Szimatember

2019. március 25., hétfő, Glossza
László Zsuzsa

Nem hiszem, pedig igaz. Mégsem tudom felfogni. Biztosan fafejű vagyok, mert valamiért nem értem, hogy miként lehetséges ez. Miféle régmúltnak hitt időket idéz, miféle megkülönböztetésekre emlékeztet, miféle lelkületet, gondolkodást feltételez még csak kitalálni is, hát még érvénybe léptetni, alkalmazni.

Bármely kiagyalt ötletet, tervet jó esetben ép ésszel, józan aggyal le lehet fújni, de ez van, ahol már „működik”. Megfigyelő kamerákkal kiszúrják a rosszul öltözött, feltételezetten büdös, a tömegközlekedésre ezáltal alkalmatlannak ítélt egyedeket. Ha valaki gyanús, máris ott teremnek a rend szigorú őrei, és megakadályozzák a felszállni készülő delikvenst. Újabban Kolozsváron is be szeretnék vezetni ezt a kicsit sem diszkriminatív törvényt. Ma már mindenhol megfigyelnek minket. Üzletben, bankban, parkolóban, utcán, vezetés közben, jobb, ha tovább nem ragozom.

Azért végignézném, hogy miként zajlik egy ilyen akció. A kamera végigpásztázza a terepet, és amint feltűnik egy gyanús utazni vágyó, lecsapnak rá? Aztán megérkezik egy erre kiképzett szaki, a főállású „szimatember”, és körbeszagolja a félreállítottat? Hányféle szagbesorolás létezik? Minek alapján dől el, hogy végül utazhat a kiszemelt vagy sem? Mi számít bűznek, és mi az, ami még átmegy a szűrőn? És ez idő alatt a többi – jól fésült, jól öltözött, ápolt, illatos – utas türelmesen várakozik?

A város újszerű, elegáns buszokat kapott, azokra vigyázni kell, meg hátha így korlátozni lehet az autók használatát. Majd nem lesz ilyen eszement forgalom. Egyezzünk meg, aki autóval jár, ezentúl sem fog buszra ülni, aki viszont buszozik, ha nem felel meg az elvárásoknak, mehet gyalog. Nem baj, ha öreg, beteg, sérült, esetleg műlábú, de hát ha egyszer szakadt és büdös!

Tovább is lehetne fejleszteni e remek tervet. Legyen külön járdájuk, padok, ahová leülhetnek, kijelölt bevásárló- és szórakozóhelyük (ha netalántán lenne még kedvük ezek után szórakozni). Vajon ott is állna egy szolgálatos szimatember, vagy a gettóban már úgyis mindegy?

Fafejű vagyok, igenis, nagyon is. Mert az Istennek sem tudom ezt felfogni.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1701
szavazógép
2019-03-25: Közélet - :

A rendőrség napján

Szirénazúgástól volt hangos a Kovászna megyei rendőr-főkapitányság udvara péntek délelőtt. Több mint hatszáz gyermek – felerészben óvodás, felerészben kisiskolás – vett részt a rendőrség napja (március 25.) alkalmából szervezett nyílt napon.
2019-03-25: Közélet - Iochom István:

Beton támfal épül a Mézesdombon

Beton támfalat épít a sepsiszentgyörgyi Conico Rt. Kézdivásárhelyen a Kovácsszer utcában található Mézesdombon, ahol a tavalyi esőzések miatt újabb földcsuszamlás történt, az egyik ház első részében levő konyha teljesen leszakadt, és a többi lakóház is veszélybe került.