Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor

2019. március 8., péntek, Mi, hol, mikor?

A székely szabadság napja
SEPSISZENTGYÖRGYÖN március 10-én, vasárnap 10 órától lesz megemlékezés a Turul téren. Beszédet  Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere, áldást Zelenák József evangélikus püspökhelyettes mond. Énekel az unitárius egyház Kriza János kórusa Karácsony Gabriella karnagy vezényletével.
 

MAROSVÁSÁRHELYEN március 10-én, vasárnap 16 órától a Székely Nemzeti Tanács szervez megemlékező rendezvényt a Postaréten. Ezt követően tiltakozó felvonulás lesz Marosvásárhely főterére, ahol a prefektúrán átadják a tüntetés petícióját. 19.30-tól a Kultúrpalotában ünnepi ülés, ahol a Sepsi OSK csapatának és szurkolói közösségének átadják a Gábor Áron-díjat.

 

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a kamarateremben Parti Nagy Lajos: Ibusár-megállóhely – Benedek Ágnes egyéni, nőnapi előadása.
VÁROSI SZÍNHÁZ. A kézdivá­sárhelyi magyar színház a Vigadó Művelődési Házban ma 19 órától Ketten maradtak című produkcióját játssza szabad előadáson; Hamvas Béla A bor filozófiája műve alapján rendezte Kolcsár József.
A KOVÁSZNAI POKOLSÁR EGYESÜLET színjátszó csoportja szombaton 19 órától a kovásznai Művelődési Központban mutatja be Tamási Áron Tündöklő Jeromos című háromfelvonásos színművét. Belépőket elővételben a Művelődési Háznál lehet váltani hétköznap 8–15 óráig vagy előadás előtt a helyszínen. Helyfoglalás a 0744 364 250-es telefonon.

 

Bábszínház
A Tündérek tenyerén című babaszínházi előadást március 9-én 10 órától és 11.30-tól, március 12-én, 13-án és 14-én 11 órától játsszák Sepsiszentgyörgyön a Cimborák Bábszínház stúdiótermében. A felnőtt- és a babajegy egyaránt 7 lejbe kerül. A foglalásokat a 0755 335 400-as (Csüdöm Eszter) telefonszámra várják. Jegyeket váltani az előadások előtt fél órával lehet a helyszínen.

 

Kiállítás
BARDOCZ-LUTZ GYÖNGYI Itthon című képzőművészeti tárlatát a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám művelődési házban ma 17 órától Szente-Szabó Ákos képzőművész nyitja meg.  
SIPOS-GAUDI TÜNDE grafikus kiállításának megnyitója ma 18 órakor kezdődik a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban. A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője köszönti. Megnyitószöveget mond Gaál József Munkácsy-díjas képzőművész; közreműködik Pálffy Tibor színművész. A kiállítás megtekinthető március 29-ig keddtől péntekig 10–17, szombaton 10–18 óráig.
A SEPSISZENTGYÖRGYI MAGMA KORTÁRS MŰVÉSZETI KIÁLLÍTÓTÉRBEN ma 19 órakor nyílik Martin Zet, Mona Vatamanu és Florin Tudor kiállítása.
A MÁRCIUS 15. EMLÉKÉRE Kézdivásárhelyen rendezett ünnepi tárlat megnyitójára vasárnap 12 órától kerül sor az Incze László Céhtörténeti Múzeumban. A kiállítást megnyitják: dr. Deák Ferenc műkritikus, Dobolyi Annamária művészettörténész és Vargha Fruzsina művészettörténész. Közreműködik: a Cantus kamarakórus Fórika Balázs karnagy irányításával. Házigazda: dr. Dimény Attila múzeumvezető.

 

Zene
TÓTH RENI ÉS BABÁRI JÓZSEF (művésznevén Mr. Basary), a Kormorán zenekar két egykori tagja ma 19 órától Brassóban a Jón by Chef Jon Jordache Rendezvényházban; március 9-én 19 órától Ürmösön a kultúrházban; március 10-én 18 órától Kálnokon a kultúrházban; március 11-én 19 órától Sepsiszentgyörgyön az unitárius templomban; március 12-én 19 órától Vargyason a kultúrházban lép fel.
TEHETSÉGKUTATÓ FOGYATÉK­KAL ÉLŐKNEK. Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium rendezvénytermében március 9-én, szombaton 15 órától tartják a fogyatékkal élő személyeknek szervezett United by Music zenei tehetségkutató döntőjét. Vendég az Orpheum Duo, magyar film­slágereket énekel Szilágyi Nóra. Műsorvezető: Kerekes Lóránd, Sepsi Rádió.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Így neveld a sárkányodat 3. – amerikai animációs családi film, magyarul  és románul beszélő; 18.30-tól Marvel kapitány – amerikai sci-fi, akciófilm, román felirattal és Kafarnaum – A remény útja – libanoni–amerikai dráma, magyar felirattal; 21 órától Zöld könyv – Útmutató az élethez – amerikai életrajzi dráma, román felirattal és X – A rendszerből törölve – magyar thriller, román felirattal.

 

Hitvilág
A GYÁSZFELDOLGOZÓ CSOPORT kéthetente pénteken 18–20 óra között találkozik a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházköz­ségben Sánta Edit pszichológus, mentálhigiénés szakember, bibliodráma csoportvezető, veszteségfeldolgozó csoportvezetővel. Még ma lehet csatlakozni, aztán zárul a csoport.
ÉJSZAKAI VIRRASZTÁST tartanak nagyböjtben minden pénteken 22 órától a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király Egyházközség altemplomában. A virrasztás szombat reggel 6.30-ig tart és szentmisével ér véget.
NAGYBÖJTI LELKIGYAKORLAT UZONBAN. Március 10–12. között az uzoni római katolikus plébániatemplomban nagyböjti lelkigyakorlat lesz a 17 órakor kezdődő szentmisék részeként.
SZERETETVENDÉGSÉG. A sepsiszentgyörgyi unitárius nőszövetség vasárnap 16 órától szeretetvendégséget tart az egyház tanácstermében. Meghívott előadó: Márk Attila árkosi kántor, aki Érdekességek a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház életéből címmel tart vetített képes előadást.
UNITÁRIUS ISTENTISZTELET lesz vasárnap 16 órától a kovásznai belvárosi református templomban.

 

Röviden
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma 19 órától társasági tánc. Telefon: 0722 233 774.
KÉZMŰVESEK KIS VÁSÁRA a nőnap alkalmából a sepsiszentgyörgyi Szimplában ma 12–20 óráig.
SZENT GYÖRGY NAPOK. Elkezdődött a jegyek árusítása az idei Szent György Napok kulturális hetének belépős előadásaira. Jegyet váltani a városi jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon lehet. Akárcsak a tavaly, a 20 és 40 lej közötti jegyek húsz százalékát a szervezők kedvezményes áron ajánlják nyugdíjasoknak és diákoknak. Kedvezményes jegyet – az erre jogosító irat felmutatásával – kizárólag személyesen a jegyirodában lehet vásárolni (interneten csak teljes árú jegy váltható).
PARNASSZUS. A sepsiszentgyörgyi Parnasszus Irodalmi Kör találkozóját az unitárius egyház tanácstermében tartják szombaton 17 órától, ahol a műhelymunka során a körtagok olvasnak fel írásaikból és megbeszélik.

 

Ügyelet
Gyógyszertár. Sepsiszentgyörgyön mától csütörtökig naponta 20–8 óráig az 1918. december 1. utca 29-es szám alatti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); szombaton és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Grigore Bălan tábornok út 33-as szám alatti Salvia I. (0267 313 513); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Dózsa György utcai Ambrózia II., hétfőtől a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), szombaton 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
Fogászat. Sepsiszentgyörgyön szombaton és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1 alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1 cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

 

Nemzetközi műhelymunka-pályázat
A budapesti Pro Progressione kulturális szervezet és a Meetlab pályázatot hirdet szakmai műhelymunkára és előadás-sorozaton való részvételre fiatal, 14–36 év közötti alkotóknak. A program célja, hogy felkutassa és összehozza a technológiákat kreatívan használó alkotókat, és öt szakmai műhelymunka során körüljárja a kreatív ötletek lehetséges jövőképét, kapcsolatépítésen, tanácsadáson és kiállításokon keresztül becsatornázza az alkotókat az art & tech világ vérkeringésébe. Jelentkezési határidő: március 14. Honlap: channeling.meetlab.hu. A jelentkező határon túli magyarok számára, sikeres jelentkezés esetén, a szállás és az étkezés díját, az utazás költségeit egyaránt fedezik a szervezők. A műhelymunkákon létrejött alkotások bemutatójára júniusban kerül sor a sepsiszentgyörgyi Magma Kortárs Művészeti Kiállítótérben.

 

Az év fája
A Rebeka Missziós Központ Egyesület pályázatot hirdet Az év fája címmel. A pályázat célja: óvni a fákat és természeti kincseinket, hiszen ezeket Isten ránk bízta. Pályázhatnak iskolai osztályközösségek, óvodás csoportok, civil szervezetek, egyházközségek és önkormányzatok. Fotózzuk le kedvenc fánkat, és küldjük el a kocsiszo@yahoo.com e-mail-címre április 15-ig.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 572
szavazógép
2019-03-07: Közélet - Fekete Réka:

Tiltakoznak az iskolai tanácsadók és logopédusok (Figyelmeztető sztrájk)

Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak csütörtökön a Megyei Erőforrás és Nevelési Tanácsadó Központ (MENTK) alkalmazottai amiatt, mert nem kapják meg azt a 10 százalékos neuropszchikai pótlékot, ami tavaly december 1-jétől minden pedagógusnak jár. A tiltakozással a háromszékiek az ország több megyéjében elindult elégedetlenségi hullámhoz csatlakoznak.
2019-03-08: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy a régeni születésű sepsiszentgyörgyi
MAKSZIM ALBERT
életének 61. évében nagy hirtelenséggel elhunyt.
Temetése 2019. március 9-én 13 órakor lesz a szemerjai református temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
A gyászoló család
900