Maradnak a néppárti frakcióban a fideszes EP-képviselők

2019. március 28., csütörtök, Világfigyelő

A fideszes európai parlamenti képviselők egyelőre annak ellenére is maradnak az Európai Néppárt (EPP) frakciójában, hogy a pártcsaládban a múlt héten felfüggesztették a nagyobbik magyar kormánypárt tagságát – írta a Politico egy magas rangú tisztségviselőre hivatkozva.

  • Esteban González Pons szerint a frakció szabályai mások, mint a párté
    Esteban González Pons szerint a frakció szabályai mások, mint a párté

Esteban González Pons, az EPP-képviselőcsoport egyik alelnöke arról számolt be, hogy nem érkezett kérelem egyik fideszes politikus frakcióbeli felfüggesztésére sem. „A parlamenti frakció más, mint a párt. A frakcióban eddig senki nem kezdeményezett semmilyen döntést a fideszes képviselők tagságával kapcsolatban” – mondta a brüsszeli hírportál beszámolója szerint.

Ennek értelmében például Szájer József is megtarthatja alelnöki pozícióját a néppárti frakcióban.

A frakcióvezető hozzátette, a képviselőcsoportnak megvan a maga eljárása egyes tagpártok vagy tagok kizárására vonatkozóan, sőt, arra is van lehetőség és precedens, hogy valaki csak a frakciónak legyen tagja, az Európai Néppártnak nem.

González Pons elmondta, mindenekelőtt megvárják, hogy az EPP meghozza a Fidesz ügyében a végleges döntését, amelynek következményei kell hogy legyenek majd a frakcióra is. Hangsúlyozta azonban, hogy a képviselőcsoport nem fog semmilyen döntést hozni a május végi európai parlamenti választások előtt. „Meglátjuk, mi történik utána” – fogalmazott a spanyol politikus.

A Politico rámutatott, hogy a pártcsaládokat és az EP-frakciókat gyakran csak laza kapcsolatok kötik össze és eltérően működnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1511
szavazógép
2019-03-28: Világfigyelő - :

Nem jár név nélküli bankkártya a migránsoknak (Brüsszel)

Nincsenek migránsokat segítő, név nélküli bankkártyák, minden kártyatulajdonos személyazonossága ismert, ezt havonta ellenőrzik is – jelentette ki Natasha Bertaud európai bizottsági szóvivő tegnap Brüsszelben.
2019-03-28: Világfigyelő - :

Magyarország és Lengyelország megbüntetését követeli Weber

Napirendre kellene vennie az Európai Tanácsnak az alapszerződés 7-es cikke szerinti, Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni eljárások kérdését – hangsúlyozta tegnap Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) lista- és frakcióvezetője.