Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Nemzedékről nemzedékreAz ezermester Bod család

2019. március 15., péntek, Élő múlt

A családtörténészek szerint felette népes volt Felső-Háromszéken az albisi és a felsőcsernátoni Bod família. Az Albisban élő családok három emberöltőt ölelnek fel: az ezermester Bod Károlyt (1909–1978), fiait, a faluban élő Bod Károlyt (sz. 1944) és Bod Lehelt (sz. 1953). Utóbbinak lánya, Bod Krisztina (férjezett Vén) helybeli pedagógus, két fia, Bod Péter székelyszáldobosi református lelkipásztor és testvéröccse, ifj. Bod Lehel műgyűjtő, helyi házi múzeumának létrehozója.

  • Családi címer. Fotó: Csernátoni Haszmann Pál Múzeum
    Családi címer. Fotó: Csernátoni Haszmann Pál Múzeum

Az öreg Bod Károlyról, Bod taturól, ahogyan nevezték, sokan tudnak még mesélni Albisban. Értett a festészethez, a hangszerkészítéshez, műkedvelő szobrász és tehetséges zenész is volt. Többféle hangszeren tudott játszani, megfestette szülőházát, rendelésre számtalan faragott fejfát és portrét készített, hegedűórákat adott a tehetséges gyerekeknek. „Bod Károly mikós diák volt Sepsiszentgyörgyön, a kézdivásárhelyi főgimnáziumban érettségizett 1928-ban. A bécsi döntés után katonai tiszti akadémiát végzett, tehetségének és ismeretségének köszönhetően megmenekült a háború borzalmaitól, s bár kuláklistára került, a deportálástól is” – írja Krisztina unokája családtörténeti tanulmányában. „Apám szigorú ember volt, nem tűrte a komolytalanságot. Ő tanított meg hegedülni, de dolgozni is – emlékezett édesapjáról fia, Bod Károly. – Legdrágább szívemnek az a székely mintákkal díszített hegedű, amelyet az apám készített. Kincsként őrzöm halálom napjáig. A hegedű egy népművészeti kiállításon első díjat nyert, de kiderült, hogy apám kulák, és a díjat megvonták tőle. A magyar világban egy faragászati kiállításon is aranyérmet nyert, amelyet a háború alatt elvittek az oroszok. Nagy Imre festőművészt személyesen ismerte.”

 

Akik a nevet továbbviszik: Bod Lehel és fiacskája, Bod Géza Hunor. A szerző felvétele

 

Bod Károly, a fiú is művészkedett, rajzolt, festett, muzsikált, megfaragta a helybeli temető kapuoszlopait, a Haszmannokkal közösen ácsolt nagy székely kapuját maga állította fel az ősi bennvaló bejáratához, amelynek családi kertjében nyugszik édesapja, az „albisi ezermester”, néhai id. Bod Károly.

„A fiam családi gyűjteményében van egy gyári Stradivarius-másolat, pecsét is van rajta – mesélte Id. Bod Lehel. – Egy kendőbe belefogva hozta egy cigány zenész, teljesen össze volt törve, Tatu (apám) megvásárolta, kijavítgatta.” Megtekintettük az unoka, ifj. Bod Lehel több száz tárgyat magában foglaló régiséggyűjteményét. „Vannak itt katonasisakok mind a két világháborúból – mondotta –, csajkák, szőttesek, tulipános láda, könyvek, folyóiratok, térképek, nagyapám néhány festménye, hangszerei közül brácsa és cselló, amelyet ő készített. Csak rendezni és címkézni kellene...”

 

Id. Bod Károly díszes hegedűje, ifj. Bod Károly tulajdonában. Fotó: Vén Krisztina

 

Idős Bod Károly tevékenységét számontartja a csernátoni múzeum is. Ő faragta a Bod család címerét, itt látható a múzeum Bod Péter-emlékszobájában, munkássága örök emlékként él a festett székely kapukban, hangszerekben, technikai újításaiban – nyilatkozták a Haszmann fivérek. Minden Bod ebből a faluból indult. Címeres nemesi levelüket albisi Bod Pál kapta I. Rákóczi Györgytől 1640-ben. A Bodok családfája terebélyes. Innen származtak bizonyára a felsőcsernátoni Bodok is, Bod Péter (1712–1769), a jeles pap, történetíró, akinek magyarigeni sírjához csernátoniak állítottak emlékkopját.

 

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 443
szavazógép
2019-03-16: Közélet - Hecser László:

Ürmösi erősítés a Véczeren

Köpec, Ágostonfalva, Felsőrákos és Barót határában, ott, ahol szabadságharcosaink 1848. december 9-én és 13-án is összecsaptak Heydte báró császári seregeivel, ott, ahol az önvédelmi harcunkban száznál is több székely esett el, tegnap legfennebb kétszázan ünnepelték a magyar szabadságot. Bodvajban Gergely János ürmösi polgármester, most a véczeri emlékmű tövében Benedek Erika néppárti megyeitanács-tag szóvá is tette, hogy mennyire fogyunk. Még jó, hogy az emlékműhöz zenével és zászlót lobogtatva idén is megérkezett a közigazgatásilag Brassó megyéhez sorolt, de lélekben magukat erdővidékinek valló ürmösi küldöttség.
2019-03-16: Sport - Miska Brigitta:

Elveszítette első hazai mérkőzését a rájátszásban a Sepsi OSK (Labdarúgás, I. liga)

A Sepsi OSK 1–0 arányban kikapott a bajnoki címre esélyes Craiova csapatától a sepsiszentgyörgyi stadionban az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság felsőházi rájátszásának második fordulójában, sorozatban pedig negyedszer maradt alul tétmérkőzésen. A szentgyörgyi gárda három hónapja nyeretlen hazai pályán, legutóbb januárban győzött idegenben a Medgyesi Gázmetán ellen.