Rangos vendégek a vadászati múzeumban

2019. március 9., szombat, Közélet

Meglátogatta a sepsiszentgyörgyi Székelyföldi Vadászati Múzeumot Európa legrangosabb vadászati szervezetének – Nemzetközi Vadászati és Vadvédelmi Tanács (CIC) – vezetője, a svájci George Aman – közölte lapunkkal Sárkány Árpád, aki nem csupán megálmodója a múzeumnak, hanem egyben a CIC alelnöke is.

  • Sárkány Árpád, George Aman, Alexandre Poniatowski és Demeter János a Székelyföldi Vadászati Múzeumban. Fotó: Vadon Egyesület
    Sárkány Árpád, George Aman, Alexandre Poniatowski és Demeter János a Székelyföldi Vadászati Múzeumban. Fotó: Vadon Egyesület

A vadászati múzeum a CIC védnöksége alatt áll, és ez, akárcsak a mostani látogatás, nagy szakmai elismerést jelent, magyarázta Sárkány Árpád, hozzátéve, hogy a budapesti székhelyű nemzetközi szervezet rendszerint kevés kezdeményezéshez, illetve létesítményhez adja a nevét. A CIC vezetőjét elkísérte a lengyel származású Alexandre Poniatowski herceg, a világszervezet kulturális részlegének vezetője, nagyon meglepte őket a háromszéki vadászati múzeum színvonalas gyűjteménye, visszafogott eleganciája, de elismerően szóltak a gyermekek számára tartott foglalkozásokról is.

Ez utóbbi kapcsán Sárkány Árpád megjegyezte, boldog, hogy nagyon sok gyermek látogatja a múzeumot, míg Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója elmondta, évente 1500–1800 gyermek kapcsolódik be az általuk szervezett rajzversenyekbe, s ez azért is elégtétel számukra, mert egyik fő céljuk az, hogy növeljék a vadászat társadalmi elfogadottságát. Mostani beszélgetéseiken az is elhangzott, hogy szakmai fórumot kívánnak teremteni a CIC védnöksége alatt álló múzeumoknak (a sepsiszentgyörgyi egyébként az egyedüli Romániában).

A külföldi vezetők megerősítették, hogy Együtt a természettel jeligével a magyar kormány és a CIC közösen szervez vadászati világkiállítást Budapesten, ahová a Székelyföldi Vadászati Múzeumot is meghívják.

Demeter János azt is elmondta, hogy idén Benedek Elek meséiből ihletődhetnek a rajzversenyükre benevező apróságok, míg a Transnatura nemzetközi fotóversenyen a szabad témaválasztás mellett a harc az állatvilágban témakörben pályázhatnak majd a természetfotósok. Ha minden az elképzeléseik szerint történik, akkor május végén, a Gödöllői Természetfilm Fesztivállal egy időben a megyeszékhelyi moziban is vetítik majd a versenyfilmeket, szeretnék ugyanis, ha Sepsiszentgyörgy a természetfilm városává is válhatna.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2019-03-09: Közélet - Iochom István:

A Tegyünk Kézdiszékért-díj átadása

Az egy évvel ezelőtt alakult Tegyünk Kézdiszékért civil tömörülés díjazta a közösség azon tagjait, akik az elmúlt két évben önzetlenül, becsülettel és alázattal tettek Kézdiszékért, annak polgáraiért. Ezáltal olyan személyekre hívják fel a közfigyelmet, akik munkájukért nem vártak-várnak anyagi jutalmat, ott vannak, ahol segíteni lehet és kell. Azokat díjazták, akik a közösségépítés, történelmi értékeink megőrzése, a kézművesség, térségünk szépségeinek, értékeinek népszerűsítése, az innováció, környezetfenntartás, illetve fejlesztés vagy a sport területén önzetlenül dolgoztak a köz érdekében.
2019-03-09: Közélet - Fekete Réka:

Próbavizsgáznak a hetedikesek is

A román nyelv és irodalom írásbelivel kezdődik hétfőn a nyolcadikosok országosan egységesen szervezett próbavizsgája, amelyen első alkalommal vesznek részt a hetedik osztályos tanulók is.