Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

KedvenceinkMacskát gazdájáról

2019. március 14., csütörtök, Család

A macskatulajdonosok személyiségvonásai hatással lehetnek házi kedvencük viselkedésére és jólétére – állapították meg angol kutatók.

  • Fotó:  tappancsok.hu
    Fotó: tappancsok.hu

A Lincolni Egyetem és a Nottingham Trent Egyetem kutatóinak tanulmánya több mint háromezer macskatulajdonos bevonásával készült. A kutatás során saját személyiségvonásaikról, valamint a macskájuk viselkedéséről, egészségi állapotáról és életmódjáról is kifaggatták a gazdikat – írta a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A vizsgálat hasonló eredményeket hozott, mint a szülő-gyermek kapcsolatról készült korábbi kutatások. Az emberi személyiséget vizsgáló tanulmányok például kimutatták, hogy a szülői neuroticizmus negatív hatással lehet a gyermek jólétére, ami megmutatkozhat a gyengébb fizikai és mentális egészségben vagy az általánosságban vett alacsonyabb életminőségben.

A mostani vizsgálat kimutatta, hogy a macskatulajdonos szorongással és érzelmi bizonytalansággal járó neuroticizmusának magas szintje negatív hatással lehet a háziállat jólétére. Ezek a macskatulajdonosok nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy a macskájuknak „viselkedési problémája van”, ami fokozott agresszivitásban, szorongó/félénk magatartásban nyilvánul meg, emellett gyakoribb a stresszel összefüggő betegség, a folyamatos orvosi kezelés, valamint a túlsúly.

A macskatartók pozitív személyiségjegyei ugyanakkor szintén hatással vannak a háziállat viselkedésére. A magas fokú lelkiismeretességgel jellemezhető macskatulajdonosok házi kedvenceinél például kevésbé észlelhető szorongás, agresszivitás és elkerülő magatartás.

„Nagyon sok állattulajdonos családtagként tekint a házi kedvenceire, erős kötődést alakít ki velük. Ezért nem meglepő, ha a háziállatainkra hatással van, ahogy viselkedünk velük, kezeljük őket. A gazdik többsége a legjobbat akarja nyújtani a macskájának és a mostani eredmények rávilágítanak, hogy milyen nagy hatással lehet a személyiségünk a háziállatunk jólétére” – mondta Lauren Finka, a Nottingham Trent Egyetem munkatársa. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 595
szavazógép
2019-03-14: Család - :

Gyermekeink

2019-03-14: Család - :

Később szülnek és házasodnak

Románia állandó lakosságának több mint fele (51,1 százaléka) nő, derül ki az Országos Statisztikai Intézet jelentéséből, mely szerint 2018. január elsején az ország lakossága megközelítőleg 19,5 millióra volt tehető, ebből 9,97 millió nő volt. A lakosság átlagéletkora 41,9 év: a nőknél 43,5, a férfiaknál 40,2 év.