Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Fenntartották a bűnügyi felügyeletetMagyarországon marad Olosz Gergely

2019. április 12., péntek, Belföld

Fenntartotta Olosz Gergely, az RMDSZ egykori szenátora ideiglenes végrehajtási bűnügyi felügyeletét a következő három hónapra pénteki nem jogerős végzésével a Fővárosi Törvényszék. A volt politikus Romániának való átadásáról hiányos dokumentáció miatt még nem határoztak. A végzés ellen Olosz Gergely és ügyvédje fellebbezést jelentett be, így a kényszerintézkedés fenntartásáról a Fővárosi Ítélőtábla hoz majd végleges döntést.

A magyar hatóságok március közepén tartóztatták le a Romániában tavaly jogerősen börtönbüntetésre ítélt Olosz Gergelyt, aki ellen Románia nemzetközi körözést adott ki az év elején.

Olosz Gergelyt március 13-án vették őrizetbe és március 14-től áll ideiglenes végrehajtási bűnügyi felügyelet alatt, mozgását nyomon követő technikai eszköz alkalmazásával ellenőrzik.

A végzés értelmében a bíróság az igazságügyi miniszteren keresztül ismételten felhívja a román igazságügyi hatóságot, hogy a jogerős szabadságvesztést kiszabó 2018. december 20-i határozatot indokolással együtt küldjék meg.

Az eljáró bíró indokolásában elmondta, az ügyben nem áll a bíróság rendelkezésére „egy nagyon fontos dokumentum”, a másodfokú, jogerős határozat. Annak ugyanis csak egy kivonatát kapták meg, az eljárásra vonatkozóan nem kaptak információt, s nem áll rendelkezésükre a teljes indokolással ellátott jogerős ítélet sem. Mindezek miatt a bíróság nincs abban a helyzetben, hogy döntést hozhasson – mutatott rá. A bíróság arra kéri a román hatóságokat, hogy május 20-ig pótolják a fenti dokumentumokat az érdemi döntésük meghozatala érdekében.

A romániai büntetőügy vádirata szerint 2010-ben az akkor parlamenti képviselő Oloszt négy vállalkozó lefizette, hogy előnyös szerződésekhez juttassa cégeiket, kihasználva, hogy a politikus korábban a román energiaár-szabályozó hatóság elnöki tisztségét töltötte be. Az ügyészek szerint Olosz Gergely félmillió eurónak megfelelő jogtalan anyagi haszonban részesült különböző formában.

Olosz Gergely a 2012-es romániai parlamenti választáson az RMDSZ egyik háromszéki jelöltjeként szerzett szenátori mandátumot, amelyről az ellene megindult vizsgálat következtében 2013 májusában lemondott. 2011-ben az RMDSZ elnöki tisztségét is megpályázta, ám a választáson alulmaradt az akkor megválasztott Kelemen Hunorral szemben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint tisztségben marad-e a Dăncilă-kormány év végéig?


eredmények
szavazatok száma 443
szavazógép
2019-04-12: Mi, hol, mikor? - :

Elmarad a Sam, avagy felkészülés a családi életre

Objektív okok miatt elmarad a Tamási Áron Színház ma estére tervezett Sam, avagy felkészülés a családi életre című előadása.
2019-04-13: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

SEPSISZENTGYÖRGYÖN A KÖZÉP-EURÓPA TÁNCSZÍNHÁZ. Az M Studio meghívására két előadással érkezik Sepsiszentgyörgyre április 14–15-én Magyarország legrégebbi, jelenleg is egyik leginnovatívabb táncszínháza. A Közép-Európa Táncszínház vasárnap 19 órától a Mészáros Máté rendezésében készült InsoundOut című produkciót, hétfőn 19 órától az Eryk Makohon által rendezett Poly című előadást játssza a Háromszék Táncstúdióban. Az előadásokra érvényesek a Tamási Áron Színház bérletei, jegyek elővételben a központi jegyirodában és a biletmaster.ro oldalon kap­hatók.