Kevesebb a menedékkérő

2019. február 18., hétfő, Belföld

Tavaly 2138 külföldi kért menedékjogot Romániában, ami 125 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábban jegyzett 4800 menedékkérelemhez képest – derült ki a bevándorlási hivatal (IGI)  éves jelentéséből.

Bár az illegális bevándorlást csaknem a 2016-os szintre sikerült visszaszorítani, a hivatal szerint továbbra is Szerbia felől érkezett a legtöbb menedékjogot igénylő határsértő. Tavaly a román hatóságok 2275 illegális bevándorlónak biztosítottak szállást és ellátást az IGI nyílt befogadó központjaiban. A legtöbb menedékkérő Irakból, Szíriából és Bangladesből érkezett. A legtöbb kérelmet a temesvári, bukaresti és giurgiui központokban adták be. A bevándorlási hivatalnak 554 kérést sikerült elbírálnia, a kérelmezők közül 464-en részesültek valamilyen szintű védelemben. A Romániába érkezett illegális bevándorlók közül 223-an kapták meg a menekültstátuszt.

Azok a határsértők, akik menedéket kérnek Romániától, szabadon mozoghatnak az országban, akiknek viszont a menedékkérelmét elutasítják, illetve akik nem is igényelnek védelmet, illegális bevándorlókként őrizetbe kerülnek, amíg ki nem toloncolják őket az országból. Tavaly 374 külföldit toloncoltak ki, azt a 312 illegális bevándorlót pedig, akit nem sikerült 24 órán belül eltávolítani az országból, az IGI zárt központjaiban helyezték őrizetbe.

A múlt évben 1146 külföldit (470 szíriait, 467 irakit és 67 afgánt) vett fel az IGI a beilleszkedésüket segítő programokba, 3000 személy pedig tanácsadásban részesült a román társadalomba történő beilleszkedés érdekében. Az IGI nyilvántartásai szerint tavaly 47 600 európai uniós, illetve mintegy 70 ezer, az EU-n kívülről érkezett külföldi tartózkodott jogszerűen Romániában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2019-02-18: Belföld - :

Elhunyt Szabó József Ódzsa

Életének 91 évében elhunyt az egyik legfontosabb erdélyi színházi alkotóként számon tartott Szabó József Ódzsa, a Szigligeti Társulat örökös tagja, a nagyváradi Szigligeti Színház emblematikus rendezőegyénisége.
2019-02-18: Belföld - :

Hírsaláta

KEVESEBBEN ÉPÍTKEZTEK. 4,1 százalékos csökkenést regisztráltak tavaly Romániában az építőiparban az előző évhez képest –  közölte az országos statisztikai intézet.