Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Zumbázd magad csinosra!

2019. március 11., hétfő, Életmód

Újdonsággal jelentkezik a mától kezdődő és április 26-ig tartó negyedik sepsiszentgyörgyi Zumbázd magad csinosra! elnevezésű verseny: a szervezők táplálkozási tanácsadással bővítették a programot, amelyet a Budapestről hazatérő, frissen végzett dietetikus, Sándor Lilla tart, aki egy kutatásért februárban jelentős nemzetközi díjat nyert kutatótársaival együtt a budapesti Semmelweiss Egyetemen megrendezett Tudományos Diákköri Konferencián. A 23 éves táplálkozási szakember a kutatás részleteiről és eredményeiről tájékoztatta lapunkat.

  • Sándor Lilla szívesen foglalkozik a gyermekekkel is. Fotó: Albert Levente
    Sándor Lilla szívesen foglalkozik a gyermekekkel is. Fotó: Albert Levente

Sándor Lilla a zumbával és a latin táncon alapuló fitneszprogram jótékony hatásaival először Vass-Vitus Kinga zumbaóráin ismerkedett 2014-ben. Pályaválasztás előtt állt, és olyan területen szeretett volna továbbtanulni, amely kapcsolódik a mozgáshoz, az egészséges életmódhoz, és így esett a választása a budapesti Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán működő dietetika szakra. Faluvégi András zumbaóráit látogatta, és 2015-ben elvégezte a zumbaoktató-képzést. Tanított a Danza Táncstúdió különböző helyszínein, és órákat tartott a Semmelweiss Egyetem hallgatóinak is.

Vass-Vitus Kinga javaslatára indította azt a kutatást, amelynek az volt a célja, hogy felmérjék a dietetikai tanácsadással egybekötött zumba mozgásprogram hatását a testösszetételi és fittségi mutatókra és a résztvevők táplálkozási szokásaira. Társkutató volt Vass Zsolt ápoló szakos hallgató és dr. Szekeres Mária témavezető. 2017 februárjában a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karán indították a kutatást fiatal nők körében, amely tizenkét hétig tartott, hetente két zumba mozgásporgrammal és egy csoportos die­tetikai tanácsadással.

A program előtt és után BIA-készülék segítségével mérték a kutatásban részt vevő harmincegy hölgy testösszetételét: testtömeg, izomtömeg, testzsír, testtömegindex. A fittségi mutatók közül vizsgálták a pulzust és az izomerőt. Továbbá kérdőíves felmérést végeztek a résztvevők szociodemográfiai adataira, fizikai aktivitási szintjükre, egészségi állapotukra, energiaszintjükre, táplálkozási, sportolási és alvási szokásaikra vonatkozóan. A programban részt vevők a heti két edzés és a kiegyensúlyozott étrend hatására meglepően jó eredményeket értek el, az említett mutatók többsége javult, és a válaszadók szubjektív energiaszint-érzése a zumba mozgásprogram hatására egy 10-es skálán 6,6-ról 7,2-re növekedett – szögezi le Sándor Lilla.

A mozgásprogramot és a dietetikai tanácsadást követően a válaszadók gyakrabban fogyasztottak zöld salátát és jobban odafigyeltek az egészséges táplálkozásukra, ami rávilágít arra, hogy a program által bővült a résztvevők táplálkozástani és egészségtudatos szemlélete – véli a szakember. A kutatás eredményeit Sándor Lilla februárban mutatta be a Semmelweiss Egyetemen megrendezett Tudományos Diákköri Konferencián, ahol a tanulmány megkapta a Kelet-közép-európai Rekreációs Társaság különdíját, valamint a kutatás kivonatának közlését a Recreation tudományos magazinban.

Sándor Lilla jelenleg a sepsiszentgyörgyi Sport-All Sport Klub táncszakosztályának oktatója, a mától kezdődő, Zumbázd magad csinosra! elnevezésű versenyt Vass-Vitus Kingával közösen szervezi, partnerségben a Sepsi Rádió­val és a Gado vendéglővel, utóbbiban naponta speciális fogyókúrás menüt készítenek a verseny résztvevői számára.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 573
szavazógép
2019-03-11: Életmód - Fekete Réka:

Ha adunk, kapunk is (Önkéntesség)

Dáncsuly Annamária több év távollét után nemrég költözött haza, Sepsiszentgyörgyre. Tizenéves korában kóstolt bele az önkéntes munkába, és a kolozsvári egyetemi évek, majd a bukaresti és budapesti munkahelyek sem tántorították el attól, hogy ott legyen a fő sodrásban. Mi sem természetesebb számára, mint hogy a többéves tapasztalatból táplálkozva itthon is folytatja. A várandós kismama az önkéntesség állomásairól beszélt lapunknak sepsiszentgyörgyi otthonában.
2019-03-11: Sport - :

Hatgólos vereségbe szaladt a Kézdivásárhelyi SE (Labdarúgás, III. liga)

A Kézdivásáhelyi SE a tavaszi idény második mérkőzésén is vereséget szenvedett. A felső-háromszéki csapat 6–0 arányban kapott ki a Bucovina Rădăuţi vendégeként a harmadosztályú bajnokság 17. fordulójában. A kék-fehérek nyolcadszor maradtak alul a szezonban, és hatodik mérkőzésükön nem szereztek gólt.