Sikeres üveggyűjtés

2019. április 10., szerda, Közélet

Összesen több mint 35 tonna üveget sikerült összegyűjteni a hétvégi kétnapos, hat helyszínen megszervezett sepsiszentgyörgyi akció során a Tega Rt.-nek – számolt be a köztisztasági vállalat vezetősége. Az újabb gyűjtés, mely a már megszokott szabály szerint zajlott (öt kilogramm öblös üveg után fél liter sör járt), a cég tavaszi lomtalanításának része, melyet március 18-án indítottak az Olt mente településein: Bodokon, Gidófalván, Illyefalván, Kökösben, Málnáson, Mikóújfaluban, Sepsibükszádon, majd kiterjesztették Árapatakra, Árkosra és Sepsikőröspatakra.

  • Fotó: Facebook / TEGA
    Fotó: Facebook / TEGA

Minden helyszínen az üvegen kívül az elektromos hulladékot is le lehetett adni, előbbiből 21, utóbbiból 25 tonna gyűlt össze. Máthé László, a vállalat igazgatója szerint az üveget a Popești-Leordeni-i székhelyű Greenglass Recycling cég veszi át, tonnánként 1 lejért. A vállalatvezető rámutatott: a gyűjtési akciók célja nem a bevételszerzés, hiszen elhanyagolható az az összeg, amit az üveg után kap a cég. Azt igyekeznek megelőzni, hogy a különböző üvegek a vegyes hulladékot gazdagítsa, mivel így már nem újrahasznosítható, emellett nagy a súlya és jelentősen megnöveli a költségeket is. Érdeklődésünkre az igazgató azt is tisztázta, síküveget nincs lehetőségük átvenni, mivel ennek – nem csak Romániában egyébként – nincs piaca. Az országban egyébként alig két, kis túlzással gyárnak nevezett, de inkább csak üvegkezelőnek tekinthető üzem működik, amelyek főképp tisztítják, fertőtlenítik, majd továbbadják az árut – ezek pedig kizárólag öblös üveggel foglalkoznak. Máthé László újságírói kérdésre úgy vélte, számottevően nem befolyásolja az akcióikat az az új rendelkezés, mely szerint az üzleteknek vissza kell váltaniuk az italos üvegeket, a szabály ugyanis a kis boltok esetében nem kötelező jellegű, így például a vidéken élők továbbra is a Tegán keresztül tudnak a legkönnyebben megszabadulni a feleslegessé váltaktól. (ndi)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 556
szavazógép
2019-04-10: Közélet - Iochom István:

Tatarozzák a templom tornyát

Javában zajlik az alsócsernátoni erődített református vártemplom harangtornyának tatarozása. A felújított torony felszentelésére a nyár folyamán kerül majd sor.
2019-04-10: Közélet - Fekete Réka:

Eredményes háromszéki fizikusok

A gimnáziumi és középiskolai korosztályban is vannak háromszéki díjazottjai az Erdélyi Magyar Műszaki Tudományos Társaság (EMT) és a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium szervezésében a hét végén tartott országos Öveges József – Vermes Miklós Fizikaversenynek, amely idéntől szerepel az oktatási minisztérium versenynaptárában, tehát támogatott vetélkedő.