Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Küzdelem Kárpátalján

2019. március 16., szombat, Világfigyelő

Őseink 1848-ban megmutatták, hogy nincs olyan mértékű elnyomás, amivel minket, magyarokat meg lehet törni – hangsúlyozta Bocskor Andrea kárpátaljai fideszes európai parlamenti képviselő tegnap Munkácson a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség ünnepségén.

  • Bocskor Andrea
    Bocskor Andrea

A politikus hozzátette: elődeink áldozata nemcsak a pillanatnyi politikai helyzetnek szólt, hanem örök mércét állított fel hazaszeretet, hősiesség és tettrekészség terén. Mint kifejtette, március 15. arra is emlékezteti a kárpátaljai magyarokat, hogy a történelem ma is íródik. „A szabadság, melyért őseink harcoltak, ugyanaz a szabadság, melyet nekünk itt és most őriznünk és védenünk kell. Különösen ma, amikor azt kell tapasztalnunk, hogy nagy erők vannak mozgásban azért, hogy a nemzettudatot, az összetartozás érzését fellazítsák és lebomlasszák” – emlékeztetett. Az előkészületben lévő, jogfosztó ukrán nyelvtörvényre utalva rámutatott arra, hogy „az ukrán kormány jogszűkítő törvényekkel támadja a kisebbségeket, nem kevesebbet, mint az anyanyelvünket véve célkeresztbe”. Mivel a nyelv a nemzet lelke, ezért aki egy népet az anyanyelvén keresztül támad, az a legsebezhetőbb, legszemélyesebb pontján sérti – mondta.

A nyelv fontosságáról szólva Bocskor Andrea kiemelte: „A nyelv megőrzéséért küzdünk mi, maroknyi magyar most is itt, Kárpátalján, amikor úgy tűnik, az ukrán vezetés feltett szándéka az asszimiláció, Európa döntéshozói pedig süketek a nemzeti kisebbségek problémái iránt, és láthatóan többet foglalkoznak az idegen kontinensekről érkezett bevándorlók védelmével, mint az őshonos népcsoportokkal.” Az EP-képviselő kijelentette: „Ne hagyjuk, hogy a nyelvünket és ezen keresztül a magyarságunkat az ukrán kormány szisztematikus lépésekkel, politikai manőverezéssel korlátok közé szorítsa és a magyar ajkúakat másodrendű állampolgárokká minősítse!

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 595
szavazógép
2019-03-16: Világfigyelő - :

Orbán Viktor: Látványos közép-európai felemelkedésre készülünk

„Azt kívánjuk Európa népeinek, hogy hulljon le szemükről a hályog, hogy lássák és értsék; keresztény kultúra nélkül nem lesz szabad élet Európában, keresztény kultúránk megvédése nélkül elveszítjük Európát, és Európa nem lesz többé az európaiaké” – mondta Orbán Viktor kormányfő tegnap Budapesten a Múzeumkertben.
2019-03-16: Jegyzet - Szekeres Attila:

Nemzeti zászlók a szélben

A tisztelet teljes hiányáról tanúskodik helyi képviselői által a román hatalom, amikor magyar nemzeti ünnepek alkalmával üldözi a nemzeti jelképek használatát. A nemzeti ünnep olyan kitüntetett nap, amelyen egy ország vagy egy nép nemzeti összetartozását ünnepli.