Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nemzedékről nemzedékre 2.Tudós és mártír az árkosi Kiss családból

2019. március 8., péntek, Élő múlt

Száz évvel ezelőtt, harmincegy éves korában lett az első világháború hőse árkosi Kiss Ernő (1887–1918), a kolozsvári M. Kir. Ferencz József Tudományegyetem Ásvány- és Földtani Intézetének tanársegédje, főhadnagy, aki a fronton szerzett betegségében a kincses város katonakórházában tragikus módon elhunyt.

  • Kiss Ernő (1887–1918), a világháború áldozata
    Kiss Ernő (1887–1918), a világháború áldozata

A szülőfalu nem felejtette el: nevét felvette az utca, ahol bölcsőjét ringatták, s ahol a Kiss család jelenleg is él. A helyi önkormányzat emléktáblával jelölte meg szülőházát, neve ott olvasható az unitárius templomban elhelyezett hősök emléktábláján. Mit tudhatott tenni egy 31 évet élt geológus-tanár falujáért? Kutatta-kereste hasznosítható ásványi kincseit, földtani értékeit, amelynek adatai ma is érvényesek, hasznosíthatóak. Halála előtt nem sokkal érte az öröm: munkája elismeréseként dr. Kiss Ernőt örökítő tagjainak soraiba iktatta a Magyarhoni Földtani Társulat. Hagyatékát a Székely Nemzeti Múzeum őrzi, síremléke a falu temetőjében van.

 

Tanulmány vidékünk kincseiről (a szerző tulajdonában)

 

A Kiss család felmenői a helyi anyakönyvvezetés előtt is Árkoson éltek, ugyanis 1580-ban Báthory Kristóf erdélyi vajda nemesi levelet adott a famíliának, II. Rákóczi György megújíttatta 1649-ben. A szerző által összeállított népes vázlatos családfa szerint számos helybeli ismert és ma is élő családdal – Barabás, Máthé, Péter, Köntés, Ütő, Gyulai, Solymosi, Incze, Dávid – voltak/vannak rokoni kapcsolatban. A Dávid család – néhai Dávid György árkosi református lelkipásztor, fia, dr. Dávid György baróti sebész főorvos és a Dávid nevet továbbvivő fiai, György és István – Kiss Etelka (1927–2016) révén kapcsolódik a családhoz.

 

Kiss Ernő barkács- és ezermester – a szerző felvétele

 

A friss adatokat a geológus Kiss Ernő Árkoson élő unokaöccsének, ifj. Kiss Ernőnek (szül. 1951) és édesanyjának, Gyulai Irénnek (szül. 1928) köszönhetjük. Említett ifj. Kiss Ernő barkács- és makettmester a ferencvárosi Groupama Aréna makettjének elkészítése (2017) után, 2018-ban összeállította az árkosi unitárius vártemplom léptékre szabott kicsinyített mását. A kivilágított makett érdekességei közé tartozik, hogy a világítás bekapcsolásával azonos időben megszólal a templom híres Kolonics-orgonája és két műkincs értékű harangja is. A makett a templomvár északnyugati bástyájába tervezett állandó kiállításon kap majd végleges helyet.

 

Makett az árkosi vártemplomról (fotó: Péterfi Sándor)

 

Kiss Ernő helybeli nyugdíjasként megrögzött sportbarát, nemcsak vérbeli Fradi-szurkoló, hanem a csapat sporttörténetének kiváló ismerője, s mint ilyen, Árkos néhai jeles, kiemelkedően tehetséges személyiségeinek, az ezermester Dahlström Kálmánnak (1876–1966) és a hegedűkészítő Duka Jánosnak (1899–1973) a követője.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 717
szavazógép
2019-03-08: Közélet - Bokor Gábor:

Foglalkozni kell a földdel

Idén is sor került a gidófalvi gazdák hagyományos év eleji találkozójára. A helyi önkormányzat és a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete által szervezett szerdai összejövetelen több mint száz gazda gyűlt össze a kultúrotthonban. A szokáshoz híven jelen voltak a megyei és helyi önkormányzat képviselői és a megyei agrárintézmények megbízottjai is.
2019-03-08: Belföld - :

Provokál a marosvásárhelyi városháza (Székely szabadság napja)

A székely jelképek eltüntetésére adott utasítást Marosvásárhely polgármesteri hivatala – tudatja a Székely Nemzeti Tanács, amelynek elnöke, Izsák Balázs jogsértésnek és az egész magyar közösséget érintő provokációnak tartja az önkormányzat lépését.