A bukaresti zsákutca

2019. március 4., hétfő, Máról holnapra
Nagy D. István

Nincs szükség mélyreható gazdasági számításokra, hogy megértsük, mekkora lehetőséget jelent majd a Vidombákon megépülő reptér mind Brassó, mind a két székelyföldi megye számára, de nyugodtan a haszonélvezők közé sorolhatjuk Moldva szomszédos térségét is.

A tízévnyi sokszor meddő hadakozás után 2021 tájékán valósággá váló légikikötő legkevesebb egy, de akár két és fél millió ember számára jelent majd hatalmas könnyítést az utazásban, bővíti az említett vidékeken működő több tízezer vállalkozás üzleti forgalmát. Már csak ezen adatok fényé­ben is vérlázító, ahogy az elmúlt tíz esztendőben a kormányok a reptérépítéshez viszonyultak: egy lukas garassal sem támogatták, sőt, akadályozták. Nem kell csodálkozni, hisz Brassó elhelyezkedése, az elmúlt időszakban tapasztalt fejlődése (gazdasági és turisztikai téren) szálka a bukarestiek szemében, egy reptér megépülése után, egyes számítások szerint, az otopeni Henri Coandă húszszázalékos forgalomvesztességgel számolhat. Persze a tízéves hercehurcát nem lehet kizárólag a fővárosi döntéshozók és érdekcsoportok nyakába varrni, a vidombáki reptér – ha létrejön  – mások mellett a nagyszebeni légikikötő érdekeit is megzavarja, így innen is érkezhetett ellenlobbi az elmúlt években.

A reptér történetét ugyanakkor nem csak önmagában érdemes elemezni, a régió fejlődését nem csak ezáltal próbálták, próbálják gáncsolni. Gondoljunk csak a Brassó–Comarnic autópálya körüli idétlenkedésre, vagy az észak-erdélyi sztráda körüli maszatolásokra, illetve a Moldvát a Barcasággal összekötő gyorsforgalmi út egyelőre jórészt a fejekben létező tervére. De megemlíthető az is, hogy a különböző kormányok számára a térség turizmusának fejlesztése soha sem jelentett prioritást.
Idén végre megtörni látszik a jég, de látván a reptér befejezéséhez szükséges összeget, a központi költségvetésből becsepegtetett 23 millió lej porszemnek számít, miközben a Brassó megyei önkormányzat csekély 200 millió lejes hitelt vett fel, illetve odatette a tavalyi 50 millió lej saját költségvetési többletét (hogy a kormány ne vegye el mint fel nem használt forrást). És ehhez hozzávehetjük még azt a nagyjából 25 millió eurót, amit 2014 óta már ráköltöttek szintén saját forrásból a kifutópályára. Világos, hogy Bukarest most sem jószántából nyújtotta e sovány segítséget, a pillanatnyi politikai széljárás volt meghatározó, semmiképp sem a térség lakosságának, vállalakozóinak érdeke.

Két következtetést is levonhatunk a vidombáki reptér kálváriájából: egyrészt újból egyértelművé vált, hogy fejlődés nem Bukarest segítségével, sokkal inkább regionális összefogással érhető el, másrészt az idei sovány fővárosi juttatás nem feltétlenül jelenti azt, hogy megtört a jég, és könnyen előfordulhat, hogy a tíz év magány után Brassó megyének jövőre csak saját zsebből – esetleg újból háromszéki segítséggel – kell majd befejeznie a légikikötőt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1513
szavazógép
2019-03-04: Sport - Miska Brigitta:

Hadnagy: az idény végén visszavonulok (Labdarúgás)

Hadnagy Attila nevét alighanem mindenki ismeri a háromszéki, az erdélyi és a romániai labdarúgás-kedvelők körében, hiszen a 38 éves csatár az élvonalban eltöltött évei alatt letette névjegyét, bizonyította rátermettségét. 2016-ban Sepsiszentgyörgyre igazolt, oroszlánrészt vállalt az első osztályba jutásban, mindig odaadással, alázattal és munkabírással motiválta csapattársait és a jövő reménységeit, igazi példaképként viselkedett az évek során. Ebben az idényben bár kevés játéklehetőséget kapott, továbbra is a csapat az első számára, az egyén alárendelt ezzel szemben. A Kolozsvári CFR elleni kupamérkőzésen csereként lépett pályára, egy emlékezetes mozdulattal közel állt az egyenlítéshez, és láthattuk, még mindig kiváló szinten teljesít. A székely labdarúgó az idény végén visszavonul, mert úgy döntött, szülővárosa játékosaként akasztaná szögre a cipőt, és szerinte ez a leghelyesebb.
2019-03-04: Közélet - Iochom István:

Csernátonba visszatértek a lovas maszkások (Farsangolás)

Több mint tízéves szünet után tegnap visszatértek Csernátonba a lovas maszkások, hogy elűzzék vidékünkről a telet. Felső-Háromszék legrégebbi farsangi hagyományának felelevenítését a helybeli IKA Ifjúsági Egyesület kezdeményezte, partnere a Haszmann Pál Múzeum volt – közösen hozták vissza e vidám népszokást a köztudatba.