Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi, hol, mikor?

2019. március 13., szerda, Mi, hol, mikor?

Ünnepi rendezvények
SEPSISZENTGYÖRGY
Ma a főtéren 17 órától Háromszéki honleányok – szabadtéri kiállítás a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi irodája szervezésében. Megnyitóbeszédet mond Márky Dániel konzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusa. Közreműködik a Székelyföldi Szablyavívó Iskola.

* 18 órától helyismereti körséta az Erzsébet parkban a Bod Péter Megyei Könyvtár szervezésében. József Álmos helytörténész az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére készült emlékműveket ismerteti, rossz idő esetén a könyvtár Gábor Áron Termében tart vetített képes előadást. * 19 órától a Székely Nemzeti Múzeumban Hagyaték – Gábor Áron-relikviák és vetített képes előadás a háromszéki ’48-as emlékművekről. Bemutatják azt a két Gábor Áron-relikviát (kengyel és tárca), amelyeket ez alkalomra kölcsönzött a Balassi Intézet a kolozsvári Erdélyi Történelmi Múzeumtól. Közreműködik: Sántha Imre Géza művészettörténész, Szebeni Zsuzsa, a Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi fiókjának vezetője és Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke.

Csütörtökön: A Tamási Áron Színházban 10 és 12 órától a Leckehangversenyek ünnepi kiadására kerül sor. Meghívott a Geor­gius Kamarazenekar és a Csíki Kamarazenekar, amelyek közösen adják elő Saint-Saëns: Az állatok farsangja című darabját. * A főtéren 11 órától a Háromszék nem alkuszik rajzverseny díjazása és kiállítás. Megnyitja Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója. * 12–16 óráig honvédsírok koszorúzása a temetőkertekben a város iskoláinak közreműködésével. * A Székely Nemzeti Múzeum Bartók Termében 17 órától Erdély címerének útja Magyarország címeréből Románia címerébe címmel előadást tart dr. Szekeres Attila István heraldikus, az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület elnöke, a Nemzetközi Címertani Akadémia levelező tagja a Nyugdíjasok Sugás Érdekvédelmi Szövetségének hagyományos ünnepi rendezvényén – a bemutató a 2018. október 2–5. között Franciaországban szervezett 33. Genealógiai és Címertani Világkong­resszuson angolul tartott előadás magyar változata, közreműködik a Vox Humana Kamarakórus Szilágyi Zsolt Herbert vezetésével. * A Tamási Áron Színház nagytermében 19 órától a Georgius és a Csíki kamarazenekar közös ünnepi hangversenye – a szimfonikus koncertre érvényesek a hangversenybérletek, szabadárusításban jegyek a városi kulturális szervezőirodában kaphatók.

KOVÁSZNA
Ma 18 órától a művelődési központban szónokversenyt tartanak. Csütörtökön 17 órától rajzkiállítás a művelődési ház kiállítótermében.

KÁSZONÚJFALU
Csütörtökön 12 órától az emlékműnél az ünnepi megemlékezésen fellépnek a kászonújfalusi Tuzson János Általános Iskola diákjai és az Apor Péter Szaklíceum tanulói. Ünnepi szónok: Bokor Bernadett.

NYERGESTETŐ
Csütörtökön 13 órától kezdődik a megemlékezés az emlékműnél. Az Apor Péter Szaklíceum ünnepi szónoka Bokor Bernadett. 14 órától ünnepi műsort adnak elő és koszorúznak a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző és a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola Gyakorló Általános Iskolájának tanulói és tanárai.

ERDŐVIDÉK – BODVAJ
Csütörtökön a kohónál 13.50-től toborzó a középajtai fúvószenekar közreműködésével, zenekarvezető: Simon Áron. Az ünnepi műsor 14 órától kezdődik: köszöntőt mond Mihály Réka tanítónő, a nagybaconi Benedek Elek Művelődési Egyesület elnöke; elhangzik a Gábor Áron rézágyúja a középajtai fúvószenekar előadásában; Petőfi Sándor Föltámadott a tenger című költeményét előadja Demeter Gergő, a baróti Gaál Mózes Általános Iskola VIII. osztályos tanulója; ünnepi beszédet tart Gergely János, Ürmös község polgármestere; Piros az ostorom nyele, nem sárga – énekli Dimény Mónika, a magyarhermányi Máthé János Általános Iskola tanulója; Gyulai Pál A székelyek című költeményét előadja Máthé Edina, a Baróti Szabó Dávid Középiskola vargyasi diákja; ünnepi beszédet tart Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke; Huszárosra vágatom a hajamat – előadja Sebestyén Fruzsina és Nagy Magor, hegedűn, illetve brácsán kísér a köpeci Nagy Károly és Nagy Adél Réka; Petőfi Sándor A nép nevében című költeményét előadja Opra Zsanett Kinga, a Bölöni Farkas Sándor Általános Iskola tanulója; Orbán Viktor miniszterelnök üzenetét Fodor Tamás, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának konzulja tolmácsolja; Ima a hazáért, Én uram, Istenem, vigyázz ránk, Talpra, magyar – a köpeci református dalárda előadásában, karvezető: Nagy Adél; imát és áldást mond Balázsi Zoltán bardoci református lelkipásztor; koszorúzás és himnuszok. Az ünnepség időtartama alatt díszőrséget állnak a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület huszárai és tüzérei, illetve a kisbaconi, magyarhermányi és nagybaconi ifjak.

 

Forgalomkorlátozás
KÉZDIVÁSÁRHELY. A Gábor Áron téren március 14-én, csütörtökön 20 óra után forgalomkorlátozás lép életbe a közelgő ünnep miatt. A rendőrség munkatársai megkezdik a főtér autómentesítését, hogy a pénteki rendezvényre szabaddá váljon a központi rész. Csütörtök estétől lezárják a főtéri parkolókat, valamint az utakat a Gábor Áron utca és a posta kereszteződésénél, a Függetlenség, Mester és Apafi utcában is. Pénteken 7 órától lezárják a főtérre bevezető utakat is, a Purczel, Bem József, Wesselényi Miklós, Szacsvai János, Vasút és Béke utcát (a Szőcs József utcától). Felhívják a jelzett utcákban lakók figyelmét, hogy autójukat ne hagyják az út szélén vagy a kapu előtt, mert pénteken ezeken az útvonalakon történik a szekerek felvonulása. Kérik a főtéren lakókat, hogy járműveiket csütörtök délutántól péntek délutánig vigyék el a főtérről. A forgalomkorlátozás március 15-én 14 óráig érvényes.

 

Színház
BEMUTATÓ AZ M STUDIOBAN. Március 14-én, csütörtökön 19 órától kerül sor a Háromszék Táncstúdióban az M Studio Nem fogadott hívás(ok) című, Sebastian Marina rendezte új előadásának bemutatójára. Jegyek elővételben a központi jegyirodában (telefon: 0267 312 104) és a biletmaster.ro oldalon kaphatók.

 

Bábszínház
A Tündérek tenyerén című babaszínházi előadást a Cimborák Bábszínház ma és csütörtökön 11 órától Sepsiszentgyörgyön a stúdióteremben játssza. A felnőtt- és a babajegy egyaránt 7 lejbe kerül. A foglalásokat a 0755 335 400-as telefonszámra (Csüdöm Eszter) várják.

 

Hitvilág
VÁLÓHÁLÓ ma 18 órától Benkő Ágnes pszichiáter-családterapeutával és Sütő Erika közgazdásszal a sepsiszentgyörgyi unitárius egyházközségben. A Válóháló célja, hogy módszereket tudjon felmutatni kiscsoportos beszélgetésekkel, rövid előadásokkal arra, hogyan éljünk tovább a válás után, amelyek során a résztvevők elmondhatják gondolataikat, nehézségeiket, véleményüket.
ÉJSZAKAI VIRRASZTÁS lesz ma 21 órától a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia hittantermében, amely éjfélkor szentmisével fejeződik be.

 

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. út 29. szám alatti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Gábor Áron utcai Richter Gedeon (0267 362 280) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

 

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Ozsdolán péntekig 8–16 óráig az 1-es és 9-es, március 16-án az 1-es és 4-es transzformátorállomás körzetében; Kézdivásárhelyen ma és csütörtökön 8–14 óráig a Temető és Baromtér utcában szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. csütörtökön 8–15 óráig javítási munkálatok miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Kézdivásárhelyen az Ady Endre, Orbán Balázs és Ráczok utcában.
ADÓBESZEDÉS. Kilyénben a művelődési háznál ma 9–14 óráig, Szotyorban a faluházán csütörtökön 9–14 óráig lehet befizetni 9 százalékos kedvezménnyel a helyi adókat és illetékeket.
JOGI SZOLGÁLAT. Balogh Klára jogtanácsos ma 13–15 óráig fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsadást igénylőket. A szolgáltatás ingyenes.
HOBBIKLUB. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház Hobbi Cserebereklubjába ma 16 órától várnak minden szenvedélyes gyűjtőt (bélyeg, képeslap, telefonkártya, kártyanaptár, söralátét, szalvéta stb.).
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi szemerjai Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyerekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
KÖZGYŰLÉS. A sepsiszentgyörgyi Pro Waldorf Egyesület éves közgyűlését március 19-én, kedden 18 órától a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében tartja. Minden tagot és érdeklődőt várnak.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 573
szavazógép
2019-03-13: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Megrendült szívvel és mély fájdalommal tudatjuk, hogy a drága jó testvér, édesapa,
ifj. VÁNTSA GYÖRGY
életének 50. évében 2019. március 7-én váratlanul elhunyt.
Emlékét soha nem múló szeretettel megőrizzük.
Drága halottunkat 2019. március 13-án, szerdán
14 órakor helyezzük örök nyugalomra a református egyház szertartása szerint
a kézdimárkosfalvi
temetőben.
Nyugalma legyen csendes, emléke áldott.
Gyászoló szerettei
4310827
2019-03-13: Magazin - Fekete Réka:

A zene mindannyiunk közös nyelve (Fogyatékkal élők tehetségkutató versenye)

A tizennyolc éves bölöni Borzos Beatrice úgy tartja magáról, a zene segítségével tudja leginkább kifejezni magát, és ezt be is bizonyította a fogyatékkal élőknek szervezett tehetségkutató verseny múlt hétvégén tartott sepsiszentgyörgyi döntőjében. A három hónapos korában látóideg-sorvadással diagnosztizált lány a medgyesi Moldovan Ramonával osztozott az első díjon, de a szervezők állítása szerint a többi helyezett is méltán kiérdemelte a dobogós helyet.