Szent József tisztelete: háttérből előtérbe

2019. március 23., szombat, Közélet

Hiánypótló könyvet jelentett meg a kolozsvári Verbum Kulturális Egyesület Szent József tiszteletének ünnepére készülve, amelyet a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia nagytermében mutatott be az egyesület igazgatója, Szőcs Csaba szászfenesi plébános vasárnap. A közel tíz éve elhunyt francia André Doze atya Szent József, az Atya árnyéka című könyvét Katalin Ildikó kármelita szerzetesnővér fordította le. A könyvborító Köntés Ernő fotójának felhasználásával készült, rajta a sepsiszentgyörgyi Szent József-templom főoltárának egy része látható, amint József karjaiban tartja a kis Jézust.

Szőcs Csaba beavatott a kiadvány születésének műhelytitkaiba. Amikor eldőlt, hogy kiadhatják ezt a könyvet, szerették volna az erdélyi vonatkozású kapcsolódást is kiemelni, és Hegedűs Enikő művelődéstörténész javaslatára a Gyulafehérvári Egyházmegye egyik legjelentősebb templomának Szent József ábrázolása került a címlapra.

A magyar kiadáshoz a Marosszentgyörgyön élő Katalin Ildikó kármelita szerzetesnővér írt előszót, aki a Szent József-tiszteletet még a családból hozta. Később nagy hatással volt életére József, a Kármel egyik legnagyobb szentje, pártfogója, akinek nagyon gyakran kéri közbenjáró segítségét. Iránta való szeretetből és hálából fordította le a könyvet, hogy mások is felfedezhessék, azok, akik hiteles példaképet és pártfogót keresnek és azok is, akik mély imaéletet szeretnének. A könyv első részében a szerző azt mutatja be, hogy miként magasztalta fel a mennyei Atya az alázatos Józsefet, aki évszázadokon keresztül homályban rejtőzött, mint ő maga is.

A második rész teológiai reflexió Szent József misztériumáról. Eredetijét Jakubinyi György érsektől kapta.

A 84 évet élt André Dozé atya gazdag életének néhány momentumát is felvillantotta Szőcs Csaba: 1954-ben szentelték pappá, irodalomból és teológiából szerzett licenciátust; 25 éven át volt tanár és lelkész; Lourdes-ba helyezték, ahol az üzenetek nagy specialistája volt.

Kibontva a könyv témáját: József a földön teljes alázatban gyakorolta feladatát, amelyet a mennyei Atya rábízott. Nem erővel szembeszállva küzdött a gonosz ellen, hanem kitért előle. A kulcsfogalom a könyv címében rejlik: József, az Atya árnyéka. József elrejtette saját személyét és a családot, akit az Atya rábízott. A könyvben úgy jelenik meg József, mint férj, apa és a lelki élet mestere. Mindegyik minőségének komoly hozadéka van.

Magyar vonatkozású eseményként a könyvben közlik Isten szolgája, Márton Áron püspök levelét, amelyet a börtönből szabadulva 1955. április 21-én írt körlevélként, és amelyben Szent József tiszteletére buzdított. Reményik Sándor: József, az ács, Istennel beszél című versének meghallgatása segített közelebb hozni a témát a bemutatón.

A könyvbemutató után a Verbum által megjelentetett gazdag könyvkínálattal is megismerkedhettünk, kiemelve Joyce Rupp, korunk egyik legjelentősebb lelki írójának Fényszikrák, Határtalan együttérzés és Életmódteremtés című, frissen megjelent lelki olvasmányait, Berecki Silvia szerzetesnővér fordításában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 755
szavazógép
2019-03-23: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Zenei fesztiválon népszerűsítik értékeinket (diMANSIONS az oltszemi kastélynál)

Háromszék és a régió legjelentősebb zenei rendezvényét szervezik idén júniusban az oltszemi Mikó-kastély területén. A diMANSIONS slágerzenei fesztivál teljes mértékben háromszékinek számít, a szervezők nosztalgikus hangulatú, neves előadók koncertjeit felsorakoztató, sokrétű tevékenységekkel ötvözött, élménydús napokat ígérnek a közönségnek. Az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón hangsúlyozták: a szórakozáson túl a rendezvény térségünk értékeire kívánja felhívni a szomszédos megyékből, illetve az ország távolabbi pontjairól érkező látogatók figyelmét.
2019-03-23: Élő múlt - Kisgyörgy Zoltán:

A „székely nevettető” családja (Nemzedékről nemzedékre 4.)

„A gidófalvi Jancsók (hamarabb Jantsók) neve 1602-ben fordul elő először írott formában a szabad székelyek katonai összeírásában. Gidófalvi Jancsó László nemességét 1700. július 26-án hirdették ki, Sámuel, Zsigmond és József pedig 1786. június 19-én igazolta azt. Egy másik adat, a gidófalvi templom XVI. vagy a XVII. század során készült ajtókeretének szemöldökkövébe vésett Paulus Iancso Aedilis felirat valószínűleg a javítást vezető gondnok nevét örökítette meg.