Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

A csepegtető öntözőberendezések egyik fontos kelléke: a csepegtető gomba /X/

2019. február 24., vasárnap, Gazdakör

A fenntartható öntözés egyik igen korszerű és hatékony módszere a csepegtető öntözés, hiszen ez esetben a talaj közvetlen felszínére juttatjuk el az öntözővizet. Ahhoz, hogy ez a módszer remekül működhessen, sokszor hatékonyabbá kell tenni magát a csepegtető berendezést, így vásárolhatunk csepegtető gombákat, ha sikeresebb öntözést szeretnénk. Miért remek kiegészítő a csepegtető gomba?

Miben rejlik a csepegtető öntözés hatékonysága?

Arid és szemiarid területeken (azaz száraz és félszáraz területek, pl.: Izrael térsége, vagy Magyarországon az Alföld térsége) alkották meg először a módszert, és terjedt el manapság az egész világon. A cél az volt, hogy a hagyományos, "fentről" öntözést felváltsák, hiszen gyakorta fordult elő az, hogy a kiöntözött víz még a talajra sem ért, mire elpárolgott, vagy épp talajra ért, de a földbe szivárgás helyett elpárolgott.

Kezdetben fokozták az öntözővíz mennyiségét, de ekkor meg vészesen fogyni kezdtek a víztartalékok, tehát ez a megoldás nem volt helyes. Aztán kifejlesztették a csepegtető öntözés technikáját, aminél az öntözővizet közvetlenül a növény tövéhez, a talaj felszínére juttatják, így az elpárolgás mértéke lecsökkent, a beszivárgott víz mennyisége pedig elegendő volt ahhoz, hogy nedvesen tartsa a növény gyökerénél a talajt. Hatékonyabbá vált az öntözés, hiszen kevesebb vizet kellett felhasználni ugyanakkora mezőgazdasági terület öntözéséhez.

Napjainkban már komplex öntözőrendszereket állíthatunk össze a csepegtető öntözéses technika használatával, amivel öntözhetünk paradicsom veteményest, esetleg nagyobb kiterjedésű növényeket, például gyümölcsösöket is. A csepegtető öntözéses technológia akár teljesen automata módon is megvalósulhat, így nincs gond arra, hogy az ember felügyelje a folyamatot.

A csepegtető öntözőrendszer egyik fontos alkatrésze a csepegtető gomba. Ennek röviden annyi szerepet szántak, hogy közvetlen a növény tövéhez juttassa el az öntözővizet, esetleg a tápoldatokat. Sok mezőgazdasági területen kedvelt és hatékony öntözéses forma, például a fóliasátorban termesztett zöldségeknél.

Hogyan alkalmazzuk a csepegtető gombákat?

A csepegtető gombákat helyezzük fel az öntözőberendezés szárnyvezetékére. Amire érdemes figyelni, ha magunk végezzük a szerelést, hogy megfelelő távolságot tartsunk két csepegtetőgomba között, így biztosak lehetünk abban, hogy egy csepegtető gomba csak egy növényt lát el megfelelő mennyiségű öntözővízzel.

Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a csepegtető gombák nem egyformán adagolják a vizet, és ebből kifolyólag olyan darabot válasszunk, amely az adott növény vízigényét ki fogja elégíteni. Vásárolhatnak olyan konstrukciót, amely lehetővé fogja tenni, hogy egyszerre akár négy növényt öntözzünk, ehhez egy úgynevezett csepegtető pókra van szükség, így nem kell négy darab csepegtető gombát csatlakoztatnunk a rendszerhez.

Ha bizonytalan vagy a vásárlást, illetve a csepegtető öntözőrendszer telepítését illetően, nyugodtan fordulj az Automata Öntözőrendszer szakembereihez ez ügyben is, készséggel állnak rendelkezésedre! (X)

 

Hozzászólások
Szavazás
Mi a véleménye arról, hogy őszig zárva maradnak az iskolák?eredmények
szavazatok száma 2168
szavazógép
2019-02-23: Sport - Miska Brigitta:

Nagy lehetőséget szalasztott el a Sepsi OSK (Labdarúgás, I. liga)

Az Eugen Neagoe irányította Sepsi OSK gól nélküli döntetlent játszott az FC Viitorul ellen pénteken a sepsiszentgyörgyi stadionban az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 25. fordulójának nyitómérkőzésén. A háromszéki csapat a kapufát is eltalálta, majd Ibrahima Tandia tizenegyest hibázott, így a piros-fehérek felsőházi rájátszásba jutása az utolsó körben dől el, és a riválisok eredményétől is függ.
2019-02-24: Sport - :

Chelseas ajándéktárgyak a Football Fanshop kínálatában /X/

Vannak bizonyos csapatok, amelyek nevét még azok is ismerik, akik egyáltalán nem jártasok a football világában, a Chelsea FC-ről pedig bátran kijelenthetjük, hogy egy a kevés ilyen csapat közül. Az egész világon, és így hazánkban is rendkívül népszerű, mind közül az egyik legerősebb bajnokságnak tartott Premier League (angol első osztályú labdarúgó bajnokág) egyik top csapata pedig kiérdemelte a hírnevet.