SertéspestisHáromszékről vásárolt disznó miatt vizsgálódnak

2019. február 18., hétfő, Közélet

Beigazolódott pénteken az afrikai sertéspestis jelenléte egy, a Bákó megyei Ojtoz községben elhullott házisertés esetében – tájékoztatott közleményében az országos állat-egészségügyi hatóság. Az ügyben indított vizsgálatok szerint az állatot egy Kovászna megyében bejegyzett járműből vásárolták még e hónap elején.

Az érintett ojtozi gazdaságban elhunyt disznónál az illetékes diagnosztikai központ igazolta a rendkívül fertőző kórt, ennek következtében a hatóságok megfigyelés alá helyezték a területet, fertőtlenítettek, közlekedési korlátozásokat vezettek be az emberek és járművek számára, s hasonló intézkedés vonatkozik az állatok, különböző termékek mozgására is. A fertőzés terjedésének megelőzése érdekében az állategészségügyiek leölték a gazdaságban tartott másik sertést is.

Mint kiderült, a disznókat gazdájuk február 4-én vásárolta egy ismeretlentől, aki egy Kovászna megyében bejegyzett járművel szállította azokat. Az országos állategészségügyi hatóság szerint mindkét sertés rendelkezett fülszámmal, ám eladásukat nem jelentették be az illetékes körzeti állatorvosnál – ez pedig törvénybe ütköző cselekedet.

Az ügy kapcsán Sikó-Barabási Sándor lapunk megkeresésére hétfőn elmondta, azonosították és zárlat alá helyezték azt a háromszéki gazdaságot, ahonnan az Ojtozba szállított disznók származnak. Kollégái már terepen vannak, hogy a gazdaságban tartott többi sertést megvizsgálják és vért is vesznek tőlük, s ezt majd a területileg illetékes laboratóriumba küldik kivizsgálásra – vázolta a megyei főállatorvos. Megjegyezte azt is, az eredmények függvényében döntenek arról, hogy az érintett megyehatáron létrehoznak-e közúti ellenőrző pontot. A kivizsgálásra való tekintettel Sikó-Barabási Sándor nem közölhette az ügyben érintett háromszéki település nevét.

A szakemberek ismételten arra figyelmeztetnek, az afrikai sertéspestis az emberre ugyan nem veszélyes, viszont az állatállományban hatalmas károkat okoz, mivel a fertőzésre nem létezik ellenszer.

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 193
szavazógép
2019-02-18: Sport - :

Vereség Marosvásárhelyen (Teremlabdarúgás, II. liga)

Vereséggel tért haza Marosvásárhelyről a céhes városbéli KSE Futsal, amely a másodosztályos teremlabdarúgó-bajnokság 12. fordulójának nyitómérkőzésén 3–1-re kapott ki a helyi VSK alakulatától. A kör székely rangadóján harmincöt percen át gól nélküli döntetlenre állt a párharc, ám az utolsó öt percben négy gólt is szereztek a csapatok. Sikerükkel a házigazdák megerősítették vezető pozíciójukat a rangsor élén, míg a kézdivásárhelyi fiúk továbbra is harmadikok.
2019-02-19: Gazdakör - Bokor Gábor:

Nagyborosnyón is ébresztőt fújtak

Nagyborosnyón került sor a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete által szervezett kisrégiós gazdatalálkozók második eseményére. Ez alkalommal az orbaiszéki gazdákat hívták a közös ügyek megbeszélésére, de jelen voltak a Sepsiszékhez tartozó rétyi mezőgazdászok is. A hagyomány szerint a rendezvényen képviseltették magukat a megye agráriummal kapcsolatban lévő intézményei, a körzet önkormányzatai is. Meghívottként volt jelen a Pro Economica Alapítvány igazgatója, Kozma Mónika, aki a magyar kormány erdélyi gazdaságélénkítő programjával kapcsolatos tudnivalókat ismertette a jelenlévőkkel.