Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

UNESCO-világörökség lehetMagellán-expedíció

2019. április 4., csütörtök, História

Spanyolország és Portugália közösen kezdeményezi, hogy vegye fel a Magellán-expedíciót az emberiség szellemi kulturális örökségi listájára az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO).

  • Fotó: portugaltravelguide.com
    Fotó: portugaltravelguide.com

A javaslat annak apropóján született, hogy az első Föld körüli expedíció kezdetének 500. évfordulója lesz ebben az évben, és a két ország együtt ünnepli az évfordulót. A 193 eseményből álló programsorozat három éven keresztül zajlik majd, mivel ennyi ideig tartott a Föld legelső körülhajózása is, amely a portugál Fernando de Magellán (Fernao de Magalhaes) vezetésével indult útnak 1519-ben. A kapitány két évvel később bekövetkezett halála után a spanyol Juan Sebastián Elcano fejezte be a küldetést. A 239 fős legénységből mindössze 18-an tértek vissza.

A megemlékezések részeként például koprodukcióban forgatott tévésorozat készül a fél évezreddel ezelőtti történelmi utazásról. Az expedíciót nagyszabású vándorkiállítás keretében is bemutatják, emellett spanyol és portugál hajósok járják be ismét az első felfedezők útvonalát.

Bár a Magellán-expedíció öt hajójából csak egy tért vissza Spanyolországba – 1522. szeptember 6-án –, a vállalkozás mégis rendkívüli eredményekkel zárult: korábban ismeretlen állatfajokra bukkantak, felfedezték a déli féltekéről látható csillagképet, a Magellán-felhőt, és kiderült, hogy szükség van a dátumvonalra, mert a pontosan vezetett hajónapló egy nap eltérést mutatott az otthoni dátumhoz képest.

Az expedíció a világ térképeinek teljes átrajzolását eredményezte: bizonyossá vált, hogy a Föld gömbölyű, valamint kiderült, hogy a földfelszín nagyobb részét tenger borítja, amely egységes világóceánt alkot. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 715
szavazógép
2019-04-04: História - :

Ez történt 170 éve (Háromszék nem alkuszik)

1849. március 29.–április 4.
Március 29.
Gábor Áron visszatért Moldvából az orosz csapatok előrenyomulásának és betörési szándékának (ál)hírével.
Gál Sándor levélben értesítette Csányi László erdélyi főkormánybiztost az első székely határvédzászlóaljak felállításáról.
2019-04-04: Család - :

Ha kiürült a családi fészek… 2.

Még személyesebb és teljesebb lehet házasságunk második fele, ha a gyerekek helyett párkapcsolatunkat állítjuk a középpontba. Ebben az időszakban egyébként gyakran észrevehető egyfajta nemek közötti eltolódás, ami szintén újabb esélyt ad kapcsolatunk elmélyítésére. Magunkért és gyermekeinkért!