Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. február 27., szerda, Mi, hol, mikor?

Magyarok a román nemzetállamban
Filmvetítéssel egybekötött ünnepélyes díjátadásra kerül sor ma 18 órakor Sepsiszentgyörgyön a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. A Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete Magyarok a román nemzetállamban című riportpályázatának nyertes munkáit díjazzák. Levetítik a pályázat nyertese, Csáky Zoltán televíziós szerkesztő dokumentumfilmjét Kémenes Lóránt türi katolikus plébánosról (15 perc). Szekeres Attila heraldikus, újságíró, a pályázat második helyezettje Jelképekben is él a nemzet[i elnyomás] címmel vetített képes kiselőadást tart (15 perc).

Előadás az Írisz Házban
A sepsiszentgyörgyi Írisz Házban (Gyöngyvirág utca 5. szám) ma 17 órától Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet – Magyar Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi fiókjának igazgatója előadást tart Bornemissza Elemérné Szilvássy Carola – Egy modern és társadalmi felelősségvállaló asszony szerepei a századfordulón címmel. Az esemény alatt teasüteményeket készítenek Szilvássy Carola receptjei alapján. Sinka Noémi, a Plugor Sándor Művészeti Líceum X. osztályos diákja zongorázik. Házigazda: Olcsvári Tünde; a vendégeket Makkai Péter lelkész, az Írisz Ház igazgatója köszönti.

 

Tegyünk Kézdiszékért díj
A Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés február 28-án 18 órakor a kézdivásárhelyi Vigadó dísztermében tartja díjátadó gáláját, mely alkalommal hat olyan személynek adja át a Tegyünk Kézdiszékért díjat, akik különböző területeken önzetlenül dolgoztak a helyi közösségért. A hat díjazott: Kelemen Dénes fafaragómester (Gelence), Könczei Magdolna, a Kézdivásárhelyi Nők Egyesületének elnöke (Kézdivásárhely), Kis Emese menedzserasszisztens (Kézdivásárhely), Palkó-D. Ilona templomgondnok (Gelence), Lénárt Adolf vállalkozó (Kézdivásárhely) és Rancz Lajos vállalkozó (Kézdivásárhely). A civil tömörülés rövid műsorral is készül, a méltatások közben szavalattal, zenével tisztelegnek a díjazottak és az őket ünneplő közönség előtt. Fellép: Rancz-Gyárfás Hanna szavaló, Kovács Hunor zongorista és a kézdiszentkereszti Trefán Leonárd Általános Iskola tanulócsoportja Gábor Judit tanítónő vezetésével.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház kamaratermében ma 19 órától és csütörtökön 19 órától Yasmina Reza Művészet című előadását játsszák Barabás Árpád rendezésében.

 

Zene
NÓTAEST. Március 1-jén 19 órától a sepsiszentgyörgyi Óriáspince rendezvényteremben (Csíki utca 62. szám) bemutatkozik az újonnan alakult Muskátli zenekar. Műsoron nóták és csárdások. Énekel: Constantin Rozália, Kovács Enikő és Orbán Barra Gábor. A belépés ingyenes. A helyek száma korlátozott. Előzetes bejelentkezés és helyfoglalás Szatmári Györgynél a 0744 307 848-as vagy a 0731 017 376-os telefonon.

 

Bábszínház
A sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház március 1-jén, pénteken 18 órától szabadelőadásként játssza A halhatatlanságra vágyó királyfi című, magyar népmese alapján készült bábjátékát (rendező: Vajda Zsuzsanna, Pilári Gábor) a Cimborák Bábszínház stúdiótermében (Szabadság tér 1. szám). Ajánlott életkor: 5+. Az előadásra a jegyek előfoglalását a 0755 335 400-as (Csüdöm Eszter) telefonszámra várják. Jegyeket váltani az előadások előtt fél órával lehet a helyszínen 7 lejért.

 

Kiállítás
A VADON EGYESÜLET szervezésében a TransNatura Természetfotó Klub éves tárlatának megnyitója február 28-án, csütörtökön 18 órától kezdődik a Székelyföldi Vadászati Kiállítás előcsarnokában (Bene-ház, – Sepsiszentgyörgy, Gróf Mikó Imre utca 11. szám). Házigazda: Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója. A kiállítást megnyitja Szebeni Zsuzsanna, a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központjának ve­zetője.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Így neveld a sárkányodat 3. – amerikai animációs családi film, magyarul beszélő; 16.45-től A Lego-kaland 2. – amerikai–dán–kanadai–norvég animációs kalandfilm, románul beszélő; 18.30-tól Két királynő – angol életrajzi dráma, történelmi film, magyar felirattal; 18.45-től Ó, Ramona – román–angol romantikus vígjáték, román felirattal; 20.45-től Alita: A harc angyala – amerikai–kanadai–argentin sci-fi, akciófilm, román felirattal; 21-től Nyitva – magyar romantikus komédia, angol felirattal. Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Hitvilág
EGYETEMES IMAHÉT. A kézdivásárhelyi evangélikus templomban (Dózsa György utca 10. szám) az egyetemes imahéten ma 17 órától Csáki Levente unitárius lelkész, csütörtökön 17 órától Bardócz Csaba református lelkész szolgál. Az alkalmakra felekezeti hovatartozástól függetlenül mindenkit várnak.
FARSANGI KOSARAS BÁL SEPSISZENTGYÖRGYÖN. A Krisztus Király-plébánia március 2-án, szombaton farsangi kosaras bált szervez. A bált a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében rendezik meg 19 órától. Jelentkezni a plébánia irodájában lehet február 28-ig. A részvételi díj családonként 20 lej.

 

Ingyenes magyar állampolgársági ügyintézés
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–17.30 óráig a kisbaconi és 18–19.30-ig a magyarhermányi iskolában fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek segítenek a magyar állampolgárság kérelmezésében, a gyermekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, az útlevél igénylésében, regisztrációval, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben és dossziék összeállításában is. A fordítás és az igazolványkép elkészítése díjmentes.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig a Stadion utca 19-es szám alatti Szemerja (telefon: 0267 313 942, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Torján péntekig naponta 9–16 óráig az 5-ös transzformátorállomás körzetében; Kézdisárfalván ma 9–15 óráig; Sepsiszentgyörgyön ma 10–14 óráig a 32-es transzformátorállomás körzetében, a Păiuş David hadnagy úton az Elenis, Melinda, Intercom cégeknél, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Osztálynál (APIA), a Gépjármű-nyilvántartó Hivatalnál (RAR) és az Olt menti házaknál szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy csütörtökön 11–14 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Szentkatolna, Hatolyka, Kézdimartonfalva és Kézdimárkosfalva helységekben. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
ELŐADÁS. Dr. Reisinger János magyarországi művészet- és irodalomtörténész Roncs és ragyogás – Ady Endre száz éve címmel tart előadást ma 18 órától az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub és a városi művelődési ház szervezésében a kovásznai városi művelődési ház Ignácz Rózsa Termében. t Világszem címmel folytatja dr. Reisinger János a következő hónapokban sepsiszentgyörgyi irodalmi kitekintőinek sorát a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Csütörtökön 18 órától a Világszem sorozat első előadásának címe: A magyar költészet dicsérete Vörösmarty, Babits, Weöres Sándor verseivel.
AZ ARANYSZÍVEK NYUGDÍJAS EGYESÜLET minden szerdán 11–13 óráig várja tagjait tagdíjfizetésre a sepsiszentgyörgyi Kőrösi Csoma Sándor utcai székházba.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
HOBBIKLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobbi Cserebereklubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsi­szentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
A SZÉKELY SZABADSÁG NAPJA. Március 10-én, vasárnap Háromszékről autóbuszokat indít a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) Marosvásárhelyre. Jelentkezni lehet Sepsiszentgyörgyön az SZNT székházában (Konsza Samu utca 21. szám) naponta 9–13 óráig vagy a 0267 318 180-as telefonon, Sepsiillyefalván Benkő Samunál (telefon: 0765 017 091), Uzonban Ambrus Lászlónál (telefon: 0752 208 117), Kézdiszéken Bakk Dávid Lászlónál a 0746 777 981-es telefonon, Bardoc-Miklósvárszéken Román Attilánál a 0741 090 737-es telefonon, illetve az MPP baróti székházában (az OTP Bank mögött) szerdán és pénteken 8–12 óráig, Orbaiszéken pedig Ferencz Botondnál (telefon: 0726 187 753).
MEGEMLÉKEZÉS. Sepsiszentgyörgyön az Erzsébet parkban a volt politikai foglyok megyei szervezetének szervezésében szombaton 17 órakor egy szál virággal emlékezünk megyénk földbirtokosainak hetven éve történt deportálásáról.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 573
szavazógép
2019-02-26: Közélet - :

Sörszállítmányt foglaltak le

A Kovászna megyei gazdasági rendőrség a brassói vámhivatallal közös akció keretében végzett szállítmány-ellenőrzés közben Sepsiszentgyörgyön leállítottak egy furgont, melynek rakterében 336 darab 2,5 literes műanyag palack sört találtak.
2019-02-27: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalommal tudatjuk, hogy a kézdivásárhelyi
id. DEMKÓ SÁNDOR
életének 81. évében elhunyt.
Temetése 2019. február 28-án, csütörtökön 13 órakor lesz az új református ravatalozóházból a helyi temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
410