Nagy az érdeklődés Ferenc pápa csíksomlyói látogatása iránt

2019. március 12., kedd, Belföld

Nagy az érdeklődés Ferenc pápa csíksomlyói látogatása iránt. Alig egy hét alatt mintegy 50 ezren regisztráltak az eseményre az erre kijelölt honlapon – közölte a látogatás szervezéséért felelős sajtóbizottság. Bodó Márta, a csíksomlyói pápalátogatást előkészítő sajtóbizottság tagja az erdélyi római katolikus egyházmegyék által működtetett Romkat.ro hírportálnak elmondta: az eseményre való regisztráció március 1-jén kezdődött, és már látszik, hogy nagy az érdeklődés.

Március 6-ig több mint 300 csoport és körülbelül 45–50 ezer személy regisztrált. Emellett a szervezők száz különféle kérdést, észrevételt tartalmazó elektronikus levelet is kaptak. A sajtóbizottság a telefonos megkeresésekre is igyekszik érdemben válaszolni.

A pápalátogatáson részt vevők a Pontifex.ro honlapon regisztrálhatnak. Ezt azért hozták létre, mert a csíksomlyói nyereg több mint tízhektárnyi területe biztonsági okokból el lesz kerítve, az ott kialakított szektorokba egy ingyen, elektronikus postán elküldött vonalkódos regisztrációs jegy alapján lehet csak bejutni, amelyet a résztvevőknek előzőleg ki kell nyomtatniuk. Azok, akik nem regisztrálnak, csak távolról, kivetítőn követhetik a pápa által bemutatott misét.

A regisztráció egyének és csoportok számára lehetséges, de a szervezők a csoportos regisztrációt javasolják, mert az sokkal egyszerűbb. Ez utóbbi esetben a csoportvezető regisztrál, a regisztráció lezárulta, március 31. után is ő kapja meg elektronikus formában a kinyomtatandó belépőket. A szervezők ugyanakkor az egyénileg vagy családdal érkezőket is szívesen látják.

Ferenc pápa május 31. és június 2. között látogat Romániába, a tervek szerint június 1-jén a csíksomlyói hegynyeregben tart latin nyelvű szentmisét. A történelmi eseményt a három székelyföldi megye – Hargita, Kovásza és Maros – elöljárói is támogatják: Borboly Csaba, Tamás Sándor és Péter Ferenc megyeitanács-elnökök tegnap – a pápalátogatás szervezőbizottságának kezdeményezéséhez csatlakozva – azzal a felhívással fordult a zarándokokhoz, hogy népviseletben jelenlenek meg a csíksomlyói nyeregben, és készítsenek fényképet is magukról, amelyet a #NyeregbenaViselet és a #pápalátogatás címkével osszanak meg közösségi oldalukon.


Merénylettel fenyegetőzött

Terrorizmusra való felbujtással gyanúsítják és a rendőrségen hallgatták ki a múlt héten azt a bukaresti férfit, aki a pápa elleni merénylettel fenyegetőzött a katolikus egyházfő csíksomlyói látogatása miatt – tudatja a Maszol hírportál. Minderről maga a gyanúsított, Cătălin Berenghi számolt be Facebook-oldalán.

A korábban a francia idegenlégióban szolgáló, szélsőségesen nacionalista nézeteiről ismert férfi közölte, hogy egy január 29-i bejegyzése miatt idézték be, amelyet a közösségi oldal működtetői azóta töröltek. Berenghi Ferenc pápa közelgő csíksomlyói látogatása kapcsán azt üzente a Román Hírszerző Szolgálatnak, a Kormányőrségnek és az elnöki hivatalnak: „Ha a román hatóságok nem lépnek, akkor lehet, hogy mi fogunk!” Egy képet is csatolt, amelyen egy nagy kaliberű mesterlövészpuska látható, a csíksomlyói nyereghez hasonló környezetben. A férfi egy korábbi bejegyzésében kifejtette: szerinte Ferenc pápa „a magyar revizionizmus érvényesítésének szándékával” látogat Erdélybe, és ezt a román hatóságok eltűrik. Azt állította, hogy május végén „egymillió magyarországit” várnak Csíksomlyóra, a román zászlót betiltják az eseményen, és Orbán Viktor úgy fogadja majd a helyszínen a katolikus egyházfőt, „mintha otthon lenne”.

Cătălin Berenghi egyike azoknak a személyeknek, akik 2015 augusztusában nemzeti színű disznókat legeltettek, egy malacot pedig el is temettek azon a bukaresti telken, amelyen az eredeti tervek szerint egy mecset épült volna. Ebben az ügyben is rendőrségi vizsgálat indult ellene, amelynek eredménye ismeretlen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1883
szavazógép
2019-03-12: Belföld - :

Hírsaláta

ÖTÖT EGY CSAPÁSRA. Feltételezett korrupciós ügyletek miatt alaposan szétnézett a ka­rácsonkői megyei kórház háza táján az Országos Korrupcióellenes Ügyészség, de olyannyira, hogy egyszerre öt orvost őrizetbe is vettek a terepszemle után. Az ügyészek főként a kórház ortopédiai és traumatológiai osztályán kutakodtak az irodákban, bizonyítékként pedig dokumentumokat és komoly pénzösszegeket foglaltak le. ​​​​​​
2019-03-12: Világfigyelő - :

Strasbourgba utazott Theresa May (A brexit bizonytalanságai)

Strasbourgba utazott tegnap este Theresa May. A konzervatív párti brit miniszterelnök a Downing Street bejelentése szerint Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozik. Juncker és Michel Barnier, az Európai Bizottság brexitügyi főtárgyalója az Európai Parlament e héten esedékes strasbourgi plenáris ülésén vesz részt.