Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Székely szabadság napjaTámogatás Magyarországról

2019. március 11., hétfő, Világfigyelő

Magyarországon több településen tartottak szimpátiatüntetést tegnap, a székely szabadság napján. Budapesten a Hősök terén gyűltek össze több százan, hogy autonómiát követeljenek Székelyföldnek.

  • A székely szabadság napján a budapesti Hősök terén. Fotó: MTI / Máthé Zoltán
    A székely szabadság napján a budapesti Hősök terén. Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Erőteljes magyar képviseletre van szükség az Európai Parlamentben (EP), hogy Székelyföld autonómiája valósággá váljon az Európai Unióban (EU), és Európa valóban a régiók Európája legyen – mondta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a Hősök terén tartott rendezvényen. Beszélt az Európai Bíróság csütörtöki döntéséről, amely szerint az Európai Bizottságnak foglalkoznia kell a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által benyújtott, a nemzeti régiókról szóló kezdeményezéssel, amely arra irányul, hogy az EU kezelje kiemelt figyelemmel a nemzeti kisebbségi régiókat.

A politikus a döntést történelmi győzelemnek nevezte, hozzátéve, hogy az eredményes európai jogalkotás érdekében erőteljes magyar képviseletre van szükség az EP-ben. Ezért május 26-án, az európai parlamenti választásokon mindenkinek részt kell vennie határokon túl is – fűzte hozzá. A külügyi bizottság elnöke úgy fogalmazott: elfogadhatatlan, hogy európai uniós forrásokból, uniós eszközökkel folytatódik az a diszkrimináció, amelyet immár száz éve kell elviselniük a határon túli magyar közösségeknek az utódállamokban. Ez ellen a leghatározottabban fel kell lépni, és erre kell összpontosítani az energiákat a következő időszakban – jelentette ki.

Dabis Attila, az SZNT külügyi megbízottja kiemelte, hogy a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés a jövőről szól, arról, hogy Európa hagyományos nemzeti közösségei rendelkeznek-e majd a megmaradásukhoz szükséges erőforrásokkal. Az Európai Bíróság által hozott ítéletről szólva azt mondta, hatalmas erőket szabadított fel a döntés, ugyanis egyetlen nap alatt melléjük állt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma, az Európai Szabad Szövetség és az Európai Kisebbségek Föderatív Uniója, ami azt jelenti, hogy támogatja őket a Kárpát-medence teljes magyarsága és Európa valamennyi őshonos nemzeti közössége.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke szerint érthetetlen, hogy a román kormány miért utasítja el a párbeszédet az autonómiáról, miközben az EU soros elnökeként Európa sokféleségét, soknyelvűségét óvja. A határon túli magyarok a románok partnerei akarnak lenni, nem ellenségei, békében, biztonságban és tiszteletben szeretnének élni – emelte ki.

Incze Árpád, a rendezvényt szervező Székelyföldért Társaság elnöke azt hangoztatta, hogy a székelyek azt szeretnék elérni, amit száz éve a gyulafehérvári nemzetgyűlésen megígértek a románok, ez pedig a területi autonómia, amiből nem engednek.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatja a Székely Nemzeti Tanács által a székely szabadság napja alkalmából szervezett felvonulást, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet Székelyföld autonómiájának fontosságára. Vasárnapi közleményük szerint a magyar kormány továbbra is a leghatározottabban kiáll azon álláspontja mellett, hogy az autonómia, az önrendelkezés joga a kisebbségben élő közösségek megmaradásának biztosítéka. Egy közösség csak akkor tud megmaradni, ha sorsát maga alakítja, ha a közösség jövője szempontjából legfontosabb kérdésekről maga dönt. A székelység autonómiaigénye megalapozott és jogszerű, hiszen semmivel sem kíván többet, mint Európa számos más nemzeti kisebbsége: szabadon használni nyelvét és nemzeti jelképeit egy olyan autonómiaformában, amely nem sérti a többségi nemzetet, és amelyre Európában számos jól működő példa van – áll a közleményben.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 470
szavazógép
2019-03-11: Közélet - :

Sebesség okozott balesetet

Túl gyorsan közlekedett, egy veszélyes kanyarban áttért a szemközti sávra, majd nyerges vontatóval ütközött pénteken este egy személygépkocsi Mikóújfaluban.
2019-03-11: Belföld - :

Nem kap befutó helyet az MPP és az EMNP (Ülésezett az SZKT)

Az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szombati nagyváradi ülésén megerősítette a szövetség európai parlamenti jelöltlistájának az első öt helyére jelölt politikusok rangsorát.