Röviden

2008. augusztus 27., szerda, Világfigyelő
Szaakasvili: békés eszközökkel küzdenek

Oroszország erővel meg akarja változtatni az európai határokat, Grúzia viszont békés eszközökkel küzd majd területi egysége helyreállításáért ― jelentette ki tegnap a grúz elnök, két szakadár grúziai régió függetlenségének orosz elismerését követő első nyilvános reagálásában. Miheil Szaakasvili televíziós beszédében elutasította, minden jogi alapot nélkülözőnek minősítette a moszkvai lépést, amely szerinte nem jár semmilyen jogi következménnyel sem a kaukázusi országra, sem a világ többi részére nézve. Oroszországot azzal vádolta, hogy magához akarja csatolni egy másik állam területét, amire szerinte nagy európai ország részéről nem volt példa a földrészen a náci Németország és Sztálin néhai szovjet diktátor óta. A grúz elnök úgy vélekedett, hogy Oroszország ,,rendkívüli stratégiai hibát vétett" Dél-Oszétia és Abházia független államként való elismerésével, és súlyosan aláássa saját helyzetét a nemzetközi kapcsolatokban. Szaakasvili felhívta a nyugati vezetőket Grúzia NATO- és EU-csatlakozásának felgyorsítására.

Amerikai hadihajók Potiban

A McFaul és a Dallas amerikai hadihajók a Grúzia nyugati részén fekvő Potiba érkeztek, ahol orosz katonák is állomásoznak. Az Egyesült Államok tbiliszi nagykövetségének szóvivője jelentette be tegnap a két amerikai hadihajó várható Potiba érkezését. Szavai szerint a hajók a grúz kormány kérésére szállítanak humanitárius segélyt a város lakosságának. Az amerikai hadihajók odaérkezése tovább növelheti a feszültséget Oroszország és az Egyesült Államok között.

NATO-fegyverek Grúziának?

Oroszország megtalálja a módját, hogy tisztázza, a NATO hadihajói segélyszállítmány címén szállítanak-e fegyvert és haditechnikát Grúziába ― mondta tegnap az orosz vezérkari főnök helyettese. Anatolij Nogovicin kijelentette: gyors ütemben nő a Fekete-tengeren lévő NATO-hadihajók száma ― információk szerint hamarosan már 18 egység lesz jelen a térségben ―, s ez aggasztja az orosz katonákat, akik kétlik, hogy ezek mind segélyszállítmányokkal érkeznek. Nogovicin azokkal a sajtóértesülésekkel kapcsolatban, amelyek szerint a Fekete-tengerre érkezett ― állítólag humanitárius segélyt szállító ― NATO-hadihajókon manőverező robotrepülőgépek (szárnyas rakéták) is vannak, azt mondta: ez emlékeztetne az iraki Sivatagi Vihar hadműveletre, amikor az amerikaiak és szövetségeseik civil hajókon katonai felszereléseket vittek a helyszínre.

Merényletet terveztek Obama ellen

Merényletet terveztek Barack Obama, az amerikai Demokrata Párt várható elnökjelöltje meggyilkolására a denveri CBS4 televízió hétfő esti beszámolója szerint. Legalább négy embert őrizetbe vettek a merényletkísérlettel kapcsolatban, amelyet állítólag csütörtök este akartak végrehajtani, amikor Obama beszédet tart az elnökjelöltség elfogadásakor. Az egyik gyanúsított azt mondta a hatóságoknak, hogy egy magaslati pontról, 685 méteres távolságból akarták lelőni a szenátort. * Nem fenyegette valódi veszély Barack Obama életét ― jelentette ki Troy Eid amerikai ügyész tegnap a várható demokrata elnökjelölt ellen állítólag tervezett gyilkossági merénylettel kapcsolatban. * Az Obama érdekében való összefogásra hívta fel híveit Hillary Clinton volt first lady, az amerikai demokrata előválasztások vesztese hétfőn, a Demokrata Párt denveri jelöltállító konvenciójának nyitónapján. A New York-i szenátor kijelentette: a demokraták nem engedhetik meg maguknak, hogy a csalódottság, amely a jelöltségért folytatott küzdelem során keletkezett, csökkentse Obama esélyeit novemberben. Az ország nem engedheti meg a republikánus John McCain győzelmét, mert ő a népszerűtlen George Bush elnök nyomdokain haladna ― mondta.

Repülőjegy csehországi romáknak

Ingyenes repülőjegyet ajánlott fel az ultranacionalista Nemzeti Párt minden romának, aki hajlandó elhagyni Csehországot. A romák akkor kaphatnak egyirányú ingyenes repülőjegyet, ha előzőleg írásban kötelezik magukat, hogy „2010 végéig nem lépnek a szuverén Cseh Köztársaság területére". A szélsőségesnek tartott Nemzeti Párt korábban azt javasolta, hogy a romakérdést Csehországban az érintetteknek az „indiai őshazába" való kitelepítésével lehetne megoldani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön beoltatta-e magát koronavírus ellen?
eredmények
szavazatok száma 1783
szavazógép
2008-08-27: Világfigyelő - x:

Moszkva nem fél egy új hidegháborútól, bár nem akarja

Oroszország nem fél egy új hidegháborútól, de nem is törekszik rá, és meg fogja védeni Dél-Oszétiát és Abháziát egy esetleges támadástól az orosz elnök tegnapi nyilatkozatai szerint.
2008-08-27: Riport - Sylvester Lajos:

Megcsinálni azt, ami nincs (A sikeres vállalkozás titka)

A sepsiszentgyörgyi Novotech autószerviz és gépkocsikölcsönző tulajdonosaival, Szőcs Attilával és feleségével, Ildikóval nem jókedvemben ismerkedtem meg.