Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Eltávolítanák a magyar feliratot a megyehatárról

2019. március 23., szombat, Belföld

Elfogadta a bukaresti törvényszék a napokban a Méltóságért Európában Polgári Egyesület keresetét, és arra kötelezte Brassó Megye Tanácsa elnökét, Adrian Veșteát, hogy távolítsa el a Brassó és Kovászna megye határán található köszöntőtáblák magyar feliratát – ismertette pénteken a news.bv portál.

  • Fotó: newsbv.ro
    Fotó: newsbv.ro

Az RMDSZ közleményben jelezte, mindent megtesznek, hogy a tábla továbbra is a helyén maradjon. Az ítélet nem jogerős, az önkormányzat pedig fellebbezésre készül.

Az RMDSZ és a Brassó megyei, illetve városi vezetőség eredményes együttműködésének köszönhetően több éve helyezték ki a többnyelvű helységnévtáblákat Brassó és Kovászna megye, illetve Brassó város határában – mutat rá hírlevelében a szövetség. Mint írják, Dan Tanasă újabb magyarellenes feljelentésének eredményeként azonban felszólították a megyei önkormányzatot, hogy vegye le a megyehatáron kihelyezett kétnyelvű köszöntőtáblát.

„A megyei és a városi tanács maga rendelkezett arról, hogy bár a magyarok számaránya nem éri el a húsz százalékot, mégis kihelyezik a táblákat, elismerve és hangsúlyozva Brassó megye történelmileg alátámasztott többnyelvűségét. A megyei és városi vezetőség többször bebizonyította, a kisebbségeket és jogaikat tiszteletben tartják, támogatják, és ha a táblaügyet nézzük, akkor a többségi nemzet képviseletének belegyezésével a kötelezőnél többről is biztosítják a kisebbségeket. Brassó megye ilyen szempontból példaértékű. Megteszünk mindent, hogy a tábla továbbra is ott álljon a megyehatárban, mivel ott van a helye” – nyilatkozta Kovács Attila, az RMDSZ Brassó megyei szervezetének elnöke.

A döntés kapcsán Ambrus Izabella parlamenti képviselő kifejtette, Brassóban a nemzetiségi sokszínűség által gazdasági eredményeket értek el, a kétnyelvű felirat nem zavart senkit, nem fosztotta meg a román állampolgárokat jogaiktól. „Ez nem vesz el semmit a többségi nemzettől” – fogalmazott. Álláspontja szerint a magyarellenes feljelentés azt igazolja, az önkormányzatoknak fokozottabb önrendelkezést kell biztosítani, hogy abban az esetben, amikor határozat nyomán helyeznek ki többnyelvű feliratot, azt ne lehessen megtámadni.

Tóásó Imelda, Brassó Megye Tanácsának alelnöke rámutatott, az ítélet nem jogerős, és amennyiben a bíróság kiküldi az indoklást, a megyei önkormányzat megfellebbezi a döntést. „Az RMDSZ jogtanácsosaival közösen megtaláljuk a megoldást, hogy a kétnyelvű felirat megmaradjon. Sajnálatos, hogy ahelyett, hogy a közösségünk számára fontos fejlesztéseket vinnénk előre, energiánk egy részét védekezésre kell fordítanunk” – fűzte hozzá.

A Dan Tanasă-féle egyesület 2018 novemberében fordult az igazságszolgáltatáshoz a két megye határán elhelyezett köszöntőfeliratok miatt. A bukaresti bíróság döntését ismertető blogbejegyzésében a feljelentő rámutatott: Brassó megye önkormányzata a helységek kisebbségi nyelven történő feliratozását szabályozó törvényt sértve helyezte ki 2013-ban a kétnyelvű táblákat.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 299
szavazógép
2019-03-23: Közélet - Szekeres Attila:

Idén több pénzből gazdálkodhatnak (Elosztották a költségvetést )

Idén több pénzből gazdálkodhatnak a helyi önkormányzatok. Kovászna Megye Tanácsának tegnapi rendkívüli ülésén egyöntetűen megszavazták a megyének járó idei költségvetés területi-közigazgatási egységek közötti elosztását, miután előzőleg a polgármesterekkel egyeztettek.
2019-03-23: Máról holnapra - Mózes László:

Tartós magyarellenesség

Egységes, homogén és szuverén nemzetállam – e szavakkal jellemezték a kommunista Romániát harminc és egynéhány évvel ezelőtt az akkori vezetők – főtitkárok, szolgálatos aktivisták és magas beosztású elvtársak, illetve szekusok –, ha szóba került a nemzetiségi, kisebbségi kérdés. Azt egyébként már akkoriban egyszer s mindenkorra megoldottként emlegették, ám közben mindent megtettek azért, hogy az országban élő nemzeti közösségek otthontalanná és kisemmizetté váljanak, asszimilálják vagy kiárusítsák őket.