Féltestvérek

2019. február 15., péntek, Nyílttér

Van ilyen, nem is ritka, hogy egy családban féltestvérek élnek együtt, de többnyire megegyeznek a gyermekek, és általában az édesapa – vagy az édesanya – védelmét élvezik. Ám mégiscsak amolyan félidegenek, akiknek csak fél jog, de egész kötelesség dukál.

Aztán az is megtörténik, hogy egész közösségek minősülnek féltestvérnek. A kisebbek sorsa nem irigylendő. Járni jár, de nem jut alapon a mindent birtokló és elkényeztetett nagyobbak kirekesztik a testvéri jogokból a kisebbeket, mondván, hogy csakis ők jogosultak a család képviseletére, és náluk születik meg a legtökéletesebb megoldás a kis közösség mindenkori gondjaira. Természetesen a mostohák – mert ez a kevésbé ildomos jelző illik rájuk – támogathatják a nagyok szándékait, elképzeléseit, nyilván anélkül, hogy annak helyességét kétségbe vonnák. Mert az egységben az erőt mégiscsak az eleve bölcsebbek, okosabbak, felkészültebbek, tárgyalóképesebbek jelenítik meg...

Nos, az így kirekesztett kisebb testvérek megalázónak tartják született bátyjaik, nővéreik hozzájuk forduló mérsékelt „figyelmét”. Jó magyar hagyományt folytatva fellázadnak a képességeiket leminősítő nagyok ellen. Mutatják, hogy a nekik szánt cipő szorít, az öltönyt hiába adták tisztítóba, mégis meglátszik rajta, hogy kopott. De még ez sem lenne baj, belenyugodnának sérelmeikbe, ha szeretet is járna a levetett gúnya mellé. A történetnek az a vége, hogy a született „édesek” eltaszították a számukra nem kívánatos felajánlkozókat. Nem gondoltak arra, hogy vannak náluk is nagyobb idegenek, akik úgy legyűrhetik őket mindenestül, hogy emlékük sem marad az utókorra...

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1497
szavazógép
2019-02-15: Magazin - :

Rákattannak az amerikaiak a mesterséges intelligencia kutatására

Donald Trump rendeletet adott ki a mesterséges intelligencia kutatásáról és fejlesztéséről. Az amerikai elnök ebben arra utasította a szövetségi kormányzati hivatalokat és ügynökségeket, hogy – kiemelt fontosságúnak tekintve a mesterséges intelligencia (angol betűszóval: AI) fejlesztését – bocsássanak rendelkezésre nagyobb erőforrásokat és biztosítsanak több beruházást a kutatás-fejlesztéshez, tegyék lehetővé szélesebb körben a hozzáférést a szövetségi adatbázishoz és számítógép-kapacitásokhoz, kínáljanak megfelelő képzési programokat, ösztöndíjakat, továbbá készítsék fel az embereket a mesterséges intelligencia új korszakára.
2019-02-15: Nyílttér - :

Vendégvárás csúcsidényben (Szóvá tesszük)

Február 8-án reggel asztal alatt felejtett, illetve sarokba dobott, törött betonlapok közé sepert poharak, cigarettacsikkek és kicsorbult lépcsőfokok fogadtak minket Sugásfürdőn.