Háromszéki sikerek matematikából

2019. március 6., szerda, Közélet

Kilenc háromszéki diák ért el helyezést a II. Országos Magyar Matematikaolimpia hétvégén Szatmárnémetiben tartott döntőjében, amelyet V–XII. osztályosok számára szerveztek.

  • Díjeső a mikós diákoknak
    Díjeső a mikós diákoknak

A korábban Erdélyi Magyar Matematika­versenyként ismert megmérettetésnek az idei volt a huszonkilencedik kiadása, a mindenkori szervezők és főként Bencze Mihály, a verseny megálmodója tettek azért, hogy az oktatási minisztérium elismerje és bevegye a versenynaptárba, ami tavaly meg is történt, innen a verseny nevének megváltoztatása. A Szatmárnémetiben tartott döntőben tizenhat magyarlakta megye legjobb matematikusai vettek részt.

Háromszéki díjazottak: V. osztályban Ráduly Roland Márk (sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium) III. díj; VII. osztályban Miklós Janka I. helyezés, Tamás Péter II. díj (mindketten mikós diákok), Orbán Pál (kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum) III. helyezés; VIII. osztályban Bereczki Z. Anna (sepsiszentgyörgyi Mikes Kelemen Elméleti Líceum) III. díj; X. osztályban Kotró-Kosztándi Anna (Székely Mikó Kollégium) III. helyezés; XI. osztályban Miklós Csenge I. díj és Roth Apor II. díj (mindketten mikós tanulók), valamint Czira Borbála (Nagy Mózes Elméleti Líceum) III. helyezés. (fekete)

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1299
szavazógép
2019-03-06: Közélet - :

Erdélyi biológiaverseny

A nyolcadikosok között Krecht Hanna (Székely Mikó Kollégium, felkészítő tanára Csia Kinga Emese) nyerte az első díjat a Herman Ottó-biológiaverseny harmadik alkalommal megszervezett erdélyi fordulóján.
2019-03-06: Belföld - :

Iohannis visszaküldi a tervezetet (Tovább késik az állami költségvetés)

Az állami költségvetési törvénytervezetet nem tartja alaptörvénybe ütközőnek az alkotmánybíróság, de az államháztartási hiány növelését célzó jogszabályt igen, így hát továbbra is költségvetés nélkül kénytelen működni Románia. A tervezet ellen Klaus Iohannis államfő nyújtott be óvást, és miután ezt a taláros testület alaptalannak ítélte, bejelentette, hogy visszaküldi az egészet a parlamentnek megfontolásra. A kormánynak így most van egy kihirdetésre váró, alkotmányosnak bizonyult költségvetési tervezete, de nincs már törvényes alapja arra, hogy az ebben előirányzott szinten költekezzen. Liviu Dragnea SZDP-elnök sürgősségi kormányrendelettel látja orvosolhatónak a két szervesen összefüggő jogszabály közötti ellentmondást.