Sokan támogatták a petíciót

2019. március 7., csütörtök, Közélet

Az oltszemi gyermekotthonban élő árvák és szociálisan hátrányos családokból származó gyerekek számára épülő családi házak Barótra költöztetését nemcsak a Gaál Mózes Általános Iskola szülői bizottsága, hanem a város polgárai is ellenzik: 1674-en írták alá az általuk kezdeményezett petíciót. Lázár-Kiss Barna András polgármester kitart a meghozott tanácsi határozatok mellett, de kész figyelembe venni a szülők álláspontját is.

  • Benyújtották az összegyűjtött aláíásokat az elégedetlen szülők. Fotó: Albert Egon
    Benyújtották az összegyűjtött aláíásokat az elégedetlen szülők. Fotó: Albert Egon

Imre Andrea, a folyamodványt és a támogató aláírásokat tegnap kora délután a polgármesteri hivatalnál iktató egyik szülő úgy nyilatkozott: reméli, a városvezetés és a tanács lesz olyan bölcs és belátja, rosszul döntöttek, amikor a megyei tanácsnak a családi házak létesítésére felajánlották a két telket. „Közel ezerhétszáz ember véleményét nem szabad figyelmen kívül hagyni. Arra kérjük Lázár-Kiss Barna polgármestert, az RMDSZ és az EMNP frakcióit, vegyék fontolóra és vonják vissza azokat a tanácshatározatokat, amelyek a családi házak építését lehetővé teszik. Meggyőződésünk, ez nemcsak Barót város, hanem a gyerekek javát is szolgálja” – mondotta a szülő.

Lázár-Kiss Barna András úgy nyilatkozott, válaszát a lehető leggyorsabban megfogalmazza, és várhatóan már a jövő hét elején postázza is azt a folyamodványt beterjesztőknek. Ő továbbra is úgy véli, hogy a város már nem visszakozhat, hiszen a szerződést megkötötték, a közbeszerzést lebonyolították, és hamarosan a munka is megkezdődik, de partner akar lenni abban, hogy mindenki számára elfogadható eredmény szülessen. Mindent el fog követni, hogy a különleges oktatási feltételek közt tanuló gyerekek külön épületet kapjanak – nem csak az Oltszemről származó gyerekeket, de a jelenlegi két speciális osztályt is odaköltöztetnék –, és azok semmiképp ne zavarják az oktatást.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1777
szavazógép
2019-03-07: Közélet - Fekete Réka:

Útban a megoldás felé (Gyermekvédelmi kérdések Baróton)

Feszült a hangulat Baróton – ezzel a címmel közöltük március elsejei lapszámunkban Hecser László írását az Erdővidék központjában kialakult helyzetről, a világhálón terjedő petíciókezdeményezésről, amely a felszámolás alatt lévő oltszemi elhelyezőközpontból és speciális iskolából származó gyermekek számára Baróton épülő két családi ház ellen indult. Beszámoltunk arról, hogy a szülői bizottság kérésére a  megyei önkormányzat elnöke, a megyei gyermekjogvédelmi igazgatóság vezetője, Barót polgármestere, az általános iskola vezetősége és vezetőtanácsának tagjai négy és fél órás gyűlésen beszélgettek az oltszemi gyermekek számára épülő otthonokról, azok működéséről és Barótra gyakorolt hatásáról. Mindenki számára kielégítő megoldás azóta sem született, a hangulat továbbra is feszült a városban, ezért néztünk utána, mi történt az említett aláírásgyűjtés előtt az ügyben, és mit szándékszik tenni ennek fényében a hatóság.
2019-03-07: Közélet - Nagy B. Sándor:

Tabutémákat feszeget a Sam (Ősbemutató a Tamási Áron Színházban)

Maria Wojtyszko kortárs lengyel szerző Sam, avagy felkészülés a családi életre című darabjának ősbemutatóját tartja ma este hét órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A Bocsárdi László által rendezett előadás a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem másodéves magiszteri színészhallgatóival való együttműködésben készült.