Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Ukrajna állítsa le a nyelvtörvény vitáját

2019. április 10., szerda, Világfigyelő

Ukrajnának le kell állítania a nyelvtörvény vitáját, olyan nyelvi szabályozást kell elfogadnia, amely összhangban áll az európai normákkal és nem csökkenti az ukrajnai kisebbségek, köztük a magyarok megszerzett jogait – jelentette ki a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke Strasbourgban a Nyelvi jogok Ukrajnában címmel az Európa Tanácsban szervezett kerek­asztal-beszélgetésen tegnap.

  • Németh Zsolt
    Németh Zsolt

Németh Zsolt aláhúzta, aggodalomra ad okot az ukrán nyelvtörvény, az ugyanis abszurditásokat tartalmaz, a magánélet területére akarja száműzni a kisebbségi, köztük magyar nyelvet. Magyarország értetlenül áll a szabályozás előtt, amely tovább növeli az oktatási törvény által már korábban előidézett feszültséget. Véleménye szerint a helyzet kezelésére az egyetlen lehetőség az lenne, ha Ukrajna megfogadná az Európa Tanács emberi jogi biztosának tanácsát, Dunja Mijatović ugyanis egyértelműen felszólította Kijevet arra, hogy nyújtsa be a törvény tervezetét a Velencei Bizottsághoz, várja meg annak kialakított álláspontját, és csak ezt követően kerüljön sor a törvény elfogadására.

„Ukrajnának nem lehet érdeke, hogy elszigetelődjön. Ha van a békének útja, ha van a nyugati integrációnak perspektívája, az csak az emberi, és köztük a kisebbségi jogok tiszteletben tartásán keresztül vezet” – fogalmazott. Az ukrán elnökválasztás első fordulójának eredménye alapján megalapozottak lehetnek azok a remények, hogy Ukrajnának új pályára sikerül állítania nemzetközi kapcsolatait, rendezni tudja a nehéz geopolitikai konfliktusait, valamint a kisebbségi jogok tiszteletben tartására fogja alapozni belpolitikai tevékenységét.

A politikus elmondta azt is, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében nagyon komoly támogatást élvez a Magyarország által képviselt álláspont, a szervezet ugyanis nyolcvan százalékot is meghaladó többséggel fogadta el korábban azt a határozatot, amelyben egyértelműen elítélte az oktatási törvényt, és felszólította Ukrajnát, hogy forduljon a Velencei Bizottsághoz. Román javaslatra újabb határozat elfogadására kerülhet sor a tárgyban, amely az aktuális helyzetre szabottan határozná meg azokat a normákat, amelyeket Kijevnek tiszteletben kell tartania. Németh Zsolt reményét fejezte ki, hogy az elnökválasztás eredményeképpen erre az intézkedésre már nem lesz szükség.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke az MTI-nek nyilatkozva leszögezte, egyértelművé vált, hogy Ukrajnának le kell állítania a nyelvtörvény elfogadását, mert az sem az ukrán alkotmánynak, sem pedig az európai elvárásoknak nem felel meg. „Ha szükséges, egy nyugodtabb időszakban kell visszatérni a szabályozáshoz, amikor az érintett kisebbségekkel, valamint az európai intézményekkel egyeztetve tárgyalnak arról” – fogalmazott. Csak olyan nyelvtörvényt szabad elfogadni, amely kielégíti a kisebbségek igényeit – húzta alá.

Vincze Loránt, a Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának elnöke az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: Ukrajna rossz úton jár. Noha alkotmányba illesztett módon európai útra szeretne lépni és uniós csatlakozást akar hosszú távon, a kisebbség jogait csorbító szabályozásaival ellentétes irányba indul. Sajnálatosnak nevezte, hogy a közép-kelet-európai térség számos állama csupán külső nyomás hatására hajlandó a törvénykezését betartani és nem szűkíteni a kisebbségi jogokat. „A tét a kisebbségek számára a megmaradást jelentő identitás megőrzése és továbbadása, európai szempontból pedig a térség stabilitásának biztosítása” – fogalmazott. Noha a magyarok között most a kárpátaljaiak sorsa a legnehezebb a Kárpát-medencében, ugyanez a megközelítés érvényes a felvidéki vagy az erdélyi magyarok jogainak esetében is – tette hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 443
szavazógép
2019-04-10: Közélet - :

Csatornáznák az Őrkőt

Az Őrkő negyed ivóvíz- és szennycsatorna-hálózatának kibővítésére pályázik Sepsiszentgyörgy önkormányzata.
2019-04-10: Világfigyelő - :

Orbán: a Kelet Nyugatra jött

Az Európát érintő migrációs válság valójában civilizációs válsággá szélesedett, „a Kelet Nyugatra jött” – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök tegnap Piliscsabán, az Avicenna Közel-Kelet Kutatások Intézete épületének avatásán.