Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Határtalanul idén isMinden magyarországi diák jusson el külhonba

2019. április 11., csütörtök, Világfigyelő

Idén több mint ötvenezer diák vehet részt a Határtalanul! program tanulmányi kirándulásain – közölte a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára tegnap Bonyhádon.

Potápi Árpád János a program Tolna megyei tájékoztatónapján elmondta: a legnagyobb összeggel, hárommilliárd forinttal a hetedik osztályosok külhoni kirándulásait támogatják; 1,3 milliárd forintra lehet pályázni a hazai és a határon túli magyar középiskolák közötti együttműködésre. Új elem, hogy 600 millió forintos keret nyílt meg a középiskolások tanulmányi kirándulásainak támogatására. A cél, hogy minden magyarországi diák legalább egyszer eljusson egy határon túli, magyarok lakta településre, továbbá hazai és határon túli magyar iskolák között alakuljon ki kapcsolat.

A programhoz kapcsolódik, hogy a Rákóczi Szövetség pályázatának részeként évente ezer, diaszpórában élő gyermek látogathat az anyaországba vagy magyarok lakta, határon túli területre.

Potápi felhívta a figyelmet több változásra az idei pályázati kiírásban: ezúttal el lehet számolni a kirándulások esetében egy magyarországi pihenőállomás költségeit, nem csak utazási irodán keresztül lehet megszervezni az utakat, és az osztályok két szülőt is magukkal vihetnek. A kiírásban új az is, hogy a középiskolák kapcsolatépítésébe Kárpátalján, a Muravidéken és Horvátországban nemcsak középiskolákat, hanem jogi személyiséggel rendelkező magyar civil vagy egyházi szervezeteket is be lehet vonni.

A pályázatokat április 30-ig nyújthatják be az iskolák a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-hez, a programokat 2019. június 16-tól 2020. június 15-ig lehet lebonyolítani. A sikeres pályázás érdekében az államtitkárság minden megyében tájékoztatónapot tart.

Tavaly 1500 sikeres pályázatnak köszönhetően mintegy 45 ezer diák vett részt a Határtalanul! programban, a mostani kiírás keretében a diákok száma meghaladhatja az ötvenezret.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 443
szavazógép
2019-04-11: Világfigyelő - :

Netanjáhú folytatja (Választások Izraelben)

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök a kedden lezajlott választások tanúsága szerint korrupciós ügyei ellenére képes volt maga mellett mozgósítani a szavazók jelentős részét, és az ellenzékénél jelentősen nagyobb jobboldali tömbbel várhatóan megalakíthatja ötödik kormányát.
2019-04-11: Közélet - Demeter Virág Katalin:

A SzimPlatz ajánlata: ételkülönlegességek és sörremekek a városünnepen

Minden tekintetben különleges színfoltja és új helyszíne is lesz a közelgő városnapoknak a SzimPlatz, ahol az érdeklődőket minőségi, hazai kézműves sörökkel, változatos és egyedi gasztronómiai kínálattal, illetve zenei programokkal várják a szervezők. A Szimpla romkocsma előtti téren zajló rendezvény a környezettudatosság vonatkozásában is egyedi, az ötletgazdák arra törekszenek, hogy hulladékmentessé tegyék azt, így az árusok ehető vagy újrahasznosítható anyagokba, esetenként betétdíjas, visszaváltható csomagolásban kínálják termékeiket.