Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Mi a hosszú élet titka?

2019. április 11., csütörtök, Család

Hogyan érheti meg az ember a 100 éves kort? Mi a hosszú élet titka? Elégedett a 100. születésnapján? – A világhálón való barangolás közben különösebb tétovázás nélkül kattintgatunk a fentihez hasonló címekre. Sokunkat érdekel a téma, és szívesen elidőzünk egy-egy idős ember mellett, amikor erről beszél. Miért? Mert szeretünk élni és szeretnénk, ha sokáig tartana.

  • Forrás: Medibon.hu
    Forrás: Medibon.hu

Hollandiában a mindeddig legmagasabb életkort megért állampolgárt, a 115 éves korában elhunyt Hendrikje van Andel-Schippert is megkérdezték a hosszú élet titkáról.
– Soha nem dohányoztam, nagyon kevés alkoholt fogyasztottam. Egészségesen táplálkozom, és nem hagyok ki egyetlen lélegzetvételt sem! Ha pedig rosszul mennek a dolgok, egyszerűen annyit mondok: semmi okom a panaszra – mondta a néni a holland újságírónak.

Más száz éven fölüliek a következő ötleteket adják: egyen jókat, kézimunkázzon, ameddig csak tud. Ha meghalnak a barátai, keressen újakat. Tervezzen annyi munkát, hogy ne legyen ideje meghalni. Akkor az ember nem fog bánkódni, ha mennie kell.

Valóban fontos, hogy az életünk idejét arra használjuk, amit a végén is értékesnek érzünk. Ehhez ismernünk kell életünk értelmét, és mindennap ezt a célt kell szem előtt tartanunk.

Mikor kezdjünk el így élni? Úgy gondolom, fiatalok és idősek számára is ugyanaz a válasz: ma. Miközben betartjuk a fontossági sorrendet!

Jól tudom, hogy nem férhet bele minden egyetlen napba. Ezért Isten segítségét kérem, hogy felismerjem, mi a legfontosabb, s hogy hűséges tudjak lenni abban a feladatban, amit Ő rám bíz.

Ha az életünkbe „mindennek bele kell férnie”, végül teljesen elaprózódik. Nem az a kérdés, hogy meg tudom-e tölteni a határidőnaplómat, hanem az, hogy ki vagy mi tölti meg?

Néhány vezérelvet is választhatunk ennek kapcsán. Többen kipróbálták és működik!

A saját békességünk érdekében elsősorban azokat a feladatokat akarjuk teljesíteni, amelyeket más nem végezhet el helyettünk. Itt gondoljunk a házastársi, szülői szerepünkre, választott hivatásunkra... Keressünk és találjunk egyre mélyebb békességet abban a munkában, amit Isten bíz ránk. És végül: ne engedjük meg magunknak, hogy valaha is közönyössé váljunk a lelkileg elveszett emberek iránt.

Ötszáz, kilencven év feletti embert kérdeztek meg: mit tenne másképp, ha még egyszer újrakezdhetné az életét? A következő néhány válasz fordult elő leggyakrabban: több időt töltenék a családommal; többet kockáztatnék; szeretnék olyat alkotni, ami megmarad akkor is, ha meghalok; gyakrabban elgondolkodnék.

Van egy kedvenc történetem, ami arra emlékeztet, hogy helyesen bánjak a kapott tálentumaimmal, értékeimmel.

Egy világítótorony őre veszélyes, sziklás parton teljesített szolgálatot. Hónap elején akkora mennyiségű olajat kapott, hogy a következő négy hétre elég legyen a világítólámpába. De ő ebből nagyvonalúan adott a rászorulóknak: egy asszony a fűtéshez kért belőle, egy férfi meg akarta olajozni a biciklijét. Még hónap vége előtt elfogyott az olaja, így a világítótorony lámpája kialudt.

Nemsokára egy arra közlekedő hajó a sötétben sziklának ütközött, a rajta utazó emberek mind odavesztek. A világítótorony őre már bánta, hogy elpazarolta az olajat, ám a felettesei nem fogadták el a magyarázkodását. „Az olajat arra kaptad, hogy a világítótorony tetején égjen a fény...” – mondták.

Használjuk az „olajunkat”, az időnket, annak adottságait arra, amire kaptuk! A bölcsesség annak a művészete, hogy felismerjük, mi az, amin nyugodtan túlléphetünk, amit figyelmen kívül hagyhatunk. Az önsajnálat és a jelentéktelen dolgok olyan sok időt rabolnak el tőlünk, hogy ha nem vigyázunk, hamarosan a mellékes, hiábavaló dolgokért fogunk élni.
 

Kertész Tibor,  a Gyulafehérvári Család­pasztorációs Központ munkatársa

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint lesz-e előrehozott parlamenti választás idén?eredmények
szavazatok száma 76
szavazógép
2019-04-11: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

A magyar költészet napja
A SEPSISZENTGYÖRGYI BOD PÉTER MEGYEI KÖNYVTÁR a magyar költészet napját rendhagyó módon, dallamok kíséretében ünnepli idén. Meghívott fellépőként Orbán Ferenc zenész, az Evilági együttes frontembere Vándorének címmel, az általa megzenésített versek által és mentén hívja képzeletbeli utazásra az érdeklődőket ma 18 órától a könyvtár Gábor Áron Termébe. A húsz alkotói éven átívelő válogatásban Farkas Wellmann Éva, Kányádi Sándor, Kovács András Ferenc, Muszka Sándor, Pilinszky János és Weöres Sándor versei is felcsendülnek.
 
2019-04-11: Család - :

Gyermekeink