Orban kivágta magát

2019. február 26., kedd, Belföld

A Nemzeti Liberális Párt (NLP) határozottan felhívta az RMDSZ figyelmét, hogy tiszteletben kell tartania az alkotmány és a hatályos törvények előírásait – reagált Ludovic Orban pártelnök Traian Băsescu bírálatára, aki az NLP és a Mentsétek meg Romániát Szövetség vezetőit gyávasággal vádolta meg, amiért a hétvégi RMDSZ-kongresszuson nem hívták fel a figyelmet az eseményen elhangzott „elfogadhatatlan” túlkapásokra.

  • Ludovic Orban. Fotó: StirileProTv
    Ludovic Orban. Fotó: StirileProTv

Tegnap Ludovic Orban leszögezte, Băsescu félretájékoztat, mert a határozatot, miszerint a romániai magyar közösség saját szimbólumainak tekinti a székely zászlót és himnuszt, valamint a magyar himnuszt, nem a kongresszus első napján fogadták el, amikorra a parlamenti pártok képviselőit is meghívták az eseményre, hanem másnap. A liberális pártelnök szerint az RMDSZ határozata túllép az alkotmány szabta kereteken. „A romániai nemzeti kisebbségek olyan jogokat élveznek, amelyekre más európai országokban nincs példa. Románia példaértékű a nemzeti kisebbségek jogainak betartása tekintetében” – nyomatékosította Orban.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja-e oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 1897
szavazógép
2019-02-26: Belföld - :

Visszaüt a „kapzsisági” rendelet

A visszavonulást fontolgatják a román piacról a nyugdíjrendszer második pillérének nevezett kötelező magánnyugdíj-járulékokat kezelő alapok a kormány „kapzsisági” rendelete miatt – közölte Valentin Lazea, a Román Nemzeti Bank vezető közgazdásza egy tegnapi konferencián.
2019-02-27: Faluvilág - Iochom István:

Hegedűtől a bútorok titkaiig (Balogh Lajos visszaemlékezései)

A 89. életévébe lépett Balogh Lajost, vagy ahogy falusfelei jobban ismerik, Csengeri Lajos bácsit Felsőlemhényben kerestük fel. Ő volt a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeum utolsó asztalosa, karbantartója, nyugdíjba vonulása után már nem töltötte be senki ezt a fontos munkakört.