Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Korrupció, vádemelés az Egyesült Államokban

2019. március 14., csütörtök, Világfigyelő

Több tucat ember ellen emeltek vádat korrupció miatt az Egyesült Államokban – jelentette be sajtótájékoztatóján a bostoni szövetségi ügyészség. A vádlottakat, köztük neves színészeket azzal gyanúsítanak, hogy kenőpénzeket fizettek elitegyetemeknek azért, hogy a gyermekeiket – akár a felvételi teszteket is meghamisítva – felvegyék az intézménybe.

  • Forrás: abc.net.au
    Forrás: abc.net.au

A bostoni ügyészség szülőket, egyetemi előkészítőt tartó oktatókat és egyetemi vezetőket vádol kenőpénzek adásával, illetve elfogadásával és csalással. Egyes szülők akár 6,5 millió dollárig terjedő összeget is fizettek gyermekeik egyetemi felvételéért cserébe. Előfordult, hogy az összeg fejében élsportolónak minősítve vették fel az egyébként nem is sportoló fiatalt.

A dokumentumok szerint egyes vádlottak hamis életrajzot is készítettek, amelyben sportolói múltat vázoltak fel, azt a látszatot keltve, mintha az egyetemre készülő fiatal komoly sporteredményeket mutatott volna fel. Más esetekben a felvételi előkészítőt tartó oktatók végezték el a leendő diák helyett a tesztet, vagy a dolgozat beadása előtt egyszerűen kijavították a hibákat.

A visszaéléseket 2011 és 2019 között az Egyesült Államok legnevesebb egyetemein követték el: a washingtoni George­town Egyetemen, a cambridge-i Harvardon, a connecticuti Yale Egyetemen, a kaliforniai Stanfordon vagy az észak-karolinai Winston-Salemban lévő Wake Forest Egyetemen. 33 szülő és 17 egyetemi alkalmazott ellen emeltek vádat.

A sajtótájékoztatón Andrew Lelling massachusettsi államügyész hangsúlyozta: nem lehet megengedni, hogy a gazdagok számára külön felvételi rendszer létezzék, mint ahogyan a büntetőjog is egyenlő mércével mér. Megjegyezte, hogy minden egyes gazdag, de érdemtelenül felvett diák egy tehetséges fiatal elől vette el a helyet.
Felicity Huffman színésznő ellen háromrendbeli bűncselekmény miatt emeltek vádat, a színésznőt Los Angelesben le is tartóztatták. Ő a lánya egyetemi felvételéért 15 ezer dolláros kenőpénzt fizetett. A másik színésznő, Lori Loughlin és férje összesen 500 ezer dollárt fizetett, hogy a két lányát felvegyék a dél-kaliforniai egyetemre.

Kedd délután a Dél-Kalifornia Egyetem bejelentette, hogy azonnali hatállyal elbocsátja két munkatársát, Donna Heinel sportigazgatót és Jovan Vavic vízilabdaedzőt. A bírósági dokumentumok szerint Vavic 250 ezer dollárt fogadott el annak fejében, hogy két leendő diákot a vízilabdacsapat tagjaként tüntetett fel annak érdekében, hogy felvételt nyerjenek az egyetemre. Az ügyészség vádirata szerint Donna Heikel – aki szintén kapott kenőpénzeket – megkönnyítette a fiatalok egyetemi felvételét. Jason White, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szóvivője bejelentette: a hawaii Honoluluban letartóztatták Vavicot.

Kenőpénzek elfogadása és csalás gyanúja miatt letartóztatták a szintén kaliforniai Stanford Egyetem egyik edzőjét, John Vandemoert is, aki már elismerte bűnösségét. Vandemoert kedden szintén azonnali hatállyal elbocsátották az egyetemről. A Los Angeles-i székhelyű Kalifornia Egyetem felfüggesztette az egyetemi labdarúgócsapat edzőjét, és további széles körű vizsgálatot ígért az ügyben.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 501
szavazógép
2019-03-14: Világfigyelő - :

Merkel: a rendezett brexit közös érdek

Az Európai Unióból távozó Egyesült Királyságnak és a közösségben maradó 27 tagállamnak egyaránt a távozás megállapodáson alapuló formája, a rendezett brexit áll érdekében – hangsúlyozta tegnap Berlinben Angela Merkel német kancellár.
2019-03-14: Világfigyelő - :

Magyar–lengyel ünnepség

Közös videóüzenetben hív március 15. megünneplésére és méltatja a magyar–lengyel barátságot Orbán Viktor kormányfő és a pénteki budapesti ünnepség vendége, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.