Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. március 11., hétfő, Mi, hol, mikor?

Ünnepi rendezvények
SEPSISZENTGYÖRGY

Kokárdakészítés. A Kónya Ádám Művelődési Házban ma 14 órától kokárdakészítő műhely – a Háromszéki Fürge Ujjak kézimunkakör és a Balassi Intézet Magyarország Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi irodája közreműködésével.

Vendégelőadás. A Tamási Áron Színházban március 12-én, kedden 19 órától Ember az embertelenségben címmel a Bekecs Néptáncegyüttes tart ünnepi műsort.
Szabadtéri kiállítás. A főtéren március 13-án, szerdán 17 órától Háromszéki honleányok – szabadtéri kiállítás a Balassi Intézet Magyarország Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi irodájának szervezésében. Közreműködik a Székelyföldi Szablyavívó Iskola.
KÉZDIVÁSÁRHELY
A Zúg március szónokverseny ma 17 órától kezdődik az Incze László Céhtörténeti Múzeumban az RMDSZ Kézdivásárhelyi Szervezetének szervezésében.
KOVÁSZNA
Szavalóverseny. A művelődési ház Ignácz Rózsa Termében ma 18 órától tartják az V–VIII. osztályosok szavalóversenyét.
Kokárdakészítés. Az RMDSZ Nőszövetsége szervezésében a székházban március 12-én, kedden 17.30-tól kokárdákat készítenek az érdeklődőkkel együtt.
Szónoklatverseny. A művelődési központban március 13-án, szerdán 18 órától kezdődik a szónokverseny.

 

Erdély címerének útja
Erdély címerének útja Magyarország címeréből Románia címerébe címmel tart előadást dr. Szekeres Attila István heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében március 14-én 17 órakor a Nyugdíjasok Sugás Érdekvédelmi Szövetségének hagyományos ünnepi rendezvényén. A bemutató a 2018. október 2–5. között Franciaországban szervezett 33. Genealógiai és Címertani Világkongresszuson angolul tartott előadás magyar változata. Közreműködik a Vox Humana Kamarakórus Szilágyi Zsolt Herbert vezetésével.

 

Színház
AZ M STUDIO ÚJ ELŐADÁSA Sebastian Marina rendezésében készült Nem fogadott hívás(ok) címmel, amelyet március 14-én 19 órától mutatnak be Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban. A következő előadásra március 16-án, szombaton 19 órától kerül sor. Jegyek elővételben a központi jegyirodában (telefon: 0267 312 104) és a biletmaster.ro oldalon kaphatók. Az előadásra érvényesek a Tamási Áron Színház bérletei, a bemutatóra 5 lejes helyjegyet kell váltani.
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház a nagytermében március 16-án, szombaton 19 órától és 17-én, vasárnap 19 órától Egy zabigyerek kék háttér előtt történetet mesél (Molnár Ferenc Az üvegcipő című drámája alapján) című előadását játssza román felirattal. Írta és rendezte: Radu Afrim.

 

Zene
TÓTH RENI ÉS BABÁRI JÓZSEF (művésznevén Mr. Basary), a Kormorán zenekar két egykori tagja ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön az unitárius templomban, március 12-én, kedden 19 órától Vargyason a kultúrházban lép fel.
A MIT HALLGASSAK? című zenei sorozatban március 12-én, kedden 19 órától Kodály Zoltán: Mátrai képek/Háry János szvitjét Makkai Zoltán magyarázataival hallgathatják meg a zenekedvelők a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. Belépő: 8 lej.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban KEDDEN: 16.30-tól Így neveld a sárkányodat 3. – amerikai animációs családi film, magyarul és románul beszélő; 18.30-tól Álommeló – amerikai romantikus vígjáték, magyarul beszélő és A távolság köztem és köztem – román dokumentumfilm; 20.15-től Mindenki tudja – spanyol–francia–olasz dráma, misztikus thriller, román felirattal; 20.30-tól Marvel kapitány – amerikai sci-fi, kaland, akciófilm, román felirattal. SZERDÁN: 16.45-től X – A rendszerből törölve – magyar thriller, román felirattal és Asterix: A varázsital titka – francia animációs családi film, magyarul beszélő; 18.30-tól Zöld könyv – Útmutató az élethez – amerikai életrajzi dráma, román felirattal; 19 órától Ne érints meg! – román–német–cseh–bolgár–francia dráma, román felirattal – a filmvetítés után közönségtalálkozó lesz a film producerével; 21 órától Amit a férfiak akarnak – amerikai romantikus vígjáték,  román felirattal. CSÜTÖRTÖKÖN: 16.30-tól Harvie és a bűvös múzeum – cseh animációs kalandfilm, románul beszélő; 16.45-től Kókusz Kokó, a kis sárkány – Irány a dzsungel! – német animációs kalandfilm, magyarul beszélő; 18.30-tól Kafarnaum – A remény útja – libanoni–amerikai dráma, román felirattal és Dermesztő hajsza – angol akcióthriller, dráma, magyarul beszélő; 20.30-tól Marvel kapitány – amerikai sci-fi, kaland, akciófilm, román felirattal; 20.45-től A kedvenc – ír–angol–amerikai életrajzi, történelmi film román felirattal.

 

Bábszínház
A Tündérek tenyerén című babaszínházi előadás ma 10.30 és 11.30-tól Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában látható (jegyár: 5 lej). Március 12-én, 13-án és 14-én 11 órától Sepsiszentgyörgyön a Cimborák Bábszínház stúdiótermében tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadásra a felnőtt- és a babajegy egyaránt 7 lejbe kerül. A foglalásokat a 0755 335 400-as (Csüdöm Eszter) telefonszámra várják. Jegyeket váltani az előadások előtt fél órával lehet a helyszínen.

 

Rádió
A Mária Rádió mai élő adása: 14.45-től Görgényi Tünde műsorvezető fogadja az imaszándékokat, 15 órától irgalmasság rózsafüzére, 15.20-tól zenés köszöntő, 15.55-től műsorismertető, 17 órától keresztút, 18 órától szentmise Csíkszentlélekről, 19 órától Úrangyala, 19.30-tól műsorismertető, 19.35-től esti mese, 19.40-től zsolozsma – esti dicséret, 21.15-től a béke rózsafüzére, 22 órától zsolozsma – kompletórium. Honlap: mariaradio.ro.

 

Képernyő
RTV1 – MAGYAR ADÁS. Ma 15 órától Heti krónika – a legfontosabb hírek háttérrovata. * Korai fejlesztés – a csíkszentmártoni Korai Fejlesztő és Rehabilitációs Központban igazán fontos munka zajlik. * Létkérdések – a Magyar Unitárius Egyház Gondviselés Segélyszervezete a nehéz helyzetben levőket segíti. Erdővidéki tevékenysége a közösségszolgáló hivatás szép példája. A szervezet baróti munkatársai vallanak munkájukról.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Ozsdolán március 12–15. között az 1-es és 9-es, március 16-án az 1-es és 4-es transzformátorállomás körzetében szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. március 12-én, kedden 8–15 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Sepsiszentgyörgyön a Vojkán utcában. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
LELKI SEGÉLY TELEFONON. Sepsiszentgyörgyről is hívható az erdélyi telefonos és internetes lelkisegély-szolgálat, amelynek szakemberei­hez hétköznap 19–23 óráig fordulhatnak a 0754 800 808-as normál díjas telefonszámon. A névtelenül igénybe vehető szolgáltatás online is működik, az internetes tanácsadás a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com címen érhető el.
KÉZIMUNKAKÖR. A Háromszéki Fürge Ujjak Kézimunkakörbe a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Pinceklubjában ma 16 órától várnak minden kézimunkázni (kötni, horgolni, hímezni stb.) szerető fiatalt és időset.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és szerdán 17.30-tól diákoknak balett és kortárs tánc, 19 órától kezdő társaságitánc-tanfolyam felnőtteknek. Telefon: 0722 233 774. Infó: facebook@liveartdancestudio.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 8 órától aerobik felnőtteknek, 9 órától aerobik nyugdíjasoknak, 17 órától aerobiktánc óvodásoknak Kelemen Szende vezetésével, 19 órától aerobik felnőtteknek, 20 órától aerobik férfiaknak. Telefon: 0722 243 234.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden hétfőn 16–18 óráig vérnyomás-, vércukor- és koleszterinszint-mérést végez a kovásznai művelődési ház épületében. Érdeklődni a 0742 391 320-as telefonon lehet.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. út 29. szám alatti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Sebességmérés
Kovászna megyében ma a 2D országúton Ozsdola, Kézdisárfalva, Kézdivásárhely; a 11-es országúton Szentivánlaborfalva, Uzon, Maksa, Csernáton, Kézdisárfalva; a 12-es országúton Szotyor, Málnás, Mikóújfalu, Sepsibükszád közelében mérik a járművek sebességét.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 572
szavazógép
2019-03-10: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Felemelni szavunkat a székely szabadságért (Megemlékezés Sepsiszentgyörgyön)

Még nem késő erőteljesen felemelni szavunkat a székely szabadságért, és annyiszor mozdulni meg érte, ahányszor azt a helyzet megköveteli – hangsúlyozta vasárnap délelőtt Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke a megyeszékhelyi turulmadaras emlékműnél tartott beszédében. A megemlékezésen felolvasták a székely terrorperben elítélt, börtönben lévő Beke István sepsiszentgyörgyieknek küldött üzenetét is. Beszédét megelőzően Antal Árpád polgármester bejelentette: a megemlékezést évről évre befogadó, a Templom és a Kőrösi Csoma Sándor utca találkozásánál lévő teret – Gazda Zoltán javaslatára – Székely szabadság térnek nevezik el.
2019-03-11: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Midőn a roncsolt anyagon
Diadalmas lelked megállt;
S megnézve bátran a halált,
Hittel, reménnyel gazdagon
Indult nem földi útakon,
Egy volt közös, szent vigaszunk:
A LÉLEK ÉL: találkozunk!
(Arany János)
Megtört szívvel, de Isten akaratát elfogadva tudatjuk, hogy a szeretett feleség, édesanya, nagymama, dédnagymama, testvér
és jó barát,
SZALÓ MÁRIA-TERÉZIA
(szül. BARACSKAI)
életének 76. évében 2019. március 9-én elhunyt.
Temetése 2019. március 11-én 13 órakor lesz a sepsibükszádi alsó ravatalozóháztól.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Emléke legyen áldott, nyugalma csendes.
A gyászoló család
4199/b