Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Amikor senki sem teszi a dolgát

2019. április 4., csütörtök, Máról holnapra
Farcádi Botond

Nem túlzás kijelenteni, hogy Románia vezetői közül jelenleg senki nem végzi a munkáját, az ország ügyeivel nem foglalkozik sem a kormány, sem az elnök, mindenki kizárólag saját érdekeit próbálja érvényesíteni egy olyan ádáz és gátlástalan küzdelemben, amelynek legnagyobb kárvallottjai éppen az itt élők. Jól látszik ez abból, hogy milyen témák uralják a romániai közbeszédet, miről szólnak a hírek, de megmutatkozik az indulat abban is, ahogy egy-egy ünnepélyesebbnek szánt pillanatot sem képesek megélni, a politikai viták azt is bemocskolják.

Legutóbb éppen kedden tartott ünnepinek szánt ülést a parlament az ország NATO-csatlakozásának 15. évfordulóján, de még az amúgy ilyen, széles körű konszenzusnak örvendő ügy kapcsán is elszabadultak az indulatok. Az év végi elnökválasztási kampányát idejekorán elkezdő Klaus Iohannis arra használta fel a parlamenti felszólalás lehetőségét, hogy a szociáldemokrata kormányt ostorozza, tehetetlenséggel, dilettantizmussal vádolva a hatalmat. Mi több, attól sem riadt vissza, hogy biztonsági kockázatnak nevezze a kabinetet, ami azért még ilyen fokú ellentét mellett is igen erősnek számító kijelentés. Nem késett a kormányoldal replikája sem: az elnöki tisztségnek járó tiszteletet nem adták meg neki, beszédét füttyel, bekiabálással zavarták, végül azzal vádolták Iohannist, hogy kampányeseménnyé züllesztette az ülést. A csörte során egyik félnek sem jutott eszébe, hogy az ilyen viselkedéssel mennyire lejáratják nem csak magukat, de elsősorban az országot, amelynek irányítására vállalkoztak.

Persze, nemcsak ünnepi alkalmakkor, hanem a hétköznapokban is megmutatkozik, hogy nem feladatuk elvégzésére összpontosítanak. Iohannis az alkotmány által előírt közvetítői szerepkört egyáltalán nem tölti be, csak kampányol, úton-útfélen, jó okkal vagy éppen indokolatlanul ostorozza a szociáldemokratákat. A kormány legfőbb foglalatossága pedig, hogy a saját maga által elkövetett hibákat korrigálja valamiképpen – mint tették azt a kapzsisági adóként elhíresült 114-es rendelet esetében. Mindeközben a szociáldemokraták is megfeledkezni látszanak hírhedt választási programjukról, a regionális kórházak építése csúszik, autópályákról továbbra is csak beszélnek, minden erejüket arra összpontosítják, hogy az igazságügyi törvényeket módosítsák és szabaduljanak a börtön fenyegetésétől. De az ellenzék sem jeleskedik a számonkérésben, alternatíva felmutatásában pedig még annyira sem, jóformán csak nacionalista hőbörgéssel igyekeznek erősíteni pozícióikat.

Változásra pedig aligha számíthatunk a következő hónapokban, hiszen két választást rendeznek idén, így vélhetően továbbra is előtérben marad a pártlogika, a politikai és a személyes érdek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 443
szavazógép
2019-04-04: Nemzet-nemzetiség - :

Hasunkba lyukat beszélők (Levél a Partiumból)

Az utóbbi napokban a román médiában több olyan írás jelent meg, illetve fejtegetés hangzott el, amelyek „eszmei mondanivalójából” arra következtethetünk, hogy a „magyarságpolitikát” is irányító romániai háttérhatalom a jövőben nem csak az általunk már megismert és megszokott módszerekkel lép fel általában a kisebbségi jogok, illetve ezen belül kiemelten Székelyföld autonómiája ellen.
2019-04-04: Közélet - Fekete Réka:

Új beruházások, régi-új kérdések (Megyei kórház)

Beruházási tervekkel és az ezek megvalósításához szükséges anyagiakkal is jól áll a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház – ellenben az intézmény működését biztosító költségvetésről jelenleg csupán annyit tudni, hogy amíg nem kötnek újabb szerződést a megyei egészségbiztosítási pénztárral, addig sem több, sem kevesebb pénz nem lesz a tavalyinál. Ez nem túlságosan biztató – egyrészt, mert az nem lenne elegendő, másrészt, mert a folyamatosan megjelenő új törvények, rendelkezések okozta és a költségvetésben eddig sem szereplő pluszkiadások egyre csak növekednek, ezeknek pedig nincs fedezetük. Ezekről beszélgettünk András-Nagy Róbert kórházmenedzserrel azt követően, hogy az intézményt fenntartó megyei tanáccsal egyeztettek a beruházásokat érintő idei költségvetésről.