Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nyergestető hőseire emlékeztekAdjuk tovább az értelem fényét

2019. március 15., péntek, Közélet

Tegnap tizenkilencedik alkalommal ünnepelt együtt a kézdivásárhelyi Apor Péter Mezőgazdasági Szakközépiskola és a kászonújfalusi Tuzson János-testvériskola. Előbb Kászonújfaluban a világháborús hősök emlékművénél rótták le kegyeletüket az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseinek emléke előtt, majd közösen a Nyergestetőre vonultak, ahol a tömegsír kopjafáinál idézték fel a 170 évvel ezelőtti eseményeket, Tuzson János honvéd őrnagy és maroknyi csapata hősies ellenállását az osztrák és orosz túlerővel szemben.

  • A Bod Péter Tanítóképző diákjai a nyergestetői emlékműnél. A szerző felvétele
    A Bod Péter Tanítóképző diákjai a nyergestetői emlékműnél. A szerző felvétele

Az Apor Péter Mezőgazdasági Szakközépiskola tanulói az alkalomhoz illő énekekkel és versekkel fejezték ki tiszteletüket Nyergestető hős védői előtt, akik itt, a „Székely Thermopülén” 1849. július 31-én és augusztus elsején a bélafalvi Tuzson János őrnaggyal az élen hősies küzdelmet vívtak a túlerőben levő orosz–osztrák csapatokkal szemben. Az ünnepi műsort Ruszka Margó tanárnő tanította be. A tömegsírnál elsőként Horváth Annamária tanár, a kászonaltízi Dr. Lukács Mihály Általános Iskola aligazgatója szólt az egybegyűltekhez. Miután felidézte a 170 évvel ezelőtti eseményeket, zárószavaiban arra figyelmeztette a jelenlevőket, hogy „ne csak ma, nemzeti ünnepünk alkalmával, hanem az év minden napján jusson eszükbe, hogy milyen fontosak ennek a közösségnek a gyökerei, amelyek ezer szállal fűznek össze bennünket és a szülőföldet”. Az idei ünnepi szónok, Bokor Bernadett kilencedik osztályos tanuló többek között azt emelte ki, hogy „Mi vagyunk a lámpafény – a kivívott szabadságba beleszülettünk, tegyünk érte. Adjuk tovább a fényt: az értelem fényét, a hitet a jövőben, a világos látásmódot, az egyenes gerinc méltóságát, jelképeink erejét”. Az ünnepség végén Dezső Enikő és Molnár Ede tanár megkoszorúzta az iskola kopjafáját, majd közösen énekelték el a székely és a magyar himnuszt.

Ezzel párhuzamosan az 1897. augusztus 8-án felavatott emlékműnél a kézdivásárhelyi Bod Péter Tanítóképző és testvériskolája, a debreceni Kölcsey Ferenc Református Gyakorló Általános Iskola ünnepelt együtt. Az emlékhelyen a bélafalvi Tuzson János Hagyományőrző Társaság gyalogosai, a tápióbicskei tüzérek és a Dunántúli Betyárok csapatának tagjai álltak díszőrséget. Az ünnepséget az iskola énekkara nyitotta meg Gligor Zoltán zenetanár vezényletével, majd Lázár Kriszta kilencedik osztályos tanuló Garay János Szabadsági dal című versét adta elő, Székely Helén kilencedik osztályos diáklány pedig Bárdos Lajos Szép a huszár című dalát énekelte el. Ezután az iskola IX. B osztályos tanulói Garay János és Juhász Gyula költő, valamint történetíró segítségével idézték fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc azon eseményeit, amelyeknek tetőpontja a nyergestetői csata volt. Az emlékező műsort Fejér Piroska magyartanár és Fülöp László történelemtanár tanította be. Magyar vagyok... énekelte Kovács Krisztina Margit végzős tanuló, majd Sztojka Albert debreceni tanuló Kányádi Sándor Nyergestető című versét szavalta el.

A tegnapi megemlékezésen Kézdivásárhely önkormányzata és két magyarországi testvérvárosa, Mezőhegyes és Budapest – Terézváros képviseltette magát. Ugyanakkor Ozsdola község vezetősége és testvértelepülése, Doboz küldöttsége is részt vett a nyergestetői ünnepségen. A megemlékezés résztvevőit akárcsak tavaly, idén is meglepte a Heves megyei Detken élő Baróthyné Szász Éva, a Székely Mikó Kollégium egykori történelemtanára, aki egy kosár kokárdával érkezett, és mindenkinek ajándékozott egyet-egyet.

Hozzászólások
Szavazás
Kire szavaz a május 26-i EP-választáson?


eredmények
szavazatok száma 502
szavazógép
2019-03-15: Máról holnapra - Farkas Réka:

Örök forradalmaink

A magyar történelem legszebb pillanatai, forradalmai és a magyar nemzet legszebb ünnepei ezekhez kapcsolódnak. Március idusa különösen kedves, hisz nemcsak a szabadság eszmeisége, de az ébredező tavasz is csalogat, ünneplőbe öltözik környeztünk, és kicsit a lelkünk is.
2019-03-15: Közélet - Váry O. Péter:

Megidézett és megmentett múlt

Időlegesen a Székely Nemzeti Múzeum 48-as termébe került Gábor Áron-relikviák kiállításával, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc háromszéki eseményeinek egybegyűjtött forrásanyagának kötetbemutatójával és a háromszéki ’48-as emlékhelyek, szobrok történetének ismertetésével folytatódott a Háromszék nem alkuszik emlékév rendezvénysorozata, a hármas bemutató szerda este zajlott.