Mi, hol, mikor

2019. február 15., péntek, Mi, hol, mikor?

Házasság heti rendezvények Háromszéken
SEPSISZENTGYÖRGY. Az unitárius egyházközségben ma 20 órától gyertyafényes vacsora.

A sepsiszentgyörgy Belvárosi Református Egyházköz­ségben a vasárnap 18 órától kezdődő istentisztelet részeként A család mint Isten ajándéka címmel dr. Kinda Eleonóra tart előadást. Ezt követően szeretetvendégségre és kötetlen beszélgetésre hívják az érdeklődőket. * A Vártemplomi Református Egyházközség ötödik alkalommal csatlakozik a Házasság hete kezdeményezéshez, közös hálaadó istentiszteletre hívja vasárnap azokat a házaspárokat, akik 10, 25, illetve 50 éve mondták ki a boldogító igent. Ha ezt a fogadalmat szeretnék megerősíteni Isten színe előtt, és hálát adni a gondviselésért, szeretettel várják a Vártemplom új gyülekezeti termébe a 10 órakor kezdődő hálaadó istentiszteletre. A résztvételi szándékot kérik jelezni a 0742 413 269-es telefonszámon. * Vasárnap 17 órától a szemerjai református templomban Ruszka Sándor református lelkipásztor és felesége Beszélgessünk egy életen át címmel interaktív előadást tart a Házasság hete jegyében.
ERDŐVIDÉKEN az ökumenikus rendezvénysorozat február 10–17. között zajlik. * Ma BA­RÓTON 18 órától a Gyulai Líviusz Városi Könyvtár olvasótermében Kincskereső – vidám, kalandos randevú házaspároknak, interaktív előadás Demeter Gyöngyi óvodapedagógus (Barót) vezetésével. APÁCÁN 19 órától az Apáczai Csere János Oktatóközpont emeleti termében Randevú egy életen át: kommunikáció a párkapcsolatban és a családban – Balázs Réka és Papp Adolf családterapeuta házaspár előadása (Sepsiszentgyörgy), házigazda: Simon László evangélikus lelkész. FELSŐRÁKOSON 18 órától az unitárius imateremben Változások a család életében: korszakok, időszakok, krízishelyzetek – Pál Tünde vallástanár, pasztorálpszichológus, pár- és családterapeuta (Felsőrákos–Árkos), házigazda: Palkó Zalán Koppány unitárius lelkész. NAGYBACONBAN 18 órától a Konsza Samu Általános Iskola tornatermében Édes otthon családi kupa – sportvetélkedő Dimény Olga és Dimény János testnevelő tanár házaspár, illetve Veres Ildikó óvónő vezetésével.
Szombaton: BARÓTON 18 órától a református altemplomban interaktív párkapcsolati játékok pároknak, házaspároknak Tordai Zsófia pszichológus és Tordai Árpád református lelkipásztor vezetésével. BIBARCFALVÁN 19 órától a református gyülekezeti teremben Házasság gyermekáldás előtt és után – Fancsal Zsolt református lelkipásztor előadása. ÜRMÖSÖN 19 órától az unitárius szeretetotthonban Kéz a kézben, randevú – interaktív játékok pároknak és házaspároknak Bogyor Izabella gyógypedagógus, mentálhigiénés szakember (Barót) és Demeter Mária szociális szakértő, tanácsadó  (Barót) vezetésével, házigazda: Szabó Előd unitárius lekész.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi magyar színház nagytermében Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél (Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámája alapján) – írta és rendezte: Radu Afrim. * Vasárnaap 19 órától a társulat a Háromszék Táncstúdióban Andrzej Saramanowicz Tesztoszteron című előadását játssza Zakariás Zalán rendezésében.

 

Bábszínház
A TÜNDÉREK TENYERÉN című babaszínházi előadást (rendező: Benkő Éva) a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház stúdiótermében szombaton 10.30 és 11.30 órától játssza. Az előadásra a felnőtt- és a babajegy egyaránt 7 lejbe kerül. A foglalásokat a 0755 335 400-as telefonszámra (Csüdöm Eszter) várják. Jegyeket váltani az előadások előtt fél órával lehet a helyszínen.

 

Zene
A KOLOZSVÁRI OPERETTISSIMO együttes ma 19 órától a Kovásznai Művelődési Központban új műsorral lép fel, amelynek címe: Haccáré-Haccacáré. A belépő ára 25 lej.
AZ ÁRKOSI FÚVÓSZENEKAR szombaton 10 órától körbefarsangolja Árkos utcáit, elűzve a telet. A felvonulást 22 órától farsangi mulatság követi.
ZONGORAHANGVERSENYT tart Szőcs Botond vasárnap a szotyori református templomban a 11 órakor kezdődő istentisztelet után, valamint 19 órától a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban. Műsoron Szergej Rahmanyinov orosz zeneszerző művei.

 

Kiállítás
FESTÉSZETI ÉS GRAFIKAI TÁRLAT. Sepsiszentgyörgyön a Kónya Ádám Művelődési Házban ma 17 órától dr. Péter Sándor magyartanár megnyitja Zolya-Katona József és Balog Klaudina, a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművész Szövetség tagjainak Aktok és arcok című festészeti és grafikai tárlatát.
UNGVÁRI-ZRÍNYI KATA projektje Hogyan fogyasztja a művet? (a műélvezeti tér találkozása: a gyűjteménnyel) címmel ma 19 órától a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben. A látogatóknak lehetőségük nyílik különböző módokon eljátszani a befogadási folyamattal – s ezek közül mindegyik kísérlet, játékossága ellenére is, elmélyítheti az élményt, támpontokat nyújtva a befogadáshoz.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban MA: 16.30-tól A Lego kaland 2. – animációs kalandfilm, románul beszélő; 16.45-től Asterix: A varázsital titka – animációs családi film, magyarul beszélő; 18.30-tól Csillag születik – zenés filmdráma, román felirattal és Ó, Ramona! – romantikus vígjáték, román felirattal; 20.45-től Anyám és más futóbolondok a családból – magyar dráma, román felirattal; 21 órától Pusztító – krimi-dráma, akciófilm,  magyarul beszélő.

 

Könyvbemutató
A sepsiszentgyörgyi unitárius templom tanácstermében vasárnap 12 órától bemutatják Czegő Zoltán költő, író legújabb köteteit: Ítéletidő, Magyar igézetek (versek), Unokás zsoltárok (lírai próza). Házigazda: Kovács István és Péterfy Ágnes lelkészek.

 

Hitvilág
GYÁSZMISE AZ OZSDOLAI ÉS KÁSZONI BETYÁROKÉRT. Ma 18.30 órától a kézdisárfalvi Nagy­boldogasszony római katolikus kápolnában a helybeli Szabó Ottó fafaragó kezdeményezésére Bartos Károly római katolikus plébános engesztelő és emlékező gyászmisét tart Pusztai Ferenc, Dézsi Dénes és Máthé György (Jeges) születésének 91. évfordulója emlékére. 

 

Bálint-nap Csomakőrösön
A kovásznai Fikosz (Fiatalok Kovásznáért Szervezet) és a Kovásznai Művelődési Ház szervezésében ma 18 órától a csomakőrösi Kőrösi Csoma Sándor Kultúrotthonban Valen-Tini Retro Partit tartanak. Meghívott: dj Turbo G.

 

Farsangi mulatság Kovásznán
A kovásznai Szent István Király Római Katolikus Plébánia és a Tündérvár Székely Nagycsaládosok Egyesülete szervezésében szombaton 16 órától farsangi mulatságra kerül sor a Kovásznai Művelődési Ház udvarán és az Ignácz Rózsa Teremben. A program 16 órakor kezdődik: gyülekező a Pokolsárnál, majd zenés-maskarás felvonulás, 17 órától bábu­égetés a művelődési ház udvarán. A talpalávalót a Folker együttes, valamint Katona Eduárd (Ducu) és Pista Ioland (Yoyo) csángóföldi zenészek biztosítják. Házigazdák: Ürmösi-Incze Hunor és Ürmösi-Incze Mária Terézia. Közreműködnek a Recefice és a Pitypang kovásznai néptánccsoportok.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Torján ma 9–16 óráig; Esztelneken ma 9–16  óráig az 1-es transzformátorállomásnál; Gelencén ma 9–15 óráig a 3-as transzformátorállomás körzetében szünetel az áramszolgáltatás.
ALÁÍRÁSGYŰJTÉS. A Magyar Polgári Párt a Sepsiszentgyörgy, Martinovits utca 2. szám alatti székházában munkanapokon 9–13 óráig támogató aláírásokat gyűjt a Dan Tanasă ellen iktatott ügyészségi feljelentés nyomatékosítására.
ELŐADÁS. A sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban ma 18.30-tól Vicsai Norbert pszichológus, tanár a kolozsvári szeméttelep életét mutatja be Élet a gettóban (Patarét) címmel. A belépés ingyenes.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társasági tánc. Telefon: 0722 233 774.
A NYUGDÍJASOK SUGÁS SZERVEZETÉNEK vezetősége tudatja a tagokkal, hogy február 21-én 13 órától közgyűlést tartanak a székházban.

 

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig az 1918. de­cember 1. út 18. szám alatti Adonis (telefon: 0267 324 903, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); szombaton és vasárnap a Kaufland programja szerint az Oltmező út 8–12. szám alatti Sensiblu (0267 708 015); Kézdivásárhelyen vasárna­pig a Nicolae Bălcescu utcai Salvator (0267 362 961), hétfőtől a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig, vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Mária (0729 935 431) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1 alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1. cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy Sepsiszentgyörgyön a járványügyi vörös forgatókönyv lépett életbe?

eredmények
szavazatok száma 703
szavazógép
2019-02-15: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
KRISTÓ ZOLTÁN,
a sepsiszentgyörgyi
2-es számú Líceum ­egykori tanára
életének 82. évében 2019. január 10-én ­meghalt.
Hamvait kívánsága ­szerint szűk családi körben helyezzük örök nyugalomra.
A gyászoló család
181
2019-02-15: Sport - :

Elengedhetetlen a győzelem Medgyes ellen (Labdarúgás, I. liga)

A felsőházi rájátszásért folytatott küzdelemben nagyon fontos mérkőzés előtt áll a Sepsi OSK, amely vasárnap 17.30 órától a Medgyesi Gázmetán vendégeként lép pályára az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 24. fordulójában.