Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mekkora értékig fogadható el a likviditási mutató? /X/

2019. február 20., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Mi is pontosan a likviditási mutató, minek a mérésére szolgál, és miért tartja ennyire fontosnak minden vállalkozás vezetője ezt az adatot? A következőkben összefoglaljuk, mit kell tudni és megérteni ahhoz, hogy átlássuk a likviditási mutatóval kapcsolatos összefüggéseket.

A likviditási mutató fogalma

A likviditási mutató elsősorban azért fontos, mert a bankok az egyik fő szempontnak tartják akkor, amikor egy vállalat hitelképességéről döntenek. E döntés során megvizsgálják az adott vállalat különböző mutatóit, jövedelmezőségét, kötelezettségeihez kötődő teljesítésének pontosságát és egyéb, a gazdálkodás működéséről számot adó adatokat.

Ezeknek az ismeretében dönti el a pénzintézet, hogy kaphat-e a cég kölcsönt, tehát bizonyos-e, hogy az esetlegesen kapott összeget képes lesz-e visszafizetni. A likviditás jelentősége tehát a fizetési kötelezettségek teljesítésével köthető össze. Ha a vállalat időben visszafizeti tartozásait, könnyebben jut banki hitelhez és azt, hogy időben visszafizeti-e,  a likviditási mutató mondja meg. Alapjában véve az adósnak a vele szemben fennálló követeléseknél legalább 30%-kal nagyobb eszközállománnyal kell rendelkeznie.

 

A mutató optimális értéke

A likviditási mutató pontos értéke tehát egyenlő az egy éven belül folyóvá tehető eszközök és az ugyanezen az időn belül teljesítendő kötelezettségek összességének hányadosával. Egy cég pénzügyi működése akkor mondható stabilnak, ha a mutató 2 vagy annál nagyobb, instabilnak pedig, ha 1 vagy annál kevesebb. Ha az érték 1 és 2 között van, a likviditási helyzet elfogadható.

A likviditási mutató nem összekeverendő a likviditási gyorsrátával , amelyet bár hasonlóképp számolnak ki, fontos eltérés, hogy a forgóeszközök közül a készletek értékét nem számítják be, mivel ezekre a cégnek szüksége van a működéséhez, így nem tehetők készpénzzé.  A likviditási mutatóhoz hasonlóan ennél is a minél magasabb érték elérése a cél.

 

Faktoring

Nem ritka, hogy egy cégnek likviditási problémái akadnak. Ez nem a cég rossz pénzügyi működését jelenti, csupán azt, hogy valamiért a tőke túlságosan nagy hányada van lekötve, a lekötött eszközöket pedig nem tudják egy éven belül készpénzre váltani.

Ezekre a problémákra nyújt gyors és egyszerű megoldást a faktoring. A BÁV Faktor Zrt.-nél is elérhető szolgáltatás lehetővé teszi, hogy vevőköveteléseinek nagy részét a szerződő cég akár 24 órán belül készpénzzé tegye, így megoldva mindenfajta likviditási problémát. A banki hitellel szemben, tehát a szerződéskötés alapját itt nem a szerződő cég likviditási mutatója, hanem vevőinek fizetőképessége jelenti. (X)

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 470
szavazógép
2019-02-21: Magazin - :

Távirányítós lámpa kapcsolók /X/

Technikai világunk fejlődését követve a következő lépcsőfok a távirányító használata a lámpák kapcsolgatásához. Persze, a távirányító a televízióhoz ma már alap és bizonyos konyhai eszközök mellé, például páraelszívókhoz is szoktak mellékelni a gyártók.
2019-02-20: Magazin - :

Női bőr hátitáska minden alkalomra /X/

Praktikus és szép. Az egyik legritkább kombináció, aminek köszönhetően nincsen szükség kompromisszumra sem a szépség, sem a praktikum rovására. A női bőr hátizsák egy olyan alapkellék, amely bármely alkalommal a nő társa lehet. Nélkülözhetetlen kiegészítő minden olyan hölgy számára, aki a szépség mellett a praktikumot is ugyanolyan fontosnak tartja, valamint a kényelmi szempontok is fontosak számára.