Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. március 9., szombat, Mi, hol, mikor?

Erdély címerének útja
Erdély címerének útja Magyarország címeréből Románia címerébe címmel tart előadást dr. Szekeres Attila István heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében március 14-én 17 órakor a Nyugdíjasok Sugás Érdekvédelmi Szövetségének hagyományos ünnepi rendezvényén.

A bemutató a 2018. október 2–5. között Franciaországban szervezett 33. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson angolul tartott előadás magyar változata. A rendezvényen közreműködik a Vox Humana Kamarakórus Szilágyi Zsolt Herbert vezetésével.

 

Ünnepi megemlékezések

KÉZDIVÁSÁRHELY
A március 15. emlékére rendezett, Lészen ágyú – 30. ünnepi tárlat megnyitójára vasárnap 12 órától kerül sor a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban. A kiállítást megnyitják: dr. Deák Ferenc műkritikus, Dobolyi Annamária művészettörténész és Vargha Fruzsina művészettörténész. Közreműködik: a Cantus kamarakórus Fórika Balázs karnagy irányításával. Házigazda: dr. Dimény Attila múzeumvezető.
A zúg március szónokverseny hétfőn 17 órától kezdődik az Incze László Céhtörténeti Múzeumban az RMDSZ Kézdivásárhelyi Szervezetének szervezésében.

SEPSISZENTGYÖRGY
Kokárdakészítés. A Kónya Ádám Művelődési Házban március 11-én, hétfőn 14 órától kokárdakészítő műhely – a Háromszéki Fürge Ujjak kézimunkakör és a Balassi Intézet Magyarország Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi irodája közreműködésével.

KOVÁSZNA
Szavalóverseny. Kovásznán március 11-én 18 órától a Művelődési Ház Ignácz Rózsa Termében tartják meg az V–VIII. osztályosok szavalóversenyét.

 

Színház
A KOVÁSZNAI POKOLSÁR EGYESÜLET színjátszó csoportja ma 19 órától a kovásznai Művelődési Központban mutatja be Tamási Áron Tündöklő Jeromos című háromfelvonásos színművét. Belépőket előadás előtt a helyszínen lehet váltani. Helyfoglalás a 0744 364 250-es telefonon.

 

Bábszínház
A Tündérek tenyerén című babaszínházi előadást ma 10 órától és 11.30-tól, március 12-én, 13-án és 14-én 11 órától játsszák Sepsiszentgyörgyön a Cimborák Bábszínház stúdiótermében. Az előadásra a felnőtt- és a babajegy egyaránt 7 lejbe kerül. A foglalásokat a 0755 335 400-as telefonszámra várják. Jegyeket váltani az előadások előtt fél órával lehet a helyszínen. * Az előadással a bábszínház március 11-én 10.30-tól és 11.30-tól Kézdivásárhelyen vendégszerepel a Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában. Jegyár: 5 lej.

 

Zene
TEHETSÉGKUTATÓ FOGYATÉKKAL ÉLŐKNEK. Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium rendezvénytermében ma 15 órától tartják a fogyatékkal élő személyeknek szervezett United by Music zenei tehetségkutató döntőjét. Vendég: Orpheum duo, magyar filmslágereket énekel Szilágyi Nóra. Műsorvezető: Kerekes Loránd, Sepsi Rádió.
TÓTH RENI ÉS BABÁRI JÓZSEF (művésznevén Mr. Basary), a Kormorán zenekar két egykori tagja ma 19 órától Ürmösön a kultúrházban; vasárnap 18 órától Kálnokon a kultúrházban; hétfőn 19 órától Sepsiszentgyörgyön az unitárius templomban; kedden 19 órától Vargyason a kultúrházban lép fel.
ÜNNEPI HANGVERSENY. A Georgius és a Csíki kamarazenekar közös ünnepi hangversenye március 14-én 19 órától kezdődik Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében. A szimfonikus koncertre érvényesek a hangversenybérletek, szabad árusításban jegyek a városi kulturális szervezőirodában kaphatók.

 

Kiállítás
GY. SZABÓ BÉLA-KIÁLLÍTÁS BARÓTON. Március 12-én, kedden 19 órától a baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében Gy. Szabó Béla-emlékkiállítás nyílik. A kiállítást megnyitja Ferenczy Miklós református lelkész, Gy. Szabó Béla hagyatékának gondozója. Közreműködik Veress Dániel zenetanár (Barót). Házigazda: Demeter László muzeológus.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban MA: 11 órától Így neveld a sárkányodat 3., magyarul beszélő és Kókusz Kokó, a kis sárkány – Irány a dzsungel! románul beszélő; 16 órától Marvel kapitány román felirattal; 16.30-tól Instant család magyarul beszélő; 18.30-tól Bohém rapszódia román felirattal; 18.45-től A kedvenc román felirattal; 21 órától Amit a férfiak akarnak román felirattal és Mindenki tudja magyar felirattal. VASÁRNAP: 11 órától Kókusz Kokó, a kis sárkány – Irány a dzsungel!, magyarul és románul beszélő, Harvie és a bűvös múzeum románul beszélő; 16 órától Így neveld a sárkányodat 3. magyarul beszélő és 16.30-tól románul beszélő; 18 órától Zöld könyv – Útmutató az élethez román felirattal; 18.30-tól X – A rendszerből törölve román felirattal; 20.30-tól Csillag születik román felirattal; 20.45-től A kedvenc román felirattal. Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Megjelent
A márciusi Székelyföld Szépirodalom rovatában Villányi László, Király László, Sánta Miriám, Serestély Zalán, Drávucz Zsolt, Becsy András, Böszörményi Zoltán versei mellett Bene Zoltán, Beck Tamás, Tamás Kincső, Serestély Zalán, Balthasar Waitz, Murányi Sándor Olivér prózáját olvashatjuk. Bakcsi Botond Demeter M. Attila Korunk politikai filozófiája című kötetéről értekezik; Markó Béla egy Berlinben megjelenő német és angol nyelvű kiadvány felkérésére írt Cristoph Panról nyolcvanadik születésnapján. A Ködoszlásban Sebes Gusztáv életéből ismerhetünk meg epizódokat Borsi-Kálmán Bélától, Kell egy csapat! címmel. Az Ujjlenyomatban Oláh Sándor beszélgetett Hegyesi Jánosné Csiki Alízzal. A Szemlében recenziókat találunk: Borsodi L. László: Kalandozás a posztmodernbe – a járhatatlan költői út (Baka István alkalmi és tréfás versei); Mărcuțiu-Rácz Dóra: „Azt játsszák, hogy köztük se kutya, se ember, se embernek kutyája” (Serestély Zalán: Az állomás három kutyái); Máriás József: Dávid Gyula 90 (Corollarium. Köszöntőkötet a 90 éves Dávid Gyula tiszteletére); Dávid Gyula: Elődök nyomában – Kortársak közelében. A lapszámot Tompa-Bors Eszter munkái illusztrálják, kapható a Háromszék hírlapárus standjain.

 

Sebességmérés
Kovászna megyében ma a 13 E országúton Kovászna, Barátos, Réty és Papolc; a 11-es országúton Maksa, Lemhény, Bereck, Ojtoz és Kézdivásárhely; a 12-es országúton Sepsiszentgyörgy, Málnás, Kilyén, Szotyor és Sepsibükszád térségében; vasárnap a 11-es országúton Maksa, Lemhény, Bereck, Szentivánlaborfalva és Kézdivásárhely; a 12-es országúton Oltszem, Málnás, Mikóújfalu és Sepsibükszád térségében mérik a járművek sebességét.

 

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön csütörtökig naponta 20–8 óráig az 1918. december 1. utca 29-es szám alatti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); ma és vasárnap 8–12 és 16–20 óráig a Grigore Bălan tábornok út 33-as szám alatti Salvia I. (0267 313 513); Kézdivásárhelyen vasárnapig a Dózsa György utcai Ambrózia II., hétfőtől a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280); Kovásznán ma 8–12 óráig a Vipera (0267 313 513), ma 8–16 óráig és vasárnap 8–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton ma 9–13 óráig a Hermann (0745 822 449) gyógyszertár teljesít szolgálatot.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma és vasárnap a Sport utca 3/1/I./1 alatti Oral Care fogászati rendelőben 10–12 óráig (telefon: 0267 708 465) és Fazakas Szabolcs fogorvos magánrendelőjében a Grigore Bălan tábornok út 30/65/1 cím alatt 9–24 óráig (telefon: 0744 857 743) fogadják a sürgősségi eseteket.

 

Röviden
SZENT GYÖRGY NAPOK. Elkezdődött a jegyek árusítása az idei Szent György Napok kulturális hetének belépős előadásaira. Jegyet váltani a városi jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon lehet. Akárcsak tavaly, a 20 és 40 lej közötti jegyek húsz százalékát a szervezők kedvezményes áron ajánlják nyugdíjasoknak és diákoknak. Kedvezményes jegyet – az erre jogosító irat felmutatásával – kizárólag személyesen a jegyirodában lehet vásárolni (interneten csak teljes árú jegy váltható).
PARNASSZUS. A sepsiszentgyörgyi Parnasszus Irodalmi Kör találkozóját ma 17 órától tartják az unitárius egyház tanácstermében. A műhelymunka során a körtagok olvasnak fel írásaikból, a felolvasást beszélgetés követi.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 572
szavazógép
2019-03-09: Vélemény - :

Szurkos András: Végső igazság – ami nincs (Morfondír)

Születésemkor várható élettartamom elérte a kritikus szintet, felfelé görbíti a demográfiai mutató vonalát. Utam hosszú, de nem elég széles. Korommal küszködöm, mint a kéményseprő: egy álom vált valóra, a rosszabbik fajtából. Gyötör a kíváncsiság: fennmarad-e a magyarság, vagy jön utánam a vízözön? Orbán Viktor az évértékelőn 7 pontos intézkedést jelentett be, amely a gyermekvállalási kedv növelését célozza. Megmaradásunk „rátája” 2,1 lenne, jelenleg 1,5, s iszonyúan nehéz egy tizednyi emelkedés elérése is.
2019-03-09: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Lelkünk mély fájdalmával tudatjuk, hogy a szeretett feleség, édesanya, nagymama, dédnagymama, testvér, sógorasszony, keresztmama, jó szomszéd, a gidófalvi születésű sepsiszentgyörgyi
AMBRUS IRÉN
(szül. OLÁH)
volt bútorgyári alkalmazott
életének 76., házasságának 58. évében súlyos betegség után elhunyt.
Drága halottunkat 2019. március 11-én, hétfőn 15 órakor helyezzük örök nyugalomra a közös temetőben.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Emléke örökre
velünk marad.
Nyugodjék békében.
A gyászoló család
4198/b