Washington bekeményít

2019. április 10., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Washington 11 milliárd dollár értékű vámot kíván kivetni az európai uniós termékekre abban az esetben, ha az EU nem hagy fel az Airbus repülőgépgyártó vállalatnak nyújtott támogatással – jelentette be Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója.

  • Fotó: Politico Europe
    Fotó: Politico Europe

Az amerikai kormányzat nem sokkal azt követően hozta nyilvánosságra álláspontját, hogy a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) arra a következtetésre jutott: az Európai Unió törvényellenesen nyújt támogatást az Airbusnak, az Egyesült Államok pedig szintén törvényellenesen szubvencionálja a Boeing repülőgépgyártót. Robert Lighthizer közölte: a vámtarifákat az 1974-es kereskedelmi törvény alapján vetnék ki. A Trump-adminisztráció ugyanezzel a törvénnyel indokolta tavaly a kínai importárukra kivetett vámokat is. A bejelentett intézkedés 14 oldalon sorolja fel a kivetendő vámokat: ezek az élelmiszerektől kezdve a sajtokon, olívaolajon, gyümölcsökön át a borokig és a ruhaipari termékekig többtucatnyi uniós árut érintenének. Az újonnan beígért vámtarifák hozzáadódnának az európai acél- és alumíniumtermékekre már korábban kivetett importvámokhoz és az autóipari árukra szintén beígért, de még ki nem vetett vámokhoz.

Hozzászólások
Szavazás
Mely párt jelöltjeit támogatja a vasárnapi önkormányzati választáson?eredmények
szavazatok száma 702
szavazógép
2019-04-10: Pénz, piac, vállalkozás - :

Több sört iszunk

Tavaly 3 százalékkal nőtt a hazai sörpiac volumene, miután nem kevesebb, mint 16,6 millió hektoliter fogyott el, az alkoholmentes sörök vonatkozásában pedig 30 százalékos növekedést regisztráltak – közölte a Romániai Sörgyártók Szövetsége.
2019-04-10: Közélet - Szekeres Attila:

Az álom valóra válik (Háromszék települései – Monográfiasorozat)

Zágon település magyar és román nyelven kiadott monográfiájának megjelentével kilencre emelkedett a Háromszék Vármegye Kiadó gondozásában megjelent Székelyföld települései sorozat könyveinek száma. A magyar kötetet ma délután 6-kor mutatják be Zágonban a Mikes Kelemen Kulturális Központban, a románt pénteken a felső kultúrotthonban. A sorozatról tegnap számoltak be a megyeházán.