ZászlóbírságokAz önkormányzatnak adott igazat a bíróság

2019. február 23., szombat, Közélet

A sepsiszentgyörgyi bíróság tegnapi ítéletében első fokon érvénytelenítette azokat a bírságokat, amelyeket Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa rótt ki azok miatt a magyar nemzeti színű szalagok miatt, amelyekkel Sepsiszentgyörgy főterét díszítette ki a polgármesteri hivatal tavaly március 15-én. Az ítélet kivonatát a bíróságok portálján tették közzé. Az ítélet ellen a hivatalos közlés utáni 30 napig lehet fellebbezni.

  • A március 15-ére kitűzött zászlók szúrták a prefektus szemét. Albert Levente archív felvétele
    A március 15-ére kitűzött zászlók szúrták a prefektus szemét. Albert Levente archív felvétele

Az RMDSZ kolozsvári kongresszusán részt vevő Antal Árpád polgármester az MTI-től értesült az ítéletről. Az elöljáró közölte, ugyan komoly aggályai vannak azzal kapcsolatban, hogy Románia jogállam lenne, de örömmel veszi tudomásul, hogy vannak ilyen örömteli pillanatok is. Mint ismert, Kovászna megye prefektusa március 14-én és március 15-én is öt-ötezer lejes bírságot rótt ki Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármesterre amiatt, hogy az ünnepre a magyar nemzeti jelképekkel díszítették ki a városokat, és nem gondoskodtak arról, hogy minden magyar zászló mellé egy román zászló is kerüljön. Március 15-én Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármesterre rótt ki ötezer lej bírságot a városban kitűzött piros-fehér-zöld zászlókért. A bírságok a zászlótörvény alapján születtek. A törvény végrehajtási utasításait rögzítő kormányhatározat azonban kitér arra, hogy „azok az etnikai kisebbségek, amelyek országos szervezettel rendelkeznek, rendezvényeiken használhatják a saját jelképeiket is”. Az RMDSZ-es elöljárók erre a jogszabályra hivatkozva védekeztek a bíróságon.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2284
szavazógép
2019-02-23: Közélet - Iochom István:

Kató Béla püspök lesz a rendezvény díszszónoka (Március 15. Kézdivásárhelyen)

A március 15-i programsorozat ezúttal is egyhetes lesz Kézdivásárhelyen, amelyben szónok- és szavalóverseny, ünnepi tárlat és gálaműsor is helyet kap. A központi ünnepség idei díszszónoka Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke lesz – adta hírül a polgármesteri hivatal kommunikációs irodája.
2019-02-23: Közélet - Nagy B. Sándor:

Hosszú utakon kis bakancsban

Ha a résztvevők közül valaki nem tudta volna, hogy a túrázás minden korban ajánlott, és felejthetetlen élményeket kínál, az minden bizonnyal meggyőződhetett erről az Erdélyi Kárpát-Egyesület háromszéki Kisbakancs csoportjának tavalyi túráit felelevenítő csütörtöki élménybeszámolón. A sepsiszentgyörgyi Gyermekek Palotája dísztermében Gáspár László, a csoport vezetője azt is elmondta a jelenlévőknek, hogy milyen túrák elé néznek az idei évben.