bem a főerőkkel Medgyes felé indult.
A Bukovinában állomásozó császári csapatok ismét betörtek Erdélybe.]

Február 12.
A háromszéki gyalogosszázad átvonult Kőhalomra.
A brassói császári csapatok elvonultak Nagyszeben felé – a városban csak egy kisebb helyőrség és az orosz intervenciós egység maradt.
[Bem Bervén pihentette csapatait, ahonnan futárokat küldött Kolozsvárra, Besztercére, Marosvásárhelyre és Székelyföldre, hogy beszámoljon az elért sikerekről és további terveiről.]

Február 13.
A Székelyföldről kiindult csapatok Kőhalomnál egyesültek, majd átvonultak Homoróddarócra.

Február 14.
A háromszéki csapatok átvonultak Székelyudvarhelyre.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1004
szavazógép
2019-02-14: História - Puskás Attila:

Fegyverrel, sztrájkkal az önkény ellen

Számtalan történelmi helyzet igazolta már a tiltakozás eredményességét, amikor a sorsát a munkásság vette a kezébe. Nem volt ez másként 1918/19-ben sem, a román hadsereg és adminisztráció erőszakos megtelepedése idején Erdélyben. Annyira tökéletes volt a katonai ellenállás nélkül kiszolgáltatott Erdély „meghódítása” – természetesen a francia katonai vezetés biztatásával –, hogy menten beindulhatott a hűségeskük és botozások balkáni szokásrendje a magyarok ellen. Az ellenállás két legfontosabb társadalmi csoportját a Zsil-völgyi bányászok és Erdély magyar vasutasai adták. Követeléseikben nyomot hagy a magyar Tanácsköztársaság „levegője” is. Ne maradjon ismeretlen olvasóink számára ennek az ellenállásnak fontos dokumentuma.
2019-02-14: Közélet - :

Tamás Sándor: A magyarságnak erős csoportja lehet

A Minority SafePack kezdeményezés (MSPI) érdekében is rendkívül fontos az idei európai parlamenti választás, a néppárti frakció­ban pedig az anyaországi, erdélyi és felvidéki EP-képviselők által a Kárpát-medencei magyarságnak lehet az egyik legnagyobb csoportja – hangzott el azon a bővített polgármester-találkozón, amelyen az RMDSZ és az MPP önkormányzati képviselői vettek részt tegnap Sepsiszentgyörgyön.