FarsangbanRendkívüli temetés Kovásznán

2019. február 18., hétfő, Közélet

Fura társaság gyűlt össze szombat délután Kovászna központjában. Sorra érkeztek a Pokolsár mellé még tízévesnek sem tűnő nagy bajszú öregek, szakállas vénasszonyok, menyecskék, legények. De kilógott a lóláb: látszott, senki nem az, aminek mutatni akarja magát.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Aztán egy népesebb menet is megjelent, pappal, vőféllyel, zenészekkel, ráadásként egy kétkerekű kordén félig halottnak – vagy inkább részegnek – tűnő alakot húztak magukkal. Volt, aki nem bírt magával jókedvében, mások ellenkezőleg: sírtak, ríttak, jajveszékeltek. Azt sem lehetett tudni, mi készül itt: esküvő vagy temetés. A plébános tette a dolgát, sebtében összeadott egy fiatal párt – együtt sem voltak tizennyolc évesek, aztán áldást osztott, kutyát, rendőrt, szájtátót, mindenkit, ki eléje került felmentett bűnei alól. Aztán a több mint százfős csapat elindult a város központján keresztül a kultúrház felé, s csak egy-egy körtánc erejéig állt meg néhol.

A kultúrház udvarán orvosért kiáltottak: jöjjön, nézze meg, él-e még a kordén húzott alak, vagy már meghalt, lehet temetni. Meghalt – jött a verdikt, és a pap rögtön elkezdte dicsérni az eltávozottat. Jó ember volt a hitvány, életében semmit nem csinált, csak ivott, de azt becsülettel, ezért is távozott az árnyékvilágból – tudhatta meg a gyászolók serege. A siratóasszonyok mindent beleadva tették dolgukat, majd egy csuhás alak begyújtott a halott alá. Még el sem hamvadt szegény, de a vőfély máris mulatságra hívott mindenkit: befelé a kultúrházba, ott lesz a tor, ami hajnalig, de lehet, három napig is fog tartani – így zajlottak szombaton a történések, így búcsúztatták, temették a telet farsangfarkán Kovásznán.

Hagyományteremtő szándékkal szervezték meg a maszkos felvonulást, a bábuégetést, együtt a helyi Szent István Király Római Katolikus Plébániával – mondta érdeklődésünkre Fülöp Csaba, az eseményt kezdeményező Tündérkert Székely Nagycsaládosok Egyesületének tagja. Farsangi bálok ugyan korábban is voltak Kovásznán, ám felvonulásra, bábuégetésre az emlékezet szerint eddig nem került sor. A rendezvény jó alkalmat adott a két néptánccsoport, a Recefice és a Pitypang tagjainak is, hogy bemutassák tánctudásukat – fűzte hozzá Fülöp. Az anyagiak egyrészt a plébánia Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez benyújtott pályázata útján, másrészt az egyesület tagjainak önkéntes munkája, anyagi hozzájárulása révén gyűltek össze. A maskarás felvonuláson a talpalávalót a farsangi mulatságon a Folker együttes, a Csángóföldről érkezett Katona Eduárd (Ducu) és Pista Ioland (Yoyo) biztosították, a házigazda szerepét Ürmösi-Incze Mária Terézia és Ürmösi-Incze Hunor vállalták.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint jobban vagy rosszabbul fog élni az új évben a tavalyihoz képest?eredmények
szavazatok száma 467
szavazógép
2019-02-17: Sport - Miska Brigitta:

Tizenegyesgóllal győzött idegenben a Sepsi OSK (Labdarúgás, I. liga)

Ibrahima Tandia tizenegyesgóljával győzött vasárnap a Sepsi OSK a Medgyesi Gázmetán vendégeként az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 24. fordulójában. A Szeben megyei csapat immár kilenc mérkőzés óta nyeretlen, a piros-fehérek pedig tizedszer diadalmaskodtak a szezonban, idegenben ez volt a negyedik sikerük, így a felsőházi rájátszást érő ötödik helyet foglalják el.
2019-02-18: Közélet - :

A valóságon túl (Háromszéki képzőművészek: Irány Irán!)

A bikfalvi székhelyű Erdélyi Művészet és Örökség Egyesület NAPtelep Kortárs Művészeti Stúdiója többéves szakmai együttműködést ápol iráni művészekkel, melynek eredményeként 2015-ben az Erdélyi Művészeti Központban a Living Space kiállítással az iráni kortárs művészet mutatkozott be, és az ezt követő közös alkotótáborozásokon iráni, erdélyi és magyarországi művészek működhettek együtt – írta lapunknak küldött tájékoztatójában Péter Alpár képzőművész.