Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. március 12., kedd, Mi, hol, mikor?

Ünnepi rendezvények
SEPSISZENTGYÖRGY
Ma 19 órától a Tamási Áron Színházban Ember az embertelenségben címmel a Bekecs Néptáncegyüttes tart ünnepi előadást.

A produkcióban olyan képeket rajzolnak a tánc, a zene és a beszéd színpadi nyelvén, amelyek megidézik a hadba vonulók és az itthon maradottak életérzéseit. Az előadással azok előtt tisztelegnek, akik az életüket adták a hazájukért, családjukért, embertársaikért és nem utolsósorban azért, hogy gyermekeik egy jobb világban éljenek, példát mutatva emberségről, bátorságról, hazaszeretetről, kitartásról, hitről. Rendező-koreográfus: Tőkés Csaba Zsolt.

Szerdán a főtéren 17 órától Háromszéki honleányok – szabadtéri kiállítás a Balassi Intézet Magyarország Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi irodája szervezésében. Közreműködik a Székelyföldi Szablyavívó Iskola. * 18 órától helyismereti körséta az Erzsébet parkban a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében. József Álmos helytörténész az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére készült emlékműveket ismerteti, rossz idő esetén a könyvtár Gábor Áron Termében tart vetített képes előadást. * 19 órától a Székely Nemzeti Múzeumban Hagyaték – Gábor Áron-relikviák és vetített képes előadás a háromszéki ’48-as emlékművekről. Közreműködik: Sántha Imre Géza művészettörténész, Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet Magyarország Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

KOVÁSZNA
Ma 17.30-tól az RMDSZ Nőszövetsége szervezésében a székházban kokárdákat készítenek az érdeklődőkkel együtt.
Szerdán 18 órától a művelődési központban szónokversenyt tartanak.

 

Metszési bemutató
A Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában (Csíki utca 50. szám) március 16-án 10 órától szakmai napon ismertetik a gyümölcstermő növények koronaalakító és termőkori metszésének alapismereteit. Bandi Attila adjunktus előadást tart A metszés biológiai alapjai és a különböző metszési módszerek címmel. Metszési bemutató lesz 13 órától Uzonban Rápó Csaba gyümölcsöskertjében. A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges március 14-ig Lázár Ágota Erzsébetnél (0727 967 522) vagy Adorjáni Balázsnál (0742 288 212).

 

Kiállítás
GY. SZABÓ BÉLA-KIÁLLÍTÁS BARÓTON. Ma 19 órától az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében Gy. Szabó Béla-emlékkiállítás nyílik, amelyet Ferenczy Miklós református lelkész, Gy. Szabó Béla hagyatékának gondozója méltat. Közreműködik Veress Dániel zenetanár (Barót). Házigazda: Demeter László muzeológus.
CÍMERKIÁLLÍTÁS BUKARESTBEN.  Ma 19 órától a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központjában Keöpeczi Sebestyén József heraldikus által tervezett címerekből nyílik kiállítás. Megnyitja Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke. Románia címere alkotójának életéről és munkásságáról előadást tart Szekeres Attila István heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja.

 

Zene
A MIT HALLGASSAK? című zenei sorozatban ma 19 órától Kodály Zoltán: Mátrai képek/Háry János szvitjét Makkai Zoltán magyarázataival hallgathatják meg a zenekedvelők a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. Belépő: 8 lej.
TÓTH RENI ÉS BABÁRI JÓZSEF (művésznevén Mr. Basary), a Kormorán zenekar két egykori tagja ma 19 órától Vargyason a kultúrházban lép fel.

 

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész moziban ma: 16.30-tól Így neveld a sárkányodat 3. magyarul és románul beszélő; 18.30-tól Álommeló, magyarul beszélő és A távolság köztem és köztem – román dokumentumfilm; 20.15-től Mindenki tudja, román felirattal; 20.30-tól Marvel kapitány, román felirattal. Telefon: 0787 526 102, honlap: arta.cityplex.ro.

 

Bábszínház
A Tündérek tenyerén című babaszínházi előadást a Cimborák Bábszínház ma, szerdán és csütörtökön 11 órától Sepsiszentgyörgyön a stúdióteremben játssza. Az előadásra a felnőtt- és a babajegy egyaránt 7 lejbe kerül. A foglalásokat a 0755 335 400-as (Csüdöm Eszter) telefonszámra várják. Jegyeket váltani az előadások előtt fél órával lehet a helyszínen.

 

Hitvilág
A PRO VITA HOMINIS TÁRSASÁG ma 15.30-tól tartja havi megbeszélő gyűlését Sepsiszentgyörgyön a Romulus Cioflec utca 6/B/4. cím alatti irodájában.
JEGYESKURZUSRA várják keddenként 19 órától azokat a fiata­lokat, akik házasságot szeretnének kötni ebben az esztendőben a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-plébánián.

 

Szűrővizsgálat
Az illyefalvi Pető Képző- és Fejlesztő Központban március 18-án délelőtt ingyenes szűrővizsgálatot tartanak központi idegrendszeri károsodással élő csecsemők, gyermekek és felnőttek számára. Várnak minden olyan gyermeket, akinek születés előtt, közben vagy utána oxigénhiányos állapot lépett fel, agyvérzést kapott vagy nyílt gerinccel született, és ennek következtében mozgáskárosodás alakult ki. Várnak továbbá olyan gyermekeket és felnőtteket is, akiknek stroke, koponyasérülés miatt van mozgáskárosodásuk. Azok a felnőttek is jelentkezhetnek, akik Parkinson-kórban, sclerosis multiplexben szenvednek. A vizsgálat lényege, hogy felmérjék a jelentkezők állapotát és döntés szülessen arról, hogy a konduktív pedagógia módszerével fejleszthetők-e. A szűrővizsgálat csak feliratkozás alapján lehetséges, jelentkezés a 0724 266 020-as telefonszámon.

 

Adóbeszedés Kilyénben és Szotyorban
Sepsiszentgyörgy Közpénzügyi Igazgatósága felhívja a kilyéni és szotyori lakosok figyelmét, hogy március 13-án és 14-én lehetőségük van településükön kifizetni az éves adójukat. A helyi adókat és illetékeket szerdán 9–14 óráig Kilyénben a művelődési háznál és csütörtökön Szotyorban a faluházán lehet befizetni. 9 százalékos kedvezményben részesülnek, akik egész évi épület-, terület- és/vagy a szállítóeszközök után megállapított adójukat március 31-ig kifizetik. A kedvezményben azok részesülnek, akik az adófizetés napján nem szerepelnek semmiféle hátralékkal a helyi költségvetés felé.

 

Röviden
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. ma 8–15 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Sepsiszentgyörgyön a Vojkán utcában. A munkálatok befejezése után a szolgáltatott ivóvíz zavaros lehet.
ÁRAMSZÜNET. Ozsdolán március 15-ig az 1-es és 9-es, március 16-án az 1-es és 4-es transzformátorállomás körzetében szünetel az áramszolgáltatás.
DÍSZÍTŐMŰVÉSZET. A sepsiszentgyörgyi Szorgos Kezek díszítőművészeti szakkör ma 15–18 óráig várja az érdeklődőket a belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsi­szentgyörgyön a Live-Art Ala­pítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csü­törtökön 19 órától Ágó-gym – alakformáló fitnesz hölgyeknek. Telefon: 0722 233 774; facebook: @liveartdancestudio.
MÉRÉS. A Kovászna Megyei Vöröskereszt székházában (Sepsiszentgyörgy, Kós Károly út 7. szám) minden kedden 9–12 óráig lehet vérnyomást, vércukrot és koleszterint méretni.
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket (alkohol-, játék- és drogfüggőséggel küzdőket) és hozzátartozóikat várják ma Sepsiszentgyörgyön 18 és 20 óra között a szemerjai református egyházközség könyvtártermébe. A teljes diszkréció garantált. Érdeklődni, jelentkezni a 0757 489 778-as vagy a 0267 351 716-os telefonszámon lehet.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától step­aerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac mel­letti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. út 29-es szám alatti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 573
szavazógép
2019-03-11: Közélet - :

Vonattal ütközött

Vonattal ütközött szombat reggel egy személygépkocsi a 34-es községi úton található vasúti átjárónál, Uzonfüzes közelében.
2019-03-12: Elhalálozás - :

Elhalálozás

„Tavasznak alkonyata vagyok én most, / Hunyt Nap küldöttje s a tarka egek / Utólszor akarják simogattatni, / Akiket szeretek.” (Ady Endre)
Fájó szívvel tudatjuk, hogy a drága jó édesanya, mindig derűs nagymama és dédnagymama, a baróti
születésű
özv. NYÁGULY JÁNOSNÉ
szül. ILLYÉS OLGA IBOLYA
életének 93. évében megtért Teremtőjéhez.
2019. március 13-án, szerdán 13 órai kezdettel kísérjük utolsó útjára a közös temető ravatalozójából.
Részvétfogadás a temetési szertartás előtt egy órával.
Szívünkben örökre velünk marad.
Pihenése legyen csendes.
A gyászoló család
302