Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Farsangfarka SepsiszentgyörgyönTavaszváró bolondozás

2019. március 5., kedd, Közélet

Ha húshagyókedd, akkor farsangfarki mulatság Sepsiszentgyörgyön, immár huszonharmadik alkalommal a helybeli Guzsalyas Alapítvány szervezésében. Társ volt a vidámságban a Lajtha László Alapítvány, a Kónya Ádám Művelődési Ház, a Tanulók Háza, a Kincsek, Kincskeresők, Százlábú, Százlábacskák, Aprólábak néptáncegyüttesek és a Vöröskereszt, amelynek udvarán zárult a rendezvény.

  • Fotók: Albert Levente
    Fotók: Albert Levente

Több száz fős társaság indult a Míves Háztól az Erzsébet park széle mentén a főtérre, a színház elé. Kicsik, nagyok, szülők, nagyszülők, tanító nénik vitték kicsinyeiket, tanítványaikat. Aki tehette, valamilyen maskarába bújt vagy álcázta magát. A nagyszámú szervezőseregnek is köszönhetően több példány is megjelent egy-egy állatból. Három medve is volt, igaz, egyik csak bocs, de két igen fejlett állat jócskán ijesztgette a népséget, kecskéből is három akadt, egyik gida, de a más kettő igen magas példány, s egyikük ugyancsak rakoncátlanul, állandóan félreszaladt. A gólya egymagában volt, de szorgalmasan kelepelt, biztosan nagyon várja a tavaszt. Aztán voltak mindenféle népek, menyasszony, vőlegény, bohócok, boszorkák, válogatott cigány legények vagy csupán álarcos gyerekek.

Az idei farsangon is minden volt, ami oda illik: vásár, lakodalom, bábégetés. A főtéri kőszínpadon a muzsikusok zenéltek, Benkő Éva animátorként biztatta a társaságot. Aztán sor került a vásárra. A virgonc kecskét árulta gazdája, mindenféle jó tulajdonságát sorolta, s mint mondta, a tavalyi vásárban vette. Valami vásári furfang lehetett a dologban, vagy nem emlékezett jól a bácsi, mert hát tavaly is kínálta, nem vásárolta a kecskét. De idén is megfejte, bizonyítandó, mily hasznos jószág. Aztán kimúlt az állat, de a gazda szerencséjére csak azután, hogy túladott rajta száz fabatkáért.

Később a társaság visszavonult a Míves Házhoz, a Vöröskereszt udvarán folytatódott a mulatság. Sok-sok muzsika és tánc közepette került egy pap, aki összeadta az ifjú párt, Sztakicsfalvy Zsigát és Tejfölös Mariskát. A vőlegényt alakító lány túllicitálta a papot, hangsúlyozva, vele, mármint társával együtt nem tűr és nem szenved, a menyasszonyt játszó férfiú pedig úgy facsarta a szót, hogy „véle tűrök, alatta szenvedek”.

Aztán már estébe hajlóan elégették a forgószekéren tova- és visszahurcolt, telet jelképező szalmabábukat, de csak azután, miután becsületesen elsiratták azokat. Így már bizonyosan megjön a tavasz is. Főleg, hogy a bolondozás elején a szép napsütésben Benkő Éva megjegyezte: úgy ragyog a nap, hogy egészen biztosan mind az 5800 medve előbújt már barlangjából. Aztán a tűzbe belekiabáltak minden rosszat, amit kaptak és adtak. A rendezvény végén Guzsalyasék temérdek pánkóval jutalmazták a résztvevőket.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 1115
szavazógép
2019-03-05: Közélet - Nagy D. István:

Felpörög az élet Szépmezőn (Sepsiszentgyörgyi ipari park)

Tizenegy millió euró összértékű beruházásról írt alá tegnap haszonbérszerződést a szépmezői ipari parkot működtető Sepsi Ipar Kft. vezetősége a zabolai Cultivo Kft. képviselőivel. A vállalat vágóhidat és csomagolóüzemet hoz létre. A beruházás célja egyebek mellett felvásárlót biztosítani kétszáz kilométeres körzetben a szarvasmarhatartó gazdáknak. A szerződés aláírását követően Antal Árpád polgármester, valamint Miklós Zoltán, az ipari park vezetője az elmúlt hónapok eredményeiről is beszámolt.
2019-03-06: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor

 A székely szabadság napja
Március 10-én, vasárnap 10 órától megemlékezés lesz Sepsiszentgyörgyön a Turul-téren. Beszédet  Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy pol­gármestere, áldást Zelenák József evangélikus püspökhelyettes mond.