Nemzedékről nemzedékre 2.Tudós és mártír az árkosi Kiss családból

2019. március 8., péntek, Élő múlt

Száz évvel ezelőtt, harmincegy éves korában lett az első világháború hőse árkosi Kiss Ernő (1887–1918), a kolozsvári M. Kir. Ferencz József Tudományegyetem Ásvány- és Földtani Intézetének tanársegédje, főhadnagy, aki a fronton szerzett betegségében a kincses város katonakórházában tragikus módon elhunyt.

  • Kiss Ernő (1887–1918), a világháború áldozata
    Kiss Ernő (1887–1918), a világháború áldozata

A szülőfalu nem felejtette el: nevét felvette az utca, ahol bölcsőjét ringatták, s ahol a Kiss család jelenleg is él. A helyi önkormányzat emléktáblával jelölte meg szülőházát, neve ott olvasható az unitárius templomban elhelyezett hősök emléktábláján. Mit tudhatott tenni egy 31 évet élt geológus-tanár falujáért? Kutatta-kereste hasznosítható ásványi kincseit, földtani értékeit, amelynek adatai ma is érvényesek, hasznosíthatóak. Halála előtt nem sokkal érte az öröm: munkája elismeréseként dr. Kiss Ernőt örökítő tagjainak soraiba iktatta a Magyarhoni Földtani Társulat. Hagyatékát a Székely Nemzeti Múzeum őrzi, síremléke a falu temetőjében van.

 

Tanulmány vidékünk kincseiről (a szerző tulajdonában)

 

A Kiss család felmenői a helyi anyakönyvvezetés előtt is Árkoson éltek, ugyanis 1580-ban Báthory Kristóf erdélyi vajda nemesi levelet adott a famíliának, II. Rákóczi György megújíttatta 1649-ben. A szerző által összeállított népes vázlatos családfa szerint számos helybeli ismert és ma is élő családdal – Barabás, Máthé, Péter, Köntés, Ütő, Gyulai, Solymosi, Incze, Dávid – voltak/vannak rokoni kapcsolatban. A Dávid család – néhai Dávid György árkosi református lelkipásztor, fia, dr. Dávid György baróti sebész főorvos és a Dávid nevet továbbvivő fiai, György és István – Kiss Etelka (1927–2016) révén kapcsolódik a családhoz.

 

Kiss Ernő barkács- és ezermester – a szerző felvétele

 

A friss adatokat a geológus Kiss Ernő Árkoson élő unokaöccsének, ifj. Kiss Ernőnek (szül. 1951) és édesanyjának, Gyulai Irénnek (szül. 1928) köszönhetjük. Említett ifj. Kiss Ernő barkács- és makettmester a ferencvárosi Groupama Aréna makettjének elkészítése (2017) után, 2018-ban összeállította az árkosi unitárius vártemplom léptékre szabott kicsinyített mását. A kivilágított makett érdekességei közé tartozik, hogy a világítás bekapcsolásával azonos időben megszólal a templom híres Kolonics-orgonája és két műkincs értékű harangja is. A makett a templomvár északnyugati bástyájába tervezett állandó kiállításon kap majd végleges helyet.

 

Makett az árkosi vártemplomról (fotó: Péterfi Sándor)

 

Kiss Ernő helybeli nyugdíjasként megrögzött sportbarát, nemcsak vérbeli Fradi-szurkoló, hanem a csapat sporttörténetének kiváló ismerője, s mint ilyen, Árkos néhai jeles, kiemelkedően tehetséges személyiségeinek, az ezermester Dahlström Kálmánnak (1876–1966) és a hegedűkészítő Duka Jánosnak (1899–1973) a követője.

Hozzászólások
Szavazás
Részt kíván-e venni a májusi európai parlamenti választásokon?eredmények
szavazatok száma 225
szavazógép
2019-03-08: Közélet - Bokor Gábor:

Foglalkozni kell a földdel

Idén is sor került a gidófalvi gazdák hagyományos év eleji találkozójára. A helyi önkormányzat és a Kovászna Megyei Szarvasmarha-tenyésztők Egyesülete által szervezett szerdai összejövetelen több mint száz gazda gyűlt össze a kultúrotthonban. A szokáshoz híven jelen voltak a megyei és helyi önkormányzat képviselői és a megyei agrárintézmények megbízottjai is.
2019-03-08: Belföld - :

Provokál a marosvásárhelyi városháza (Székely szabadság napja)

A székely jelképek eltüntetésére adott utasítást Marosvásárhely polgármesteri hivatala – tudatja a Székely Nemzeti Tanács, amelynek elnöke, Izsák Balázs jogsértésnek és az egész magyar közösséget érintő provokációnak tartja az önkormányzat lépését.